HUS

Hemsjukhuset erbjuder sjukhusvård hemma hos patienten

Dela

Det regionala hemsjukhuset för Östra Nyland inleder sin verksamhet 1.4.2020 i Borgå sjukvårdsområdet. Hemsjukhuset erbjuder områdets vuxna befolkning vård på sjukhusnivå hemma, som ett alternativ till avdelningsvård.

Hemsjukhusvård utförs hemma hos kunden eller i en annan boplats såsom serviceboende. Hemsjukhusets verksamhetsställen finns på Borgå sjukhus samt vid hälsovårdscentralerna i Lovisa och Sibbo. Hemsjukhuset är öppet varje dag dygnet runt. Man kommer till vården med läkarremiss.

I hemsjukhuset vårdas bland annat infektionspatienter eller andra akut insjuknade patienter, som behöver intravenös medicinering, vätske- eller näringstillförsel. I hemsjukhuset kan man också utföra blodtransfusioner. Hemsjukhuset erbjuder även vård i livets slutskede.

”I praktiken är de största målgrupperna patienter med allvarliga infektioner, såsom lunginflammation och rosfeber, samt patienter som behöver symptomlindrande vård, främst cancerpatienter”, konstaterar överläkare Katariina Borup.

Hemsjukhusverksamheten är mycket kundorienterad då vården sker hemma hos patienten och möjliggör även kortare sjukhusperioder när patientens mående tillåter vård hemma. ”Förutsättningen för en lyckad vård är såklart patientens egen vilja och önskan att bli vårdad hemma. I och med att verksamheten har utvidgats får allt fler östnylänningar möjlighet till detta”, berättar Lotte Uutinen, avdelningsskötare vid det regionala hemsjukhuset.

Hemsjukhusprojektet har förberetts från och med våren 2018 i samarbete mellan kommunerna i Östra Nyland och HUS. För närvarande finns hemsjukhusverksamhet i Lovisa och Borgå. Denna verksamhet överförs nu till HUS då den nya hemsjukhusenheten öppnar. ”Det är fint att projektet har framskridit och vi nu äntligen får börja jobba”, säger Borup.

Nyckelord

Kontakter

Överläkare Katariina Borup, katariina.borup@hus.fi, 040 185 2840, (e-post f.r.o.m. 1.4.2020)
Avdelningsskötare Lotte Uutinen, lotte.uutinen@hus.fi, 050 427 2312

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen över en halv miljon patienter. Våra 25 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till HUS.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum