Kirjapaja

Henkilökuva Ruben Stilleristä avaa kaikkien tunteman mediapersoonan maailmaa, jossa kohtaavat vähemmistö ja enemmistö sekä oma ja vieras

Jaa

Katriina Järvisen uutuuskirja Ruben Stiller, siltä väliltä piirtää kuvan monitasoisesta miehestä mikrofonin takaa, Stilleristä, joka on jotain muuta kuin osiensa summa.


Ruben Stiller on työskennellyt toimittajana pian neljäkymmentä vuotta. Siinä ajassa on ehtinyt muuttua Suomi, maailma – ja Stillerkin. Katriina Järvisen kirjoittama henkilökuva Ruben Stiller, siltä väliltä (Kirjapaja) piirtää monitasoisen kuvan valtakunnan hovinarriksi ja provokaattoriksi kutsutusta toimittajasta ja miehestä, joka on jotakin muuta kuin osiensa summa tai julkinen kuvansa. 

”Ammatti-identiteetiltäni olen asian ja viihteen rajamailla vaeltava sekatyömies. Tämä rooli sopii minulle, koska en muutenkaan ole selkeästi sitä tai tätä”, Stiller sanoo.

”Stillerin elämänhistoriassa riittää langanpäitä, joista voi lähteä vetämään moneen eri suuntaan”, Katriina Järvinen huomauttaa. Hän itse katsoo teoksessaan Stillerin elämää ja persoonaa yhteiskuntaluokan, juutalaisuuden ja sukupolven näkökulmasta. Hammaslääkäri-isä oli lähtöisin suomenruotsalaisesta juutalaissuvusta, äiti oli luterilainen maatalon tytär Etelä-Pohjanmaalta. Ruben itse on Nummi-Pusulasta pääkaupunkiin muuttanut maalaispoika ja juutalainen, mutta ei uskonnollinen. 

Stillerin osoitteiden mukaan etenevä teos näyttää, millainen on ollut mediapersoonan taival Kekkosen valtakauden Nummelta eurooppalaisten poskisuudelmien Eiraan. Mitä ihmisestä tulee ja miltä maailma näyttää, kun perimässä kohtaavat vähemmistö ja enemmistö, oma ja vieras? Stillerin ajattelun perusjuonne on, että hän epäilee omaa kertomusta itsestään ja elämästään.

”Nykyään hyväksyn, että identiteettini on sekametelisoppa, enkä yritä kieltää epäjatkuvuutta. En tiedä, onko tämä edistystä, mutta kenties tarina on tällaisena hieman totuudenmukaisempi.”Katriina Järvinen
on psykoterapeutti ja tietokirjailija. Hänen teoksiaan ovat mm. Kaikella kunnioituksella (2014) ja Saanko esitellä (2017) sekä Luokkaretkellä hyvinvointiyhteiskunnassa (2008, yhdessä Laura Kolben kanssa) ja Sopivia ja sopimattomia (2019, yhdessä Laura Kolben kanssa). Järvinen on palkittu teoksistaan Marja-Liisa Vartio -palkinnolla ja Elsa Enäjärvi-Haavion palkinnolla.

 

Katriina Järvinen: Ruben Stiller, siltä väliltä
Kirja sisältää kuvaliitteen
Kirjapaja 2022
ISBN 978-952-354-671-4
Ulkoasu Mika Tuominen
Kannen kuva Lassi Seppälä
247 s. | 99.1

Äänikirja ilmestyy lokakuussa, lukija Pirjo Heikkilä.
ISBN 978-952-354-480-2

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.

Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme