Suomen Yrittäjät

Henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen keskeinen työllisyystoimi

Jaa

Suomen Yrittäjät kannustaa hallitusta viemään pienten yritysten henkilöperusteista irtisanomista helpottavan lakihankkeen rohkeasti maaliin. Yrittäjien mielestä SAK ja sen liitot toimivat vastuuttomasti, kun ne yrittävät kaataa työllisyyttä ja tuottavuutta vahvistavan uudistuksen poliittisilla lakoilla.

Hallitus linjasi huhtikuun 2018 kehysriihessään, että työsopimuslakiin valmistellaan muutos, jonka tarkoituksena on keventää yksilöllisen irtisanomisen kriteereitä alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Hallituksen esitystä odotetaan lähiaikoina.

- Työsuhdeturvaa koskevat säännökset ovat iso ongelma pienissä yrityksissä. Irtisanomiskriteerien tiukkuus nostaa työllistämisen kynnystä. Uudistus helpottaa tuntuvasti työllistämistä, ja siksi se on nyt tehtävä. Suomen työllisyysastetta pitää edelleen nostaa. Se on välttämätöntä hyvinvointivaltion perustan turvaamiseksi, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Suomen Yrittäjien hallituksen työvaliokunta käsitteli asiaa kokouksessaan 28.8.2018.

Lakoilla uhkailu vastuutonta

Palkansaajajärjestöt ovat arvostelleet esitystä, vaatineet lakihankkeen hautaamista ja väittäneet, että ei ole mitään näyttöä siitä, että irtisanomisen helpottaminen pienyrityksissä auttaisi nostamaan kokonaistyöllisyyttä. SAK uhkaa myös työtaisteluilla.

- Tämä on vastuutonta. Tässä SAK ei aja työntekijän asiaa. Irtisanomissuojan heikentäminen lisää rekrytointien ja irtisanomisten virtaa, ja siten parantaa mahdollisuuksia työllistyä, Mäkynen toteaa.

- Suojan heikentäminen nostaa yritysten tuottavuutta. Tuottavuuden nousu taas johtaa työllisyyden lisääntymiseen ja sitä kautta vahvistaa kasvua, Mäkynen sanoo.

Esityksen vaikutusarviointeja koskevista selvityksistä käy ilmi, että esitettävä pienten yritysten lievempi sääntely on perusteltua, koska pienet yritykset ovat normaalisti herkempiä työsuhdeturvan aiheuttamille kustannuksille kuin suuremmat yritykset. Irtisanomissuoja siis vaikuttaa enemmän nimenomaan pienten yritysten rekrytointeihin.

Suomen Yrittäjien 2017 toteuttamaan kyselyyn vastanneista pk-yrityksistä 37 prosenttia totesi olevansa valmis palkkaamaan uusia työntekijöitä, jos henkilöperusteista irtisanomista helpotettaisiin.

SY:n työvaliokunta valtuutti SY:n toimiston myös valmistelemaan vastatoimia SAK:n mahdollisille poliittisille lakoille.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjien hallitus: SAK:n veronkiristykset leikkaisivat investointeja ja työpaikkoja9.4.2019 11:51:30 EESTTiedote

Suomen Yrittäjät on erittäin huolissaan erityisesti SAK:n ja SDP:n ehdotuksista kiristää sadoilla miljoonilla euroilla yrittäjien verotusta ja hankaloittaa omistajavaihdoksia. - Jos yrittäjien veroja kiristetään esitetyllä tavalla, se leikkaa väistämättä investointeja ja työpaikkoja, ja on siksi vaarallista puhetta kasvun ja hyvinvointivaltion kannalta, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme