Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Henkilöstöpulaan on ratkaisuja - Varhaiskasvatuksen opettajaksi on voitava kouluttautua myös ammattikorkeakoulussa

Jaa

Vuonna 2030 voimaan tulevat varhaiskasvatuslain muutokset vaarantavat koulutetun henkilöstön saatavuuden. JHL esittää tilanteeseen useita ratkaisuja: varhaiskasvatuksen opettajaksi on voitava kouluttautua myös ammattikorkeakoulussa, kelpoisuuksia on monipuolistettava ja opintopolkuja lisättävä.

Varhaiskasvatuslaissa säädetty vuonna 2030 voimaan tuleva uusi henkilöstörakenne ja henkilöstön kelpoisuusvaatimusten tiukennukset vaarantavat varhaiskasvatuksen koulutetun henkilökunnan saatavuuden.

- Pelkästään koulutuksen aloituspaikkoja lisäämällä ei turvata henkilöstön saatavuutta. Alalla on jo nyt valtakunnallinen henkilöstöpula, väkeä eläköityy ja vaihtaa alaa. Monipuolisen osaamisen ja työvoiman saatavuuden turvaamiseksi on huolehdittava, että varhaiskasvatusalalle työllistyy erilaisia opintopolkuja pitkin, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine summaa tilannetta.

Varhaiskasvatuslain avaaminen kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun yhteydessä on hyvä tilaisuus varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuusehtojen monipuolistamiseen. Varhaiskasvatuksen opettajaksi on voitava kouluttautua paitsi yliopiston, myös ammattikorkeakoulun kautta.

Opettajatarpeeseen vastaamiseksi tulee luoda joustavat ja realistisesti toteuttamiskelpoiset koulutuspolut varhaiskasvatuksen lastenhoitajasta tai lastenohjaajasta varhaiskasvatuksen sosionomiksi tai -opettajaksi. Myös avointa väylää tälle henkilöstöryhmälle tulee kehittää edelleen.

- Nyt olisi hyvä tilaisuus selvittää yhdessä korkeakoulujen ja työmarkkina-osapuolten kanssa keinoja varhaiskasvatushenkilöstön kelpoisuuksien monipuolistamiseksi, Päivi Niemi-Laine esittää.

JHL ehdottaa ratkaisuksi uutta koulutusmallia, jossa suorittamalla kasvatustieteen pedagogiset opinnot varhaiskasvatuksen lastenhoitajat ja lastenohjaaja voisivat saada varhaiskasvatuksen opettajan (AMK) pätevyyden.

Koulutuksen rakenne olisi samantyyppinen kuin ammatillisten opettajien koulutus, jossa hyödynnetään ammatillista 2. asteen tutkintoa ja pitkää työkokemusta. Näin olisi kolme eritasoista varhaiskasvatuksen opettajan pätevöittävää tutkintoa:vaka-opettaja (hum. kand.), vaka-opettaja (AMK) ja vaka-opettaja (sosionomi).

Sanna Marinin hallitus esittää Oikeus oppia -ohjelmassaan koulutusasteen nostamisen ja koulutuksellisen tasa-arvon lisäämisen keinona korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämistä sekä vaihtoehtoisten valintaväylien kehittämistä tutkintokoulutukseen.

- Kolmen eri pätevyystason malli olisi konkreettinen toimenpide hallituksen tavoitteiden saavuttamiseksi, Niemi-Laine sanoo.

JHL kannattaa myös Kuntaliiton esitystä, jonka mukaan varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus tulisi edelleen mahdollistaa henkilölle, joka on hyväksytty opiskelemaan sosionomin (AMK) tutkintoa ennen 1.9.2025 ja joka suorittaa tutkintonsa varhaiskasvatuslain edellyttämällä sisällöllä 1.7.2029 mennessä.

JHL:n opetus- ja kulttuuriministeriölle antama lausunto kaksivuotisen esiopetuksen kokeilusta sekä varhaiskasvatuslain muuttamisesta kokonaisuudessaan liitteenä.

Lisätietoja

- puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4772

- koulutuspoliittinen asiantuntija Hanna Takolander, p. 044 0750 850

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL uuteen lakkoon Jyväskylässä, kaupunki ei kuuntele työntekijöitään vaan uhkaa yhä jättilomautuksilla ja irtisanomisilla5.11.2020 15:00:00 EETTiedote

Jyväskylän kaupunki ei suostu jatkamaan henkilöstönsä kanssa keskusteluja keinoista, joilla kaupungin talous saataisiin tasapainoon ilman irtisanomisia, jättilomautuksia ja työehtojen heikennyksiä. JHL vastaa keskusteluhaluttomuuteen lakolla, jossa ovat perjantaina 6.11. mukana varhaiskasvatus, koulunkäynninohjaajat, liikunta-, katu- ja viherpalvelut sekä kaupungin ruokahuollosta vastaava Kylän Kattaus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme