Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Hernesaaren rakentaminen viivästyy – korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaupungin valituksen koskien alueen asemakaavaa

Jaa

Helsingin hallinto-oikeus kumosi huhtikuussa 2021 Helsingin kaupunginvaltuuston hyväksymän Hernesaaren asemakaavan. Hallinto-oikeus oli saanut kaavasta kaksi valitusta, joissa oli kyse muun muassa kaavan aiheuttamista vaikutuksista kaava-alueen ja lähialueiden liikenteeseen ja sen toimivuuteen. Kaupunki valitti päätöksestä ja jätti vastaselityksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen syksyllä 2021. Korkein hallinto-oikeus piti hallinto-oikeuden päätöksen voimassa ja kumosi asemakaavan 19.5.2022.

Asemakaavassa on osoitettu rakentamista 7 600 asukkaalle ja 3 000 uudelle työpaikalle. Lisäksi alueelle on suunnitteilla muun muassa rantapuisto, venesatama ja risteilysatama, vesiurheilukeskus sekä lähiliikunta- ja leikkipaikkoja. 

Hallinto-oikeus totesi, että asemakaavalla osoitettu rakentaminen ja toiminnot johtavat Hernesaaren alueen asukasmäärän, työpaikkojen ja toimintojen määrän huomattavaan lisääntymiseen, mikä johtaa myös alueen liikenteen määrän kasvamiseen. Hallinto-oikeus ei voinut annettujen liikenneselvitysten pohjalta varmistua siitä, että kaavaratkaisu täyttää maankäyttö- ja rakennuslain vaatimuksen luoda edellytykset liikenteen järjestämiselle, ja siksi kumosi asemakaavan hyväksymistä koskevan päätöksen. 

Kaavaratkaisussa on osin painotettu Hiilineutraali Helsinki 2035-toimenpideohjelman toimenpiteitä edistäen kestävien kulkumuotojen käyttöä, kuten raideliikenteeseen perustuvaa joukkoliikennettä sekä pyöräilyä ja kävelyä. Keskeisenä tavoitteena on vähentää autolla kuljettuja kilometrejä. Pelkkä kestävien kulkumuotojen tarjonta ei kuitenkaan riitä ajoneuvoliikenteen määrän vähentämiseen. Varsinkin keskusta- ja kantakaupunkialueella on tarpeen paikoitellen painottaa eroja liikenteen sujuvuudessa eri kulkumuotojen välillä.  

”Jatkamme alueen suunnittelua lainvoimaisen osayleiskaavan perusteella. Pyrimme löytämään kaupungin tavoitteiden mukaisen asemakaavallisen ratkaisun, joka kestää myös oikeudellisen arvioinnin. On tietysti harmillista, että Hernesaaren alueen rakentuminen viivästyy”, toteaa Helsingin kaupungin maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen. 

Alueen esirakennustyöt käynnissä viivästyksestä huolimatta 

Hernesaaren esirakennustöitä, kuten maantäyttöjä, maaperän kunnostamista, pudotustiivistyksiä ja vanhojen rakennusten purkua on jatkettu asemakaavan hylkäämisestä huolimatta. Alueen rakentaminen saattaa viivästyä useamman vuoden päätöksen takia, vaikka valituksiin onkin varauduttu suunnittelussa. 

”Tehdyt esirakentamistyöt perustuvat jo hyväksyttyyn osayleiskaavaan eivätkä sinänsä ole riippuvaisia asemakaavasta”, sanoo Länsisataman aluerakentamisprojektin projektinjohtaja Tuomo Sipilä Helsingin kaupungilta. 

Seuraavaksi kaupunki tutustuu annettuun korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen huolella, ja sen jälkeen päätetään, kuinka alueen asemakaavoitusta jatketaan. Hernesaari on yksi Helsingin suurista aluerakentamiskohteista ja merkittävä alue kaupungin asuntotuotannon kannalta.  

 

Median tiedustelut: 

Maankäyttöjohtaja Rikhard Manninen, kaupunkiympäristön toimiala 
rikhard.manninen@hel.fi 
Puh. 040 3342289

Projektinjohtaja Tuomo Sipilä, kaupunginkanslia 
tuomo.sipila@hel.fi 
Puh. 040 5960642 

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi ensi vuoden talousarvioehdotuksen raamin27.6.2022 17:29:58 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi 27. kesäkuuta talousarvio- ja taloussuunnitelmaehdotuksen 2023–2025 laatimisohjeet ja niihin sisältyvät kaupunkitasoisen käyttötalouden kokonaisraamin toimintamenoille. Kaupunginhallitus hyväksyi myös investointiraamin talousarviokohdittain sekä alustavan investointiohjelman vuosille 2023–2032. Lisäksi kaupunginhallitus lähetti laatimisohjeet lauta- ja johtokunnille noudatettaviksi talousarvioehdotusten valmistelussa.

KORJATTU TIEDOTE: Helsingin kaupunki mukana juhlistamassa Helsinki Pridea27.6.2022 12:15:00 EEST | Tiedote

HUOM: Tiedotetta korjattu 29.6.2022 kaupungintalolla järjestettävien keskustelutilaisuuksuuksien osalta. Oikeat päivämäärät ovat torstai 30.6. sekä perjantai 1.7. Kahden vuoden koronatauon jälkeen Helsinki Pride näkyy jälleen vahvasti katukuvassa ja Helsingin kaupunki liputtaa yhtenä tapahtuman pääyhteistyökumppaneista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta Pride-viikolla 27.6.–3.7.

C21-kaupunkien kaupunginjohtajat: TE-palveluiden siirto kuntiin hyvä tavoite – toteutuksessa valuvikoja22.6.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen esitys julkisten työvoima- ja yrityspalveluiden uudelleen järjestämistä koskevaksi lainsäädännöksi on ollut lausuntokierroksella kunnissa. Uudistuksessa TE-palveluiden järjestäminen siirtyy valtiolta paikallistasolle. Suomen 21 suurimman kaupungin kaupunginjohtajat pitävät uudistuksen tavoitteita hyvinä, mutta toteutuksen valuviat on mahdollista vielä korjata ennen kuin hallituksen esitys etenee eduskunnan käsittelyyn.

Erot helsinkiläisten turvattomuuskokemuksissa eri asuinalueilla säilyneet samansuuruisina21.6.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin turvallisuustutkimuksen tuloksista käy ilmi, että asuinalueiden välillä on eroja siinä, kuinka turvallisina niiden asukkaat kokevat alueensa. Vaikka asuinalueiden väliset erot turvattomuuskokemuksissa ovat merkittäviä, erot ovat kuitenkin edellisiin tutkimuskertoihin verrattuna säilyneet samansuuruisina. Kaupunkilaisia huolestuttaa eniten viheralueiden väheneminen, paikkojen töhriminen ja rikkominen sekä syrjäytyminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme