Kainuun ELY-keskus

Hietavaaran tuulivoimapuiston yleiskaava ja ympäristövaikutusten arviointimenettely vireille

Jaa

Wpd Finland Oy suunnittelee tuulivoimapuistoa Puolangan kunnan kaakkoisosaan, Hietavaaran alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 18 tuulivoimalan rakentamista.

Hietavaaran tuulivoimapuisto sijoittuisi Puolangan kaakkoiskulmaan. (karttapohja: Paikkatieto)
Hietavaaran tuulivoimapuisto sijoittuisi Puolangan kaakkoiskulmaan. (karttapohja: Paikkatieto)

Hankealue kattaa noin 1 800 hehtaarin laajuisen pinta-alan. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä. Tuulivoimapuistohanke muodostuu hankealueesta ja tarkasteltavasta sähkönsiirtoreitistä.

Alustavien suunnitelmien mukaan tuulivoimapuistossa tuotettu sähkö siirretään hankealueelta Seitenoikean sähköasemalle rakennettavan voimajohdon kautta. Tarkasteltavana on kaksi hankevaihtoehtoa (VE 1 ja VE 2) ja niin kutsuttu VE 0, eli hankkeen toteuttamatta jättäminen.

YVA arvioidaan yleiskaavoituksen yhteydessä

Tuulivoimaloiden rakentaminen edellyttää tuulivoimayleiskaavan laatimista. Koko hankkeen ympäristövaikutukset arvioidaan yleiskaavoituksen yhteydessä. Yleiskaava laaditaan maankäyttö- ja rakennuslain 77 a §:n mukaisena, jolloin sitä voidaan suoraan käyttää rakennusluvan myöntämisen perusteena.

Hankevastaava on tehnyt yleiskaavan laadinnasta aloitteen Puolangan kunnalle, jonka kunnanvaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 21.12.2020 § 30. Yleiskaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma sisältää suunnitelman hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnista.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on julkisesti nähtävillä mielipiteiden esittämistä varten 23.6-23.7.2021 seuraavissa paikoissa ja internetsivuilla:

Yleisötilaisuus tiistaina 29. kesäkuuta

Nähtävillä olon yhteydessä järjestetään yhteinen, kaikille avoin yleisötilaisuus, jossa hankkeesta on mahdollista saada lisätietoja. Yleisötilaisuus on 29.6.2021 klo 17-19. Tilaisuus järjestetään niin, että siihen on mahdollista osallistua etäyhteyksin Teamsin välityksellä tai paikan päällä Puolankajärven koulun auditoriossa.

Osallistumislinkki tulee saataville kunnan verkkosivuille (www.puolanka.fi) sekä hankkeen YVA-menettelyä koskevalle verkkosivulle (linkki edellä).

Asiakirjasta voi esittää mielipiteitä kirjallisesti toimittamalla ne viimeistään 23.7.2021 joko sähköisesti kunta@puolanka.fi tai osoitteeseen Puolangan kunta, Maaherrankatu 7, 89200 Puolanka.

Kainuun ELY-keskus toimii menettelyssä YVA-lain tarkoittamana yhteysviranomaisena, jolle Puolangan kunta toimittaa mielipiteet. Yhteysviranomainen ottaa mielipiteet huomioon antaessaan lausunnon hankkeesta vastaavalle. Kainuun ELY-keskuksen lausunto ympäristövaikutusten arviointisuunnitelmasta on nähtävillä viimeistään kuukauden kuluttua lausunnon antamiseen ja mielipiteiden esittämiseen varatun määräajan päättymisestä. Lausunto on nähtävillä YVA-kuuluksen verkkosivuilla (linkki edellä).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaavoituksesta vastaava: Puolangan kunta, Kalevi Huovinen, rakennustarkastaja, puh: 040 5462018, kalevi.huovinen@puolanka.fi
Yhteysviranomainen: Kainuun ELY-keskus, Jenni Väisänen, 029 502 3012, jenni.vaisanen@ely-keskus.fi
Konsultti: FCG Finnish Consulting Group Oy Kristina Salomaa, puh: 044 2982 006, kristina.salomaa@fcg.fi ja Kylli Eensalu, 0400 973 449, kylli.eensalu@fcg.fi
Hankkeesta vastaava: wpd Finland Oy, Elina Piekkola, puh: 0500 407 970, e.piekkola@wpd.fi sekä Tiina Vikman, puh: 040 1587 407, t.vikman@wpd.fi

Kuvat

Hietavaaran tuulivoimapuisto sijoittuisi Puolangan kaakkoiskulmaan. (karttapohja: Paikkatieto)
Hietavaaran tuulivoimapuisto sijoittuisi Puolangan kaakkoiskulmaan. (karttapohja: Paikkatieto)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme