Instrumentarium

Hiihtoloma tulee – ovatko silmäsi valmiit?

Jaa

Moni suomalainen ei malta odottaa hohtaville hangille ja paukkupakkasiin pääsyä hiihtolomalla. Talvi on haastavaa aikaa silmille, mutta muutamalla yksinkertaisella keinolla jokainen voi pitää huolta silmiensä hyvinvoinnista ja näöstään myös talvikaudella.

Viima kuivattaa silmät

Kylmyys ja viima kuivattavat silmiä niin kaupungissa kuin luonnossakin. Silmien pintaa normaalisti suojaava kyynelfilmi on kovilla tuulessa ja pakkasessa.Kuivien silmien oireita ei ole aina helppo tunnistaa, sillä kuivuus voi tuntua roskalta silmässä, kirvelyltä tai aiheuttaa silmien vetisyyttä.

”Sanotaan, että kuiva silmä itkee kuivuuttaan. Kuivasilmäisyys on yleinen ongelma talvella kaikenikäisillä ihmisillä, niin taittovirheettömillä kuin piilolinssien ja silmälasien käyttäjillä”, sanoo optikko Henna Agbonogieva Instrumentariumista.

Silmien kosteutus onnistuu kuitenkin helposti joko kostutustipoilla tai erilaisilla silmänpintaa kosteuttavilla spray-tuotteilla. Piilolinssien käyttäjän kannattaa kiinnittää erityistä huomiota silmien kuivuuteen talvella, sillä kylmällä säällä myös piilolinssien käyttäjillä voi tulla helpommin kuivasilmäisyyden oireita.

Suojaudu UV-säteilyltä ja lumisokeudelta hyvin istuvilla aurinkolaseilla

Mikä sen kauniimpaa kuin aurinkoinen päivä ja puhtaanvalkea hanki? Silmille nämä olosuhteet ovat kuitenkin erityisen haastavat, sillä UV-säteilyä heijastuu ilman lisäksi valtavasti myös lumesta. Hangen kirkkaus on tuttu ilmiö etenkin laskettelun ja hiihdon harrastajille.

Pahimmillaan liiallinen UV-säteily voi vaurioittaa silmän side- ja sarveiskalvoa ja aiheuttaa tulehdustilan, joka tunnetaan myös lumisokeutena. Lumisokeuden oireet alkavat yleensä kuitenkin vasta 6–12 tunnin päästä UV-säteilylle altistumisesta, ja silmien saaman säteilyn määrää on vaikea itse arvioida.

Siksi aurinkoisella säällä lumessa liikkuessa silmät tulisi aina suojata hyvin istuvilla, UV-suojatuilla aurinkolaseilla. Hankikeleillä kannattaa suosia polarisoivia linssejä, jotka poistavat hangesta tulevia häikäiseviä heijasteita.Aurinkolasien valinnassa on olennaista, että lasit ovat oikean kokoiset ja ne istuvat hyvin. Optikkoliikkeessä lasit taivutellaan kullekin käyttäjälle sopivaksi, joten ne pysyvät päässä myös urheillessa ja suojaavat koko silmää. Aurinkolasit voi ostaa vahvuuksilla tai ilman, jolloin niitä voi käyttää piilolinssien kanssa.

Talvella autoilijan näkö on koetuksella

Hiihtolomalla moni suuntaa mökille ja rinteiden äärelle. Pitkillä ajomatkoilla haasteena ovat pimeys ja liukkaus. Jos tähän lisätään vielä haasteita näkökyvylle, ollaan jo vaarallisessa tilanteessa.

Kuivasilmäisyys myös sumentaa näköä. Silmien kostuttaminen ei siis ainoastaan helpota oloa, vaan on myös turvallisuusteko. Kostutustipat kannattaa ottaa käyttöön hieman ennen rattiin menemistä, sillä niiden imeytyminen kestää hetken aikaa. Vasta sen jälkeen näkö on taas normaalissa kunnossa.

Toinen silmiä rasittava tekijä on vääränlaiset linssit. Silmälasien käyttäjän kannattaa pitää huolta, että linssien vahvuudet ovat oikeat ja uusia laseja aina tarvittaessa. Lisäksi linssien ja pinnoitteiden kunnosta tulee pitää huolta.

”Naarmut eivät pelkästään haittaa lasien ulkonäköä, vaan voivat aiheuttaa myös turhia heijastumia. Erityisen vaarallisia heijastumat ovat autoillessa pimeässä, kun vastaantulevan auton valot muutenkin häikäisevät”, Agbonogieva muistuttaa.

Muista nämä:

  • Kostutustipat ja -sprayt hoivaavat viiman ja kylmän rasittamia silmiä. Kosteuttamista kaipaa sekä normaalinäköisen että silmälasien ja piilolinssien käyttäjän silmät.
  • Pidä huolta, että linsseissä on oikeat vahvuudet ja linssin pinta on ehjä. Näin vähennät silmien rasittumista ja vältyt turhilta heijastumilta.
  • Käytä aurinkoisessa talvisäässä aina hyvin istuvia, UV-suojattuja ja polarisoivia aurinkolaseja, jotka poistavat hangesta tulevia heijasteita.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Instrumentarium
Instrumentarium
PL 6
02631 Espoo

0201 70 7000http://www.instru.fi/

Instrumentarium
Silmien hyvinvoinnista huolehtiminen on meille kunnia-asia. Tänä päivänä Instrumentarium-myymälöitä on Suomessa 147 ja Virossa 20. Myymälöissämme ympäri Suomen palvelee yli 200 asiantuntevaa optikkoa ja jokaisesta myymälästämme löytyy myös silmälääkärin vastaanotto. Panostamme vahvasti myös optikkojen ja optisten myyjien kehysasiantuntijuuteen muun optisen tietämyksen lisäksi. Pääkaupunkiseudulla ja Kouvolassa tarjoamme lisäksi ensiluokkaisia silmäsairaalapalveluita, jotka tuotamme yhteistyössä Silmäsairaala Valon kanssa. www.instru.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Instrumentarium

Retromallit ja samppanjan sävyt – tältä näyttävät silmälasien kehystrendit syksyllä 20195.9.2019 08:40:52 EESTTiedote

Syksy 2019 tuo silmälasikehystrendeihin uusia suosikkeja menneiltä vuosikymmeniltä. Katukuvassa tulevat näkymään niin suuret 70-luvun neliömallit kuin myös 90-luvun nostalgiaa. Läpikuultavuus ja metalli jatkavat trendien kärjessä, ja väreissä toistuvat vaalean ja vihreän eri sävyt. Kokosimme Instrumentariumilla liitteenä löytyvään trendikatsaukseen syksyn 2019 valloittavat kehystrendit. Tutustu ja ihastu!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme