Metsäteollisuus ry

Hiilikompensaatiohankkeet voivat uhata Suomen hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista

Jaa

Tänään julkaistu selvitys antaa liian positiivisen kuvan maankäyttösektorin hiilikompensaatioista. Pahimmillaan hiilikompensaatiohankkeet voivat uhata Suomen hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista ja puunjalostuksesta saatavia ilmastohyötyjä. Metsiä ei pidä valjastaa antamaan lisäaikaa fossiilisten päästöjen jatkamiselle. Tilastokikkailun sijaan tulisi keskittyä pysyviin päästövähennyksiin.

Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi tänään Gaia Consulting Oy:n ja Pellervon Taloustutkimus PTT:n laatiman selvityksen maankäyttösektorin hiilikompensaatioista. Selvityksessä analysoitiin hiilikompensaatiohankkeita toteuttavia suomalaisia toimijoita, ja esitettiin kehitysehdotuksia, joilla toimijoiden hankkeista voitaisiin saada läpinäkyvämpiä ja uskottavia.

Pahimmillaan hiilikompensaatiohankkeet kannustavat lykkäämään fossiilisista raaka-aineista luopumista, ja suomalaisista metsistä tulee keino mahdollistaa fossiilisten päästöjen jatkamista muualla maailmassa.

− Tänään julkaistu selvitys antaa kohtuuttoman positiivisen kuvan hiilikompensaatioiden toiminnasta ja mahdollisuuksista. Kompensaatioiden ajatellaan muodostavan uuden ansaintalogiikan suomalaisille maanomistajille ilman yhteiskunnallisia haittavaikutuksia. Tämä kuulostaa liian helpolta ollakseen totta – eikä se totta olekaan, toteaa Metsäteollisuus ry:n kotimaan metsäasioiden päällikkö Matti Mäkelä.

Selvityksen suurin ongelma koskee hiilinielujen laskentaa. Selvityksessä annetaan ymmärtää, että yksityisten kompensaatiohankkeiden tuottamat hiilinielut tulisi poistaa Suomen kansallisesta inventaariosta eli ”nielutililtä” kaksoislaskennan välttämiseksi. Kaksoislaskennalla tarkoitetaan sitä, että päästövähennys tai hiilinielun lisäys lasketaan kahteen kertaan kahden eri toimijan hyväksi. Tällainen menettely johtaa virheelliseen laskentaan päästövähenemästä tai hiilinielusta.

Selvityksessä todetaan, että Suomessa toteutettavissa hiilikompensaatiohankkeissa kaksoislaskentaa ei käytännössä voida välttää. On kuitenkin Suomen ja ilmaston kannalta erittäin haitallista, jos kompensaatiohankkeiden avulla aikaansaadut hiilinielut poistetaan Suomen ”nielutililtä”, ja siirretään päästöjään kompensoivan maksajan hyväksi. Tällöin on suurena vaarana, että suomalaisista metsistä tulee keino lykätä fossiilisten päästöjen vähentämistä muualla maailmassa. Samalla Suomen vuodelle 2035 asetettu hiilineutraalisuustavoite siirtyy tavoittamattomiin, ja taloudellinen hyvinvointi kärsii.

Tutkimus ja käytäntö eivät ole osoittaneet hiilikompensaatiohankkeiden toimivuutta. Esimerkiksi ympäristöministeriön toimeksiannosta vuonna 2019 toteutettu Kohti hiilipörssiä -selvitys kyseenalaistaa nykyisin maailmalla käytössä olevien hiilipörssijärjestelmien vaikuttavuutta ilmastonmuutoksen torjunnan näkökulmasta.

Mikäli hiilikompensaatiohankkeet yleistyvät ja painottuvat metsien hiilivaraston säilyttämiseen, ne muodostavat merkittävän riskin metsäteollisuuden raaka-aineen hankinnalle. Samalla ilmastoystävällisten metsäteollisuuden tuotteiden kotimainen tuotanto vaarantuu.

Metsien hiilinielut eivät ole ikuisia. Niitä ei tule käyttää kompensoimaan fossiilisten raaka-aineiden käytöstä syntyviä päästöjä, sillä se vain jarruttaa päästöjen vähentämistarvetta. Suomen ja EU:n on jatkossakin kannustettava jäsenmaita huolehtimaan itse nielutoimistaan sekä päästövähennysten saavuttamisesta, jotta tilastokikkailun sijaan keskitytään pysyviin päästövähennyksiin.

Lisätietoja: 
Matti Mäkelä, kotimaan metsäasioiden päällikkö, Metsäteollisuus ry, p. 040 741 1247

Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 140 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työmarkkinapoliittisena edunvalvojana.

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Käänteen merkkejä metsäteollisuuden tuotannossa12.2.2021 11:20:17 EETTiedote

Metsäteollisuuden tuotannossa alkoi näkyä toipumisen merkkejä vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä loka-joulukuussa. Sahatavaran, vanerin ja kartongin tuotanto kääntyi kasvuun, mutta sellun ja paperin tuotanto laahasivat vielä viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Kokonaisuudessaan vaikean vuoden tuotantolukuja painovat ensin raskaat lakot ja sitten korona, näkymät kuitenkin paranivat vuoden loppua kohden.

Sopu uuden FSC-standardin sisällöstä saavutettiin2.2.2021 09:20:32 EETTiedote

FSC:n metsänhoidon kansalliset standardineuvottelut on saatu päätökseen vuosien neuvotteluprosessin tuloksena. Metsäteollisuus pitää neuvottelutulosta tärkeänä vietäessä kansainvälisen FSC:n kriteerejä käytäntöön. Metsäteollisuus on korostanut neuvotteluissa ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden yhteensovittamista ja kriteerien käytännön toimivuutta. FSC-sertifioinnin hyödyt syntyvät vain silloin, kun järjestelmällä on käyttäjiä.

Metsien elinvoimaan ja kasvuun on tärkeää panostaa29.1.2021 12:44:48 EETTiedote

Maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä julkaisi tänään esityksensä metsätalouden uudeksi kannustejärjestelmäksi. Metsäteollisuus katsoo, että esitys antaa hyvät lähtökohdat kannustejärjestelmää koskevan lain valmistelulle. Esitys tukee aktiivista ja oikeaan aikaan toteutettua metsänhoitoa, ja yhteensovittaa puuntuotannon tavoitteet hiilensidonnan, luonnon monimuotoisuuden ja vesiensuojelun edistämisen kanssa.

Puukauppa kiri loppuvuonna lähes edellisvuoden lukemiin20.1.2021 07:00:00 EETTiedote

Vuonna 2020 Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat 3 prosenttia vähemmän puuta edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden alkupuolella puukauppa takkusi muun muassa lakkojen, koronapandemian ja haasteellisten keliolosuhteiden seurauksena, mutta loppuvuodesta puukauppa piristyi. Nuoria metsiä hoidettiin edellisvuotta enemmän. Kehityssuunta on hyvä, sillä nuorten metsien hoito varmistaa tulevaisuuden kasvun ja hiilensidonnan.

Uusiutuvien raaka-aineiden mahdollisuudet huomioitava kiertotalouden toteuttamisessa13.1.2021 11:56:30 EETTiedote

Tänään julkistettu ehdotus kiertotalouden strategiseksi ohjelmaksi on tervetullut avaus, mutta se ei huomioi riittävästi uusiutuvien luonnonvarojen kestävään käyttöön pohjaavan biotalouden laajoja mahdollisuuksia. Kiertotalouden edistäminen on tärkeä yhteinen tavoite, jonka toteutuksen tulee olla linjassa muiden talous-, ympäristö- ja ilmastotavoitteiden sekä näihin liittyvien strategioiden kanssa. Metsäteollisuus on toiminut kiertotalouden periaatteiden mukaisesti jo pitkään ja kehittää resurssitehokkuuttaan jatkuvasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme