SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Hiilineutraali Suomi voidaan toteuttaa sosiaalisesti oikeudenmukaisesti – Vasta hintojen kallistuminen nosti energiahaavoittuvuuden puheenaiheeksi

Jaa
Ilmastopolitiikka koskettaa kaikkia suomalaisia. Siirtyminen kohti hiilineutraalia Suomea vaatii isoja toimia ja muutoksia, jotka näkyvät myös suomalaisten arjessa. SOSTEn maksuton webinaari pureutuu ilmastonmuutoksen oikeudenmukaisuuteen. Miten varmistetaan, että ilmastopolitiikkaa toteutetaan sosiaalisesti oikeudenmukaisesti ja kaikki pidetään muutoksessa mukana?

Vaikka ilmastopolitiikan oikeudenmukaisuudesta keskustellaan paljon esimerkiksi lainvalmistelun yhteydessä, ovat käytännön toimenpiteet vielä jääneet epämääräisiksi. Pelkät ylätason tavoitteet eivät riitä, vaan oikeudenmukainen ilmastopolitiikka vaatii järjestelmällistä arviointia, seurantaa sekä konkreettisia toimia.

Suomen Ilmastopaneelin jäsen, professori Paula Kivimaa on tutkinut oikeudenmukaisuuden merkitystä osana ilmastopolitiikkaa. Hän peräänkuuluttaa, että oikeudenmukaisuuden tarkastelussa ei saa unohtaa globaaleja vaikutusketjuja, nuoria eikä tulevia sukupolvia.

”Uusi ilmasto- ja energiastrategialuonnos on askel oikeaan suuntaan. Strategialuonnoksessa oikeudenmukaisuutta tukevia elementtejä ovat esimerkiksi selvitys energiaköyhyydestä, kotitalouksien sähkön ja lämmön verkkoon syötön mahdollistaminen, tuet rakennusten öljylämmityksestä luopumiselle ja tuet turveyrittäjille uuden liiketoiminnan kehittämiseksi. Kuitenkin globaalin ja tulevien sukupolvien oikeudenmukaisuuden mukaan ottaminen vaatii vielä työtä, vaikka itse ilmastotoimet osaltaan vaikuttavat näihin molempiin”, kertoo professori Paula Kivimaa.

Merkittävä osa nykyisistä kasvihuonepäästöistä on peräisin energiasektorilta. Energiapolitiikan sosiaalinen oikeudenmukaisuus on ollut tänä keväänä esillä, kun energian kallistuminen koettelee erityisesti pienituloisia kotitalouksia. Energiahaavoittuvuus eli tilanne, jossa kotitalouksilla ei ole varaa energiaan, tuli nopeasti osaksi myös monien suomalaisten elämää.

Energiahaavoittuvuuteen ja sen riskitekijöihin tulee kiinnittää ilmastopolitiikassa erityistä huomiota. Kuluttajatutkimuskeskuksen professori Eva Heiskanen tutkii suomalaista energiahaavoittuvuutta.

”Nyt kun energian hinnat ovat nousseet jyrkästi, myös energiahaavoittuvuus on noussut puheenaiheeksi. Harmillisesti näin myöhään. Tätä ennen ei ole mietitty energiamurroksen voittajia ja häviäjiä eikä sitä, ketä pitäisi tukea. Tukipolitiikka on suuntautunut markkinoiden avaamiseen uutuuksille; nyt viimeistään olisi aika miettiä, miten kaikki suomalaiset pääsevät käsiksi uuteen, fossiilittomaan tekniikkaan. Energiamurroksessa on kuitenkin kyse koko yhteiskunnan läpäisevästä prosessista”, muistuttaa professori Eva Heiskanen.

Tervetuloa maksuttomaan webinaariin ilmastonmuutoksen sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta 20.6. klo14

SOSTEn järjestämässä maksuttomassa webinaarissa maanantaina 20. kesäkuuta klo 14–16 kuullaan uusia näkökulmia, miten sosiaalinen oikeudenmukaisuus otetaan huomioon hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirryttäessä. Webinaariin pääsee ilmoittautumaan SOSTEn verkkosivujen kautta.
Tuoretta näkökulmaa aiheesta avaavat:

  • Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori ja Ilmastopaneelin jäsen Paula Kivimaa
  • Helsingin yliopiston professori Eva Heiskanen
  • Tampereen yliopiston yliopistotutkija Tuuli Hirvilammi

Järjestöjen näkemyksiä keskusteluun tuovat:

  • SAK:n ilmastoasiantuntija Anni Toiviainen
  • Amnestyn ilmasto- ja ympäristöasiantuntija Taru Savolainen
  • Allianssin nuorten ilmastodelegaatti Akseli Rouvari

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Yliopistonkatu 5
00100 HELSINKI

http://www.soste.fi

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 240 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yli 70 muuta toimijaa. SOSTEn tavoitteena on sosiaalisesti eheä, terve ja aidosti osallistuva yhteiskunta, jossa järjestöillä on vahva rooli. Sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 1,3 miljoonaa jäsentä, 0,5 miljoonaa vapaaehtoista, 260 000 vertaistukijaa ja 50 000 ammattilaista.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

SOSTE: vaihtoehto leikkauslistoille – hyvinvointitalous seuraavan hallitusohjelman keskiöön!2.3.2023 13:00:00 EET | Tiedote

SOSTE esittää hyvinvointitalouden nostamista seuraavan hallitusohjelman keskiöön. SOSTE tuore julkaisu esittää hyvinvointitalouden hallinnan periaatteet ja konkreettisia toimenpiteitä, joiden avulla hyvinvointitalous nostetaan julkisen päätöksenteon ytimeen. SOSTEn pääekonomisti Anni Marttinen muistuttaa, että ”hyvinvointitalouden ohjausta tarvitaan, koska maailman kantokyky ei kestä nykyistä kulutusta ja ihmisten hyvinvointi jakautuu tällä hetkellä erittäin epätasaisesti”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme