Suomen riistakeskus Satakunta

Hirvikannan hoidolle asetettiin lähivuosien raamit

Jaa

Suomen riistakeskuksen yhteydessä toimiva Satakunnan alueellinen riistaneuvosto on asianosaisia sidosryhmiä kuultuaan päättänyt hirvikannan hoidolle asetettavista tavoitteista vuoteen 2017 asti. Tavoitteet on asetettu hirvitalousaluekohtaisesti, joita on Satakunnan alueellisen riistaneuvoston toimialueella neljä.

Menettely perustuu valtakunnallisessa hirvikannan hoitosuunnitelmassa kuvattuun toimintatapaan, joka on kuluvana vuonna otettu käyttöön koko maan alueella. Asetettu tavoite koskee hirvien talvikannan kokoa, ja se on asetettu tiheyshaarukkana hirvitalousalueen kokonaismaapinta-alaa kohti.

Tehdyn päätöksen mukaisesti Satakunnan rannikon kahdella hirvitalousalueella tavoitellaan kummallakin 2,6 – 3,2 hirven talvikantaa tuhannella hehtaarilla. Tällä hetkellä kannan kooksi on näillä alueilla arvioitu 2,8 - 2,9 hirveä tuhannella hehtaarilla. Satakunnan ja Pirkanmaan yhteisellä, Kokemäenjoen vesistön pohjoispuolella sijaitsevalla hirvitalousalueella määrällinen tavoite on 2,7 – 3,3 hirveä tuhannella hehtaarilla, kannan ollessa tällä hetkellä 3,1 hirveä tuhannella hehtaarilla. Hirvitalousaluetasolla tarkasteltuna edellä mainituilla kolmella alueella hirvikanta onkin tällä hetkellä tavoitteiden mukainen. 

Sen sijaan Kokemäenjoen vesistön eteläpuolelle sijoittuvalla Satakunnan ja Pirkanmaan yhteisellä hirvitalousalueella hirvikantaa tullaan lähivuosina hieman kasvattamaan, sillä tälle alueelle asetettu kantatavoite 2,4 – 3 hirveä tuhannella hehtaarilla on hieman suurempi kuin tällä hetkellä vallitseva 2,3 hirven kanta tuhannella hehtaarilla.

Hirvikannan rakenteen osalta noudatetaan hirvikannan hoitosuunnitelmaluonnoksessa asetettuja yleistason tavoitteita. Pitkällä tähtäimellä tavoitteena on esimerkiksi hirvikannan sukupuolijakauman tasoittaminen, tällä hetkellä hirvikanta on monin paikoin epäluonnollisen naarasvoittoinen. Lisäksi muun muassa hirvisonnien keski-iän nostamiseen on tarvetta.

Hirvien liikenteelle ja muun muassa metsätaloudelle aiheuttamat vahingot ovat viime vuosien aikana pysyneet kohtuullisella tasolla, ja sidosryhmien kuulemisen perusteella vallitsevaan tilanteeseen ollaan pääsääntöisesti tyytyväisiä. Nyt asetettujen kantatavoitteiden myötä pyritään säilyttämään vahinkomäärät kohtuullisina, ottamaan huomioon alueelliset erityispiirteet hirvikannan hoidossa ja säilyttämään hirvikanta elinvoimaisena ja metsästettävänä. Hirvi on taloudellisesti mitattuna ylivoimaisesti tärkein riistaeläin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Impola, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus
p. 029 431 2321, antti.impola@riista.fi

Erkki Kallio, Satakunnan alueellisen riistaneuvoston puheenjohtaja
p. 0400 260 281

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus Satakunta
Suomen riistakeskus Satakunta
Porintie 9 B 6
29250 Nakkila

http://www.riista.fi
Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus Satakunta

Hirvieläimille aikaisempaa enemmän kaatolupia15.7.2015 15:00:35 EESTTiedote

Suomen riistakeskuksen Satakunnan toimialueelle on myönnetty metsästyskaudelle 2015 – 2016 pyyntilupia 1798 kpl hirvelle, 4921 kpl valkohäntäpeuralle ja 21 kpl kuusipeuralle. Hirvellä ja valkohäntäpeuralla lupamäärät kasvoivat noin kymmenyksellä viime kauteen nähden. Hirven osalta myös pankkilupien määrä on monin paikoin aikaisempaa suurempi. Pyyntiluvanvaraisten hirvieläinten metsästys alkaa tänä vuonna lauantaina 26. syyskuuta.