Gummerus

Historiallisista romaaneistaan tunnettu Paula Havaste vie lukijat nuijasodan pyörteisiin – Uutuusromaani Laahus ilmestyy samalla viikolla rakastetun kirjailijan 60-vuotispäivän kanssa

Jaa

Paula Havaste kuvaa suosituissa historiallisissa romaaneissaan eri aikakausien arkea ja naiskohtaloita. Uutuusromaani Laahus (Gummerus) sijoittuu nuijasodan kiihkeisiin kuukausiin vuoden vaihteessa 1596–1597. Se kertoo nuoren Reetan kasvutarinan kaltoin kohdellusta pikkupiiasta kapinaan nousevaksi nuoreksi naiseksi. Havaste täyttää 60 vuotta 15.4.

Paula Havaste (Kuva: Marek Sabogal)
Paula Havaste (Kuva: Marek Sabogal)

Ruokaa ei enää riitä kotona kaikille, ja Reeta lähetetään pikkupiiaksi. Äiti varoittelee, mutta Reeta ei voi estää pahaa tapahtumasta, kun kauppiaan perheen miesväki kohtelee piikojaan kaltoin. Reeta palaa kotiin pilattuna tyttönä. Tulevaisuus näyttäytyy synkeänä, mutta rohkeus ajaa Reetan kohti uutta alkua. Nuijasodan arvaamattomissa käänteissä Reeta löytää voimaa puolustaa itseään ja muita, ja huolimatta pakkasesta ja nälästä hänen tielleen osuu yllättäen myös onnenpalasia.

Paula Havasteen historiallisten romaanien pääosissa ovat yleensä olleet osaavat ja pärjäävät naiset. Yksi Laahus-romaanin keskeisistä henkilöistä on kuitenkin kapinajohtaja Jaakko Ilkka. Havaste kertoi kiinnostuneensa Ilkasta saatuaan tietää olevansa itse suoraan alenevassa polvessa Jaakko Ilkan jälkeläinen.

”Meitä Jaakko Ilkan jälkeläisiä on paljon, ja se tuntuu hienolta. Ajattelen, että sisukkaasta itsenäisyystaistelun hengestä on jäänyt hänen jäljiltään merkkejä suomalaiseen yhteiskuntaan. Ehkä kaukainen sukulaisuutemme sai minut myös suhtautumaan Ilkkaan lempeästi. En halunnut kuvata häntä vain väkivaltaisena taistelijana, vaan kerron, kuinka hurmaavakin hän olisi voinut olla.”

Paula Havaste
Filosofian tohtori Paula Havaste (s. 1962) on kirjoittanut suosittuja historiallisia romaaneja ja tietokirjoja. Hän työskentelee Heurekassa ja viettää kesänsä Saarenmaalla. Laahus on Nuijasota-sarjan ensimmäinen romaani.

Laahus
429 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Jussi Lehtonen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Paula Havaste (Kuva: Marek Sabogal)
Paula Havaste (Kuva: Marek Sabogal)
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Älä sano mitään on kertovan tietokirjallisuuden mestariteos – Wind of Change -podcastista tunnetun huippujournalistin laatukirjallisuutta saatavilla ensimmäistä kertaa suomeksi9.5.2022 09:50:23 EEST | Tiedote

The New Yorkerissa tutkivana journalistina työskentelevän Patrick Radden Keefen Älä sano mitään – Tositarina menneisyydestä, murhasta ja Pohjois-Irlannista (Gummerus) on henkeäsalpaavan jännittävä, toteutukseltaan ainutlaatuinen tietokirja Pohjois-Irlannin konfliktista. Romaanimainen lukukokemus edustaa 2000-luvun parasta tietokirjallisuutta. Älä sano mitään on ollut kansainvälinen myyntimenestys ja palkittu useilla kirjallisuuspalkinnoilla.

Päivi Alasalmen äänikirjahitti Alamaailman kuningatar ilmestyy kesädekkarina kovissa kansissa – Kesän käännöstrillereissä tutustutaan murhapodcasteihin ja jännitetään balettitanssijoiden kohtalokkaita harha-askelia6.5.2022 11:47:31 EEST | Tiedote

Päivi Alasalmen Alamaailman kuningatar aloittaa vetävän dekkarisarjan, jossa tamperelainen rikoskonstaapeli Hallavainen ratkoo kollegoidensa kanssa synkkiä murhatapauksia. Storytel Original -menestyssarjan aloitusosa ilmestyy 23.5. dekkareiden ystävien iloksi kovissa kansissa. Alkukesän käännetyssä jännityskirjallisuudessa on luvassa muun muassa podcastien ja baletin maailmaan sijoittuvia trillereitä tutuilta brittikirjailijoilta.

Vaikuttava ilmiöromaani somejättien vallasta ja nuorten sisältömoderaattoreiden työstä3.5.2022 13:26:30 EEST | Tiedote

Hollantilaisen Hanna Bervoetsin Sopimatonta sisältöä (Gummerus) kysyy, mikä on yhteiskunnassamme normaalia ja kuka sen määrittelee. Romaani kertoo sosiaalisen median sisältömoderaattoreina työskentelevistä nuorista aikuisista, jotka käyvät työkseen läpi some-kuonaa – väkivaltaa, vihapuhetta, salaliittoteorioita ja valeuutisia – ja päättävät, milloin sisältö on sopimatonta ja poistettava. Bervoets esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla perjantaina 13.5.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme