Helsingin yliopisto

Historiallista lehtiaineistoa opettajille suunnattuun Finna Luokkahuoneeseen

Jaa

Kansalliskirjaston digitoimista sanoma- ja aikakauslehdistä on koottu aineistopaketti Finna Luokkahuoneeseen. Luokkahuone on erityisesti opettajille suunnattu palvelu, joka tarjoaa erilaisiin aineistoihin pohjautuvia valmiita opetussisältöjä. Opettajille räätälöidyt lehtiaineistot ja tehtäväideat mahdollistavat nyt ainutlaatuisen tavan kurkistaa historiaan esim. äidinkielen tai historian opetuksen lomassa.

Kuva: Hanna-Leena Saarenmaa;  
Lehtileikkeet: Mikkelin Sanomat, 24.04.1900, nro 47, s. 1  
Savonlinna, 17.06.1898, nro 45, s. 4 
digi.kansalliskirjasto.fi
Kuva: Hanna-Leena Saarenmaa; Lehtileikkeet: Mikkelin Sanomat, 24.04.1900, nro 47, s. 1 Savonlinna, 17.06.1898, nro 45, s. 4 digi.kansalliskirjasto.fi

Sanoma- ja aikakauslehdet kertovat tärkeiden tapahtumien ohella paljon oman aikansa maailmankuvasta, arvostuksista, kielestä ja kulttuurista. Ne avaavat koululaisille ikkunan arkielämän historiaan ja esi-isien elinympäristöön.

Valmiit aineistopaketit helpottavat opettajan työtä, sillä opetukseen soveltuvien sisältöjen etsiminen suuresta aineistomassasta on aikaa vievää”, kertoo tietoasiantuntija Marja-Leena Hynynen Kansalliskirjastosta.

Digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa lehtiä on miljoonia sivuja. Valitsimme tähän pakettiin esimerkkiaineistoja Etelä-Savosta, mutta tehtävät soveltuvat tietysti kaikkialle Suomeen.”

Räätälöityjä lehtiaineistoja ja valmiita tehtäväideoita
Aineistopaketti on suunnattu yläkouluille ja lukioille, ja se on kytketty myös opetussuunnitelman perusteisiin. Lehtiaineistojen avulla on mahdollista harjaannuttaa vaikka lähteiden käyttöä ja lähdekritiikkiä, jotka ovat keskeisiä historian opetuksessa. Äidinkielen opetukseen aineistot nivoutuvat puolestaan tekstien tulkinnan ja kielitietoisuuden alueilla. Lisäksi ne tukevat monilukutaitoa ja tieto- ja viestintäteknologista osaamista.

Sisältöjä on kehitetty projektin aikana yhteistyössä opettajien kanssa. Lehtien kertomaa Savosta -aineistopakettiin voit tutustua Finna Luokkahuoneessa.

Kokonaisuus on tuotettu Digitaalinen avoin muisti -projektissa, jota on rahoitettu Euroopan aluekehitysrahaston Vipuvoimaa EU:lta 2014–2020 -ohjelmasta.

Lisätietoja: 

tietoasiantuntija Marja-Leena Hynynen, Kansalliskirjasto 
puh. 050 5767 464
marja-leena.hynynen(a)helsinki.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Hanna-Leena Saarenmaa;  
Lehtileikkeet: Mikkelin Sanomat, 24.04.1900, nro 47, s. 1  
Savonlinna, 17.06.1898, nro 45, s. 4 
digi.kansalliskirjasto.fi
Kuva: Hanna-Leena Saarenmaa; Lehtileikkeet: Mikkelin Sanomat, 24.04.1900, nro 47, s. 1 Savonlinna, 17.06.1898, nro 45, s. 4 digi.kansalliskirjasto.fi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Enemmistö suomalaisista pitää koronavarokeinoja tärkeänä myös molempien rokotteiden jälkeen23.6.2021 10:09:50 EEST | Tiedote

Suomalaiset ovat yhä motivoituneita noudattamaan toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tutkimuskyselyyn vastanneet tiedostivat, että rokotekattavuuden kasvaessa suojaaminen on edelleen tärkeää. Valtaosa (88 %) piti itsensä ja muiden suojaamista vähintään jossain määrin tärkeänä ensimmäisen rokoteannoksen saamisen jälkeen ja 65 % vielä molempien rokoteannosten jälkeen.

Evon tiedekansallispuistohankkeen tiedetyöryhmä: kansalaiset mukaan tieteen tekemiseen ja luonnon havainnointiin18.6.2021 15:44:36 EEST | Tiedote

Tiedetyöryhmän juuri valmistuneessa raportissa esitetään tiedekansallispuiston tutkimustoimintaan ja tutkimuksen havainnollistamiseen ideoita ja sisältöjä, joiden kantava ajatus on kansalaisten vahva osallistaminen. Raportissa korostuu asiantuntijoiden näkemys luonnonsuojelun tärkeydestä tieteen tekemiselle. Lisäksi tiedetyöryhmä ehdottaa säätiön perustamista toiminnan tueksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme