Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Historian kiehtovien Katariinojen jäljillä: kirjailija Jenna Kostet hurahti naisten elämänkohtaloihin

Jaa
Jenna Kostet oli pitkään töissä Turun linnassa. Siellä työskennellessään hän tutustui linnan Katariina-nimisiin valtiattariin ja ihastui heidän elämäntarinoihinsa. Syntyi kirja Kuuden Katariinan jäljillä.
Jenna Kostet Kuva: Sara Lehtomaa
Jenna Kostet Kuva: Sara Lehtomaa

Jenna Kostet (s. 1984) on valmistunut Turun yliopistosta kansatieteen oppiaineesta. Hän työskenteli vuosia Turun linnassa. Hän on julkaissut useita teoksia, joista osa, kuten romaani Margaretan synti, käsittelee historian naisten tummia elämäntarinoita. Hän on myös suosittu neuleguru, ja hänen Kalevalan naisaiheisiin neuleisiin keskittyvällä Ihtiriekko knits -Instagram-tlilillään on yli 20 000 seuraajaa. Kostetin isä Juhani Kostet toimi ennen eläköitymistään Museoviraston pääjohtajana. Vasta ilmestyneessä kirjassaan Kuuden Katariinan jäljillä Kostet kirjoittaa inspiraatiostaan: 

Kuulen Katariinoista ensimmäisen kerran ollessani vasta lapsi. On vuosi 1988, olen neljävuotias. Isäni on ottanut minut mukaansa töhin. Hän käy museossa välillä illalla, kun siellä on rauhallista. Hän ei sytytä valoja. Villasukkani luistavat lattialla, otan vauhtia, liu’un pitkin pitkää hämärää käytävää ohi suurten karttojen, suljettujen toimistohuoneiden ja käytävän seinille kiinnitettyjen vanhojen näyttelyjulisteiden. – – 

Kun isä ottaa minut mukaansa linnaan, saan leikkiä sen saleissa ja käytävillä. Kuulen silloin tarinoita naisista, jotka ovat joskus eläneet linnassa. Kerran isä näyttää minulle kyynärpäänjäljet, jotka linnassa vankina istunut kuningas on jättänyt nojatessaan ikkunalautaan. Sovitan kyynärpääni ikkunalaudassa olevaan kuoppaan kuten tuhannet lapset minua aikaisemmin ja kuuntelen tarinaa kuningas Erikistä ja hänen Katariinastaan.
 
"Ajatus, että minua ennen linnassa on elänyt naisia, jotka ovat olleet osa paikan historiaa, tuntui kiehtovalta. Halusin yrittää selvittää, miten he ovat linnan kokeneet, mitä se on heille merkinnyt ja millainen vaikutus heillä on ollut linnan menneisyyteen ja nykyisyyteen", Jenna Kostet kertoo.

Kirjassasi löysit peräti kuusi Turun linnaa omalla tavallaan hallinnutta Katarinaa. Kuka on suosikkisi?
"Kaikki Katariinat omat omalla tavallaan mielenkiintoisia. Katariina Stenbock on erityisen kiinnostava, koska hänet kuvataan aina hieman sivustaseuraajana."

Kristina Katarina Stenbock saapui Suomeen vuonna 1637 Suomen kenraalikuvernööriksi nimitetyn miehensä kreivi Pietari Brahen kanssa. Kreivittären velvollisuuksiin kuului olla miehensä tukena, osallistua matkoille sekä antaa neuvoja tyttärensä aateliseen kasvatukseen.
 
Miksi keskityit historian naisiin?
"Naisista ei ole kovinkaan paljon kirjoitettu historiassa, sillä suurmiehet ja heidän sotansa ovat olleet isommassa roolissa. En usko, että naisten tarinat ovat olleet yhtään sen vähäpätöisempiä, vaikka niistä ei olisikaan jäänyt dokumentteja jälkipolville. Varsinkin kaunokirjallisuuden keinoilla näitä tarinoita on kiinnostava rakennella ja antaa ikäänkuin ääni niille, jotka eivät sitä ole omana aikanaan saaneet kenties kuuluville."
 
Jenna Kostet: Kuuden Katariinan jäljillä

Tietokirja, Aula & Co 2023

https://aulakustannus.fi/kirjat/kuuden-katariinan-jaljilla

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jenna Kostet Kuva: Sara Lehtomaa
Jenna Kostet Kuva: Sara Lehtomaa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Aula & Co
Kustannusosakeyhtiö Aula & Co
Eerikinkatu 36
00180 HELSINKI

info@aulakustannus.fihttps://aulakustannus.fi/

Aula & Co on kasvava keskisuuri kirjankustantamo. Kustantamon hittikirjoja ovat muun muassa Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija, maailman tunnetuimman tähtitieteilijän Neil DeGrasse Tysonin Tähtitiedettä kiireisille, Ison-Britannian tunnetuimman nykykirjailijan Matt Haigin teokset sekä kulttimaineeseen noussut Lucia Berlinin Siivoojan käsikirja.

Aula & Co:n omistaa nykyään Storytel Books mutta on itsenäinen yhtiö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Aula & Co

Jeff Bezosin ja Elon Muskin suosikkikirjailijan Iain M. Banksin klassikkoteos suomeksi24.3.2023 08:20:08 EET | Tiedote

Skotlantilainen Iain M. Banks on yksi maailman tunnetuimpia ja arvostetuimpia tieteiskirjailijoita Isaac Asimovin ja Philip K. Dickin ohella. Banks erottuu muista aikansa scifikirjailijoista siinä, että hän viljelee teoksissaan paljon mustaa huumoria. Banksin Kulttuuri-sarjan avaava Muista Flebasta -romaanin voi sanoa aloittaneen avaruusoopperoiden uuden tulemisen kirjallisuudessa. Aula & Co julkaisee Kulttuuri-sarjan kolme ensimmäistä kirjaa, ensimmäisen ensi viikolla. SpaceX:n perustaja, miljardööri Elon Musk on nimennyt avaruusrakettiensa laukaisualustat Banksin kirjojen avaruusalusten mukaan.

Menestyskirjailija Leigh Bardugolle 12 kirjan ja kymmenien miljoonien kustannussopimus21.3.2023 13:18:32 EET | Tiedote

Suomessakin Grishaversumi-kirjasarjastaan suosiota saanut kirjailija Leigh Bardugo on solminut "kahdeksannumeroisen sopimuksen" kustantajansa kanssa. Bardugon Grishaversumi-kirjasarjoja yhdistelevä Varjo ja riipus -sarjan uusi kausi on nyt nähtävissä Netflixissä. Edellinen kausi oli katsotuimpien sarjojen kärjessä viikkojen ajan. Toukokuussa suomeksi ilmestyy aikuisten romaani Salatun tiedon seura.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme