Oulun yliopisto

Historianfilosofia vahvistaa rooliaan kansainvälisessä konferenssissa Oulussa

Jaa

Oulun yliopistossa järjestetään 5.–7.10. historianfilosofian konferenssi, jossa pohditaan monipuolisesti historianfilosofian nykytilaa ja roolia. Mitä historianfilosofia oikeastaan on? Mikä sen suhde pitäisi olla yhtäältä filosofiaan ja toisaalta historiaan?

Historianfilosofia on filosofian osa-alue, joka tutkii historiatieteen perusteita sekä historiallisen tiedon ja ymmärtämisen luonnetta.

The Role of Philosophy of History -konferenssi on alan ensimmäinen kansainvälinen konferenssi Suomessa. Se kerää Ouluun suuren osan alan huippututkijoista eri puolilta maailmaa: konferenssiin on ilmoittautunut noin 60 tutkijaa 17 maasta, kaukaisimmat Australiasta ja Argentiinasta.

Kutsuttuja puhujia on kuusi. Tunnetuin heistä on Groningenin yliopiston professori emeritus, filosofi Frank Ankersmit Hollannista. Hän tarkastelee luennossaan tieteen ja historiankirjoituksen suhdetta. Ankersmit on kirjoittanut 1980-luvulta lähtien lukuisia kirjoja aiheesta ja perustanut kansainvälisen tieteellisen julkaisun Journal of the Philosophy of History. Lehden toimitus on siirtynyt Oulun yliopistoon kuluvan vuoden aikana ja sen päätoimittajana toimii apulaisprofessori Jouni-Matti Kuukkanen.

Oulun yliopisto alan keskus Suomessa

Historianfilosofian vahvinta aluetta ovat Pohjois-Amerikka ja Keski-Eurooppa. Oulusta on kasvanut muutamassa vuodessa historianfilosofian keskus Suomessa, ja yliopistossa on myös alan tutkimuskeskus The Centre for Philosophical Studies of History, jossa toimii aktiivisesti viisi tutkijaa. Keskus muun muassa koordinoi laajaa kansainvälistä tutkijaverkostoa. Keskuksen johtajana toimii Jouni-Matti Kuukkanen.

Oulun yliopistossa järjestetään myös alan opetusta. Historianfilosofiasta on valmistumassa muun muassa kolme väitöskirjaa.

Konferenssin ohjelma verkossa (englanniksi): http://www.oulu.fi/centreforphilosophyofhistory/node/46633

The Centre for Philosophical Studies of History: http://www.oulu.fi/centreforphilosophyofhistory/

Journal of the Philosophy of History: http://www.brill.com/journal-philosophy-history

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

apulaisprofessori Jouni-Matti Kuukkanen, Historian, kulttuurin ja viestintätieteiden tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto, p. 0294 483203, jouni-matti.kuukkanen@oulu.fi

viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, Oulun yliopisto, p. 0294 484096, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Hyvä fyysinen kunto suojaa sydäntä11.12.2017 10:03Tiedote

Arvostetussa Medicine & Science in Sports & Exercise-lehdessä julkaistu oululainen tutkimus osoittaa, että fyysinen kunto on tärkeämpi sydäntä suojaava tekijä kuin kehon rasvan määrä tai fyysinen arki-aktiivisuus. Tulokset viittaavat siihen, että elintapamuutoksissa tulisi ensisijaisesti keskittyä fyysisen kunnon parantamiseen sydänterveyden edistämiseksi. Toki fyysistä kuntoa voidaan kohottaa lisäämällä arki-aktiivisuutta, jolla on myös fyysisestä kunnosta riippumattomia vaikutuksia sydänterveyteen.

Oulun yliopisto selvittämään ikiroudan sulamisen terveysvaikutuksia7.12.2017 01:00Tiedote

Oulun yliopisto on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa ryhdytään selvittämään ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla. EU -rahoitteisessa Nunataryuk -projektissa tutkitaan, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa herkkään ympäristöön, sulattaa ikiroutaa, nostaa merenpintaa ja kuinka muutokset vaikuttavat ihmisten elinkeinoihin, terveyteen ja yhteisöihin. Tutkimusalueina ovat Pohjois-Amerikka, Grönlanti ja Huippuvuoret sekä Itä-Siperia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme