Hitachi Energy

Hitachi ABB Power Grids ja P2X Solutions sopimukseen Suomen ensimmäisen teollisen mittakaavan vihreän vedyn tuotantolaitoksen sähköistämisestä

Jaa

Hitachi ABB Power Grids ja vihreän vedyn tuottaja ja power-to-x-teknologian edelläkävijäyhtiö P2X Solutions ovat solmineet aiesopimuksen 20 megawatin (MW) vedyntuotantolaitoksen sähköistämisestä. Laitos tuottaa valmistuessaan vihreää vetyä uusiutuvalla energialla tuotetulla sähköllä.

Sopimuksen mukaisesti Hitachi ABB Power Grids toimii P2X Solutionsin kumppanina vedyntuotantolaitoksen sähköistyksen suunnittelussa, toteutuksessa ja käyttöönotossa. Hankkeen tarkoituksena on rakentaa Suomen ensimmäinen teollisen mittakaavan vihreän vedyn tuotantolaitos. Hitachi ABB Power Grids vastaa sähköjärjestelmäratkaisuista sähköverkosta aina elektrolyysilaitteistolle saakka sisältäen sähköaseman, keskijännitejakelun, pää-, jakelu- ja tasasuuntaajamuuntajat, tasasuuntaajat, sähkön laadun optimoinnin järjestelmät sekä tarvittavat ohjaus- ja suojausjärjestelmät.

”On hienoa päästä kumppaniksi mukaan näin tärkeään suomalaiseen edelläkävijähankkeeseen edistämään Suomen ja koko maailman matkaa kohti päästötöntä sähköistä tulevaisuutta. Sähkö on vihreän vedyn valmistuksessa keskeinen tuotannontekijä, ja teollisen mittaluokan kilpailukykyisessä vedyntuotannossa kustannustehokkaan ja korkean hyötysuhteen sähköistysratkaisun merkitys on keskeinen. Meneillään oleva globaali energiamurros edellyttää uuden teknologian käyttöönottoa ja maailmanluokan osaamista. Suomen teollisuudella on kaikki edellytykset toimia vihreämmän sähköisen tulevaisuuden edelläkävijänä, mistä tämä hanke on erinomainen esimerkki”, Hitachi ABB Power Gridsin toimitusjohtaja Matti Vaattovaara sanoo.

Ensimmäisen pilottilaitoksen investoinnin suuruus on noin 50 miljoonaa euroa. 20 megawatin laitoskoolla saavutetaan merkittävät kustannushyödyt. Kun ensimmäinen ison kokoluokan vihreän vedyn tuotantolaitos on saatu demonstroitua, P2X:n tavoitteena on edistää Suomen vetytaloutta useammalla tuotantolaitoksella ja mahdollisesti monistaa hanke myös Euroopassa.

”Kumppanisopimus Hitachi ABB Power Gridsin kanssa on tärkeä askel vedyntuotantolaitoksen kehittämisessä. Sopimus on merkittävä myös suhteessa investoinnin kokonaisarvoon. Tämä on oiva esimerkki siitä, kuinka yksittäiset vetyhankkeet edesauttavat vetymarkkinan syntymistä ja luovat kilpailukykyä suomalaiselle teollisuudelle matkalla kohti päästötöntä tulevaisuutta ja kansainvälistä vetytaloutta”, sanoo P2X Solutionsin toimitusjohtaja Herkko Plit.

Vedyntuotantolaitoksen kehittäminen etenee suunnitelmien mukaisesti. Laitoksen sijoituspaikkojen alustava kartoitus saatiin päätökseen helmikuussa 2021 ja parhaillaan suunnitellaan toteutusta. Investoinnille haetaan tukea Euroopan komission tukimekanismeista sekä kansallisista tukilähteistä. P2X Solutions on jättänyt helmikuussa 2021 hankkeen investointitukihakemuksen TEM:ille. Laitos otetaan käyttöön arviolta vuoden 2024 aikana.

Lisätietoja:
Herkko Plit, p. 050 462 0788, herkko.plit@p2x.fi
Juha Alopaeus, p. 050 332 4601, juha.alopaeus@hitachi-powergrids.com

P2X Solutions on suomalainen vihreän vedyn ja Power-to-X-teknologian edelläkävijä. Vauhditamme vetymarkkinan syntyä kokonaisvaltaisesti ja innovatiivisesti arvoketjun kaikilla osa-alueilla. Toimimme vihreän vedyn ja synteettisen polttoaineen tuottajana ja jakelijana sekä toimitamme vetylaitoksen asiakaslähtöisesti tarvittaessa avaimet käteen -periaatteella. Muutamme maailmaa puhtaammaksi – yhdessä. https://p2x.fi/

Hitachi ABB Power Grids on globaali teknologiajohtaja, jolla on lähes 250 vuoden historia. Yhtiö työllistää noin 36,000 henkilöä 90 maassa. Pääkonttori sijaitsee Zurichissä. Hitachi ABB Power Grids palvelee verkkoyhtiöitä, teollisuutta ja infrastruktuurialojen asiakkaita läpi koko arvoketjun, samoin kuin kasvavia aloja, kuten kestävä liikenne, älykkäät kaupungit, energian varastointi ja datakeskukset. Yhtiö painottaa toiminnassaan sosiaalisten, ympäristöllisten ja taloudellisten arvojen tasapainoa ja on sitoutunut toimimaan kestävän energian tulevaisuuden edistämiseksi innovatiivisilla ratkaisuilla ja digitaaliteknologioilla haluttuna kumppanina vahvemman, älykkäämmän ja vihreämmän verkon rakentamisessa perustana vahva osaaminen ja kokemus, maailmanlaajuinen läsnäolo ja vertaansa vailla oleva asennettu laitekanta. www.hitachiabb-powergrids.com/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Herkko Plit, p. 050 462 0788, herkko.plit@p2x.fi
Juha Alopaeus, p. 050 332 4601, juha.alopaeus@hitachi-powergrids.com

Kuvat

Matti Vaattovaara, toimitusjohtaja, Hitachi ABB Power Grids
Matti Vaattovaara, toimitusjohtaja, Hitachi ABB Power Grids
Lataa
Herkko Plit, toimitusjohtaja, P2X Solutions
Herkko Plit, toimitusjohtaja, P2X Solutions
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hitachi Energy
Hitachi Energy
Strömbergin puistotie 15 C
65320 Vaasa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hitachi Energy

Hitachi ABB Power Grids liittää Suomen suurimman tuulipuiston sähköverkkoon10.6.2021 08:50:34 EEST | Tiedote

Hitachi ABB Power Grids on allekirjoittanut maailman johtavan tuuliturbiinivalmistaja¹ Vestas Finland Oy:n kanssa sopimuksen sähkövoimateknologiaratkaisujen toimittamisesta Mutkalammen tuulipuistoon. Toimitus mahdollistaa tuulipuiston tuottaman puhtaan sähkön toimittamisen sähkönkäyttäjille tehokkaasti ja luotettavasti. Edistyksellinen ratkaisu vauhdittaa Suomen matkaa kohti kestävän energian tulevaisuutta.

Hitachi ABB Power Grids ja GE allekirjoittivat merkittävän sopimuksen sähkönsiirron ympäristövaikutusten vähentämiseksi21.4.2021 13:39:44 EEST | Tiedote

Kaksi globaalia johtavaa sähköteknologiayhtiötä ovat alan ensimmäisinä solmineet ristilisensointisopimuksen, joka mahdollistaa korkeajännitelaitteistojen valikoiman laajentamisen käyttämällä rikkiheksafluoridin (SF6) korvaavaa edistyksellistä kaasua. Korkeajännitelaitteissa yleisesti käytetty SF6-eristekaasu on voimakas kasvihuonekaasu. Historiallinen sopimus antaa sähköyhtiöille mahdollisuuden nopeuttaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme