Hiv-säätiö

Hiv-kotitesti markkinoilla puoli vuotta – odotukset täyttyneet

Jaa

Hiv-kotitesti on ollut Suomessa kuluttajien saatavilla puolen vuoden ajan. Käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä testin helppouteen ja nimettömyyteen. Testiin liittyy myös huolenaiheita, joista Hivpoint keskustelee valtakunnallisilla Sairaanhoitajapäivillä 21.-22.3.

Hiv-kotitesti. Kuvaaja Hivpoint.
Hiv-kotitesti. Kuvaaja Hivpoint.

 ”Käyttäjät ovat löytäneet testin hyvin, kertoo Hivpointin suunnittelija, sairaanhoitaja Sanna Salo. Hivpointin ja apteekkien kautta testejä on myyty useampi sata kuukausittain. Uudelle matalan kynnyksen testausvaihtoehdolle on siis ollut selkeä tarve.”

Viime vuoden aikana Hivpoint keräsi hiv-kotitestin käyttökokemuksia. Tutkimukseen valikoituneet käyttäjät kokivat testin hyväksi ja helpoksi vaihtoehdoksi. Kotitestiä kokeilleet arvelivat voivansa käyttää sitä tulevaisuudessakin, koska testauspaikkoihin voi olla hankala hakeutua aukioloaikojen tai pitkien välimatkojen takia. Lisäksi kaikkialla ei ole mahdollista saada testiä nimettömästi. Henkilöillä oli myös kokemuksia siitä, että testiä ei ole saanut pyynnöstä huolimatta. Seksitautitesteihin hakeutumiseen voi myös liittyä häpeää, jolloin kotitestin tekeminen koetaan helpommaksi.

Kahdeksan kymmenestä testiä kokeilleesta käyttäisi sitä jatkossakin. Käyttäjätutkimuksessa ilmeni myös huoli positiivisen testituloksen saamisesta yksin.

”Positiivisen tuloksen sattuessa olisi hyvä olla joku, joka pystyy ohjaamaan eteenpäin, ettei jää yksin,” kertoo testiä kokeillut.

”Tämä on ollut meille tärkeä kehityskohde,” Sanna Salo jatkaa. ”Hivpointin puhelin- ja chat-palveluista saa neuvoja hiv-kotitestin tekemiseen ja tukea positiivisen testituloksen jälkeen. Olemme myös pyrkineet kertomaan laajalle joukolle terveysalan ammattilaisia testistä. Jokaisen hoitotyössä toimivan pitää olla valmis kohtaamaan hiv-tartunnan saanut. Positiivisen hiv-testituloksen saanut voi kävellä sisään omalle terveysasemalle minä tahansa päivänä.”

On tärkeää saada tieto mahdollisesta hiv-tartunnasta, jotta lääkitys voidaan aloittaa. Lääkityksen avulla elämää voi jatkaa tavalliseen tapaan, eikä hiv lyhennä elinajan odotetta. Lääkehoito vähentää uusia hiv-tartuntoja, koska lääkkeet estävät jatkotartunnat myös seksissä ilman kondomia.

Hivpointin pisteellä 3k29 voi keskustella hiv-kotitestiin ja hiv-hoitotyöhön liittyvistä kysymyksistä Sairaanhoitajapäivien ajan 21.-22.3. Hivpointin asiantuntijat esittelevät hiviä ennaltaehkäisevää lääkitystä prepiä ja jälkiehkäisylääkitys pepiä tapahtuman Klinikkalavalla torstaina 21.3. klo 14. Sairaanhoitajapäivät on hoitotyön suurin vuotuinen koulutustapahtuma.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:

Sairaanhoitaja, seksuaaliterapeutti Sanna Salo, sanna.salo@hivpoint.fi, 0207 465 722.
Toimitusjohtaja Jukka Keronen, jukka.keronen@hivpoint.fi, 040 564 8814.

Kuvat

Hiv-kotitesti. Kuvaaja Hivpoint.
Hiv-kotitesti. Kuvaaja Hivpoint.
Lataa
Hiv-kotitesti. Kuva Hivpoint.
Hiv-kotitesti. Kuva Hivpoint.
Lataa
Hiv-kotitesti käytössä. Kuvaaja Mikko Rasila.
Hiv-kotitesti käytössä. Kuvaaja Mikko Rasila.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hiv-säätiö
Hiv-säätiö
Unioninkatu 45 C 1
00170 Helsinki

0207465705http://www.hivpoint.fi

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin (ent. Hiv-tukikeskus) tarkoituksena on hiv-tartuntojen ennaltaehkäiseminen, tartunnan saaneiden, tartunnasta huolestuneiden ja heidän läheisten tukeminen sekä hiv-tartunnan saaneiden ihmis- ja perusoikeuksien edistäminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hiv-säätiö

Suomalaisten Venäjälle matkailevien miesten tartunnat askarruttavat – Uutta tutkimustietoa tulossa20.5.2020 06:42:00 EESTTiedote

Noin puolet suomalaisten uusista hiv-, kuppa- ja tippuritartunnoista saadaan matkailun tai ulkomailla oleskelun aikana harrastamalla suojaamatonta seksiä. Näistä tartunnoista puolet todetaan yli 50-vuotiailla heteromiehillä. Jotta hiviä ja muita seksitauteja voidaan tulevaisuudessa ennaltaehkäistä tehokkaasti myös matkailijoiden parissa, Hivpoint ja Lapin Yliopisto aloittavat tutkimuksen venäjänmatkailijoiden seksikäyttäytymisestä.

Itä-Suomessa hiv-tartuntojen määrä edelleen nousussa – ilmaisia hiv-kotitestejä jaossa Vartiuksen raja-asemalla 15.-16.612.6.2019 06:00:00 EESTTiedote

Suomalaiset saavat nykyään hiv-tartunnan todennäköisemmin ulkomailla kuin kotimaassa. Hivpoint ja Suomen Punainen Risti tarjoavat vuonna 2019 ennätysmäärän hiv-testausmahdollisuuksia Venäjän raja-asemilla. Rajatestaustapahtumissa on jaossa myös ilmaisia hiv-kotitestejä. Seuraava testaustapahtuma pidetään Vartiuksen raja-asemalla 15.-16.6.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme