Suomen Punainen Risti SPR

Hiv on matkailevien miesten tauti Suomessa – maksutonta testausta rajalla

Jaa

Suurin osa suomalaisten hiv-tartunnoista todetaan keski-ikäisillä tai sitä vanhemmilla miehillä. Valtaosa tartunnoista tulee ulkomaan matkailun kautta. Vartiuksen raja-asemalla Kuhmon pohjoisosassa on mahdollisuus maksuttomaan ja nimettömään hiv-pikatestaukseen 22.–23.9.

Kuvaaja: Anni Pätilä / Hivpoint
Kuvaaja: Anni Pätilä / Hivpoint

Hiv-tartuntoja löytyy erityisesti Thaimaassa, Venäjällä ja Virossa matkailevilla. Tartunnan mahdollisuus ei kosketa ainoastaan nuoria.

- Suomalaisista tartunnan saaneista heteromiehistä joka kolmas on ylittänyt viidenkympin rajapyykin, ja vanhimmat tartunnan kanssa elävät ovat yli 80-vuotiaita. Suomalaiset heteromiehet saavat tuplamäärän hiv-tartuntoja naisiin verrattuna. Erityinen piirre miesten hiv-tartunnoissa on, että niistä yli puolet saadaan matkailun kautta. Siksi tuomme hiv-testit matkailijoiden luo, kertoo terveyden edistämisen suunnittelija Sanna Rantanen Suomen Punaisesta Rististä.

Hiv-pikatestiin pääsee Vartiuksen raja-aseman läheisyyteen parkkeeratussa testausautossa. Rajan ylittäjille on kahvin lisäksi tarjolla kondomeja, liukuvoiteita ja tietoa turvallisesta seksistä.

Miesten seksuaaliterveys puheeksi

Hiv-tartunnan riski suojaamattomassa seksissä on korkea Venäjällä, missä suurin osa tartunnan saaneista on ilman toimivaa lääkitystä. Ilmaisella testauksella pyritään ennaltaehkäisemään seksitautitartuntoja, joita suomalaiset saavat matkustaessaan itänaapurissa.

- Olemme huomanneet, että monet matkailevat miehet eivät hakeudu omalle terveysasemalleen testiin. Yksi syy saattaa olla, että miesten on vaikea ottaa seksiasioita puheeksi tutun lääkärin tai hoitajan kanssa. Terveysalan ammattilaisilla onkin tuhannen taalan paikka hoksata, että seksitautitestejä, myös sitä hiv-testiä, kannattaa tarjota iäkkäämmällekin asiakkaalle. Erityisesti, jos asiakas matkustaa paljon, Hivpointin suunnittelija, sairaanhoitaja Mervi Valjus sanoo.

Kondomin käyttöön liittyy haasteita etenkin varttuneemmilla miehillä. Esimerkiksi erektio-ongelmat voivat vaikuttaa siihen, että suojausta ei käytetä.

- Kaiken ikäisillä on lupa nauttia turvallisesta seksistä. Erektiolääkkeiden avulla kondomin käyttö helpottuu, ja kondomeitakin löytyy eri kokoa ja mallia. Kondomi on kuitenkin ainoa keino suojautua seksitaudeilta yhdynnässä ja suuseksissä, Valjus muistuttaa.

Hivpointin suunnittelijaa Mervi Valjusta ja tiedottaja Anni Pätilää on mahdollisuus haastatella Vartiuksen raja-asemalla. Hiv-testaus järjestetään perjantaina 22.9. klo 14–19 ja lauantaina 23.9. klo 10–15.

Lisätietoja:

Hivpointin tiedottaja Anni Pätilä, p. 040 120 9020, anni.patila@hivpoint.fi

Punaisen Ristin tiedottaja Mari Mäkinen, p. 020 701 2223, mari.makinen@punainenristi.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuvaaja: Anni Pätilä / Hivpoint
Kuvaaja: Anni Pätilä / Hivpoint
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Vaurastuvassa Suomessa on aika puuttua lapsiperheköyhyyteen – Hyvä Joulumieli -keräys auttaa vähävaraisia lapsiperheitä jouluna19.11.2018 07:17Tiedote

Köyhyys koskettaa Suomessa noin 110 000 lasta. Lapsena koettu köyhyys vaikuttaa nuorten itsenäistymiseen ja näkyy vielä aikuisiällä. Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -keräys vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseksi käynnistyy torstaina 22.11. Keräyksen tuotoilla jaetaan 28 000 ruokalahjakorttia, jotta myös vähävaraisissa perheissä saadaan jouluateria.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme