Jyväskylän yliopisto

Hoivan digitalisaatiolla on aina odottamattomia vaikutuksia

Jaa

Hoivapalveluita käyttävät ikääntyneet ja alalla työskentelevät ammattilaiset eivät koe hyötyvänsä kaikista digitalisaation tarjoamista innovaatioista. Näin kertovat Jyväskylän yliopiston Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikön tutkijat juuri ilmestyneessä teoksessaan, joka kokoaa yhteen uusimpia hoivan digitalisaatiota käsitteleviä tutkimustuloksia useista maista.

Älypuhelin voi toimia myös viriketoiminnan välineenä.
Älypuhelin voi toimia myös viriketoiminnan välineenä.

Tutkimuksessa todetaan, että ikääntyneiden hoivapalvelut ovat muuttuneet digitaalisten innovaatioiden areenaksi, jossa erilaiset laitteet ja sovellukset koskettavat sekä ikääntyneiden että hoivatyöntekijöiden elämää.

Hoivatyöntekijöiden näkökulmasta esimerkiksi arkinen älypuhelin voi toimia paitsi työsuoritteiden kirjaamisen ja kommunikoinnin myös hoivakodin asukkaiden viriketoiminnan välineenä.

– Hoivapalveluiden digitalisaatiota käsittelevä tutkimus paljastaa, että uusien laitteiden ja sovellusten käyttöönotto ei tapahdu aina odotetulla tavalla. Teknologiaa käyttävät ihmiset, ja jokainen käyttäjä on erilainen, yliopistonlehtori Helena Hirvonen huomauttaa. – Esimerkiksi maahanmuuttajataustainen ikääntynyt asiakas voi kokea tietyn digitaalisen palvelun ongelmallisena sen vuoksi, että hänen digi- ja kielitaitonsa eivät riitä hyödyntämään kyseistä palvelua, Hirvonen lisää.

Erilaiset etähoiva- ja valvontalaitteet ovat tehneet hoivatyöstä yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumatonta, eikä muutos ole vain myönteinen. – Kun laitteet ovat kaikkialla läsnä, ollaan jatkuvassa valmiustilassa, jolloin työ voidaan kokea jopa aiempaa kiireisemmäksi, yliopettaja Mia Tammelin kertoo.

Laitteiden ja sovellusten käyttäjien erilaiset tarpeet tulisikin huomioida nykyistä paremmin. Erityisen tärkeää on ymmärtää, että ikääntyneiden valmius käyttää digitaalisia hoivapalveluita vaihtelee yksilökohtaisesti. Osa ikäihmisistä tarvitsee tukea enemmän kuin toiset.

– Tulisi myös tunnistaa kaikkialla läsnä olevan digitaalisen teknologian usein ristiriitainen vaikutus hoivatyöhön. Vain tätä kautta voidaan turvata kaikille mahdollisuus kykyjensä mukaiseen ja aktiiviseen toimijuuteen digitalisoituvassa yhteiskunnassa, yliopistotutkija Riitta Hänninen muistuttaa.

Teos Digital Transformations in Care for Older People: Critical Perspectives (Routledge) kokoaa yhteen 20 tutkijan voimin tuloksia hoivapalveluiden digitalisaatiosta Suomessa, Irlannissa, Alankomaissa ja Tanskassa sekä Euroopan Unionin politiikassa. Teos osoittaa, että digitalisaatio on edennyt hieman eri tahtia eri maissa. – Digitalisaatio kaipaa kriittistä tarkastelua myös sen odottamattomista vaikutuksista, Hirvonen tiivistää. 

Lisätietoja:     

Yliopistonlehtori Helena Hirvonen helena.m.hirvonen@uef.fi puh. 0503064127

Yliopettaja Mia Tammelin mia.tammelin@jamk.fi puh. 0504381169

Yliopistotutkija Riitta Hänninen riitta.j.hanninen@jyu.fi puh. 0407077481

Julkaisun tiedot: https://www.routledge.com/Digital-Transformations-in-Care-for-Older-People-Critical-Perspectives/Hirvonen-Tammelin-Hanninen-Wouters/p/book/9780367725570

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Älypuhelin voi toimia myös viriketoiminnan välineenä.
Älypuhelin voi toimia myös viriketoiminnan välineenä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lisää kilometrejä vai vauhtia? Kummallakin tehokeinolla voi parantaa juoksukuntoa26.1.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin kestävyysharjoittelijoiden tekemiä kahden viikon peruskestävyys- ja intervallijaksoja suorituskyvyn ja palautumisen näkökulmasta. Kummallakin menetelmällä voidaan parantaa kuntoliikkujan kestävyyssuorituskykyä merkittävästi jo kahdessa viikossa, kun harjoituskuormaa kasvatetaan totutusta.

Lapsuuden laulut ovat ikääntyneille tärkeä voimavara26.1.2022 01:00:00 EET | Tiedote

FM Annika Tammelan väitöstutkimus osoittaa, että lapsuus- ja kouluvuosina opitut laulut ovat suomalaisille ikäihmisille merkityksellisiä, sillä ne kantavat vahvoja tunnemuistoja ja ylläpitävät omaa identiteettiä. Varhaisilta elinvuosilta tuttujen laulujen laulaminen ja yhdessä muistelu tarjoavat ikääntyneille kokemuksia osallisuudesta ja toimijuudesta, jotka ovat keskeisiä tekijöitä heidän hyvinvointinsa kannalta.

Väitös 28.1.2022: Elintärkeät fosforivarannot ehtyvät – fosfori talteen jätevesistä uudella menetelmällä (Reuna)21.1.2022 08:05:00 EET | Tiedote

Sini Reuna kehitti väitöstutkimuksessaan uuden menetelmän, jolla fosfori saadaan talteen jätevesistä entistä paremmin. Fosfori on kaikelle elämälle korvaamaton alkuaine, jota käytetään muun muassa lannoitteissa. Sen luonnolliset varannot maaperästä ovat hupenemassa. Siksi talteenotto toissijaisista lähteistä on ensiarvoisen tärkeää, jotta voidaan vastata kasvavaan fosfaattilannoitteiden kulutukseen ja varmistaa ruuan riittävyys myös tuleville sukupolville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme