Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Hormonaalisten haitta-aineiden kriteerit: Euroopan parlamentti pysäytti komission ehdotuksen

Jaa

Euroopan parlamentti pysäytti keskiviikkona komission esityksen, jolla olisi sallittu tiettyjen hormonitoimintaa häiritsevien torjunta-aineiden käyttö.

Mepit toteavat päätöslauselmassaan, että komissio ylitti toimivaltansa ehdottamalla, että hormonaalisten haitta-aineiden kriteereistä poistettaisiin aineita, joiden tarkoitus on hyökätä eliöiden, kuten tuholaisten, hormonitoimintaa vastaan.

Seuraavaksi

Meppien Jytte Guteland (S&D, Ruotsi) ja Bas Eickhout (Greens/EFA, Alankomaat) laatima vastalause hyväksyttiin äänin 389 puolesta, 245 vastaan, 70 tyhjää. Näin parlamentti saavutti ehdottoman enemmistön, joka tarvittiin ehdotuksen pysäyttämiseen. Komission tulee nyt viipymättä laatia uusia ehdotus ja ottaa uudessa versiossa huomioon parlamentin kanta.

Taustatietoa

EU-lainsäädännön mukaan torjunta-aineet ja biosididit eivät saa häiritä muiden kuin torjuttavien lajien hormonitoimintaa. Tämän lainsäädännön toimeenpanoon EU tarvitsee listan tieteellisistä kriteereistä, joita käytetään hormonaalisten haitta-aineiden tunnistamiseen.

Komission ehdotus koski tieteellisiä kriteerejä kemiallisten aineiden hormonitoimintaa häiritsevien ominaisuuksien tunnistamiseksi. Näiden tieteellisten kriteerien tunnistaminen on ensimmäinen askel hormonaalisten haitta-aineiden vähentämiseksi ja kansalaisten terveyden suojelemiseksi.

EU:n tuomioistuin antoi joulukuussa 2015 tuomion, jonka mukaan komissio oli rikkonut EU-lainsäädäntöä, koska tämä ei onnistunut julkaisemaan kriteereitä hormonaalisten haitta-aineiden tunnistamiseksi vuoden 2013 loppuun mennessä. Mepit ovat useaan otteeseen kehottaneet EU:ta kiristämään valvontaa näiden haitta-aineiden osalta.

YK:n kehitysohjelman ja Maailman terveysjärjestön selvityksen mukaan hormonaaliset haitta-aineet ovat ”globaali uhka”. Tällä viitataan mm. monien hormoniperäisten häiriöiden lisääntymiseen ihmisillä, eläimillä ja kasveilla. On myös todisteita siitä, että hormonaalisilla haitta-aineilla on lisääntymistä haittaavia vaikutuksia (hedelmättömyys, syövät, epämuodostumat) sekä vaikutuksia kilpirauhasen toimintaa, aivotoimintaan, lihavuuteen, aineenvaihduntaan sekä insuliini- ja glukoositasapainoon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme