Kainuun ELY-keskus

Hossaan uusi pohjavesiasema

Jaa

Hossa on sijaintina asemalle suotuisa, koska ihmisten vaikutus on vähäinen. Uuden pohjavesiaseman avaaminen on harvinaista.

Pasi Toro (vedessä) tekee tarkistusmittausta veden korkeudesta ja Risto Mäkinen kalibroi. (kuva: Seija Kemppainen)
Pasi Toro (vedessä) tekee tarkistusmittausta veden korkeudesta ja Risto Mäkinen kalibroi. (kuva: Seija Kemppainen)

Pohjavesiasemaverkon tarkoituksena on seurata pohjaveden pinnankorkeuden vaihteluita ja pohjaveden laatua luonnontilaisilla tai lähes luonnontilaisilla alueilla, kertoo vesitalousasiantuntija Risto Mäkinen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

”Nämä ovat siis tausta-asemia, joilla ihmistoiminta vaikutus olisi mahdollisimman vähäistä. Siksi seurantaa on pyritty ohjaamaan kansallispuistojen ja luonnonsuojelualueiden alueille. Tähän Hossan alue sopii mainiosti.”

Hossan asema on päällä puoli tuntia päivässä, ja se toimii aurinkokennoakulla. Asema lähettää pohjavesitiedot seurantaan automaattisesti.

Pohjavesiasemilta monenlaista tietoa

Pohjavesiasemia käytetään vertailuasemina arvioitaessa erilaisia ihmistoiminnan vaikutuksia (esimerkiksi ojitukset, kaivostoiminta, maa-ainesten otto, ym.). Pohjaveden pintoja käytetään keväällä yhtenä komponenttina kelirikkoennusteen tekemisessä.

”Pohjavesiasemilla seurataan pohjaveden pinnankorkeutta, pohjaveden laatua, routaa, lumipeitteen paksuutta, joillakin asemilla suotautuvia vesiä, maankosteutta ja maan lämpötilaa”, luettelee ympäristösuunnittelija Pasi Toro Kainuun ELY-keskuksesta.

Mittaukset ovat tähän päivään mennessä olleet suurelta osin manuaalisia eli paikalliset havaitsijat ovat tehneet havainnot.

”Tämän ja ensi vuoden aikana on käynnissä valtakunnallinen projekti pohjaveden pinnankorkeuden mittaamisen automatisoimiseksi paineantureita ja LoRa-lähettimiä käyttäen”, Risto Mäkinen kertoo.

Tavoitteena on vuoden 2022 loppuun mennessä automatisoida kaikki noin 80 Suomen pohjavesiasemista. Kainuussa pohjavesiasemia on Hossan avaamisen jälkeen yhteensä kymmenen. Hossan aluetta ei LoRa-verkko vielä kata, joten siellä käytetään GSM-tekniikkaan perustuvaa tiedonsiirtotekniikkaa, Mäkinen huomauttaa.

Pinnankorkeustiedot kerätään Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) tietokantoihin, mistä ne siirretään valtakunnallisiin rekistereihin ja vesi.fi ja ymparisto.fi-sivustoille. Tulvakeskuksen vesistömallijärjestelmä tekee ennustetta pohjaveden pintojen muutoksista ja esimerkiksi kuivien kausien aikana pystytään ennustamaan kuinka kauan sateiden alkamisen jälkeen pohjaveden pinnat vielä laskevat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Ympäristösuunnittelija Pasi Toro
p. 358 295 023 897
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus
Vesitalousasiantuntija Risto Mäkinen
p. 358 50 3128 708
email: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pasi Toro (vedessä) tekee tarkistusmittausta veden korkeudesta ja Risto Mäkinen kalibroi. (kuva: Seija Kemppainen)
Pasi Toro (vedessä) tekee tarkistusmittausta veden korkeudesta ja Risto Mäkinen kalibroi. (kuva: Seija Kemppainen)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme