Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Höstens rika och mångsidiga program i Helsingfors kulturcentraler når varje helsingforsare

Dela

Det mångsidiga höstprogrammet med sina över tusen evenemang i Helsingfors kulturcentraler det vill säga Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Månsasgården, Stoa och Nordhusets erbjuder upplevelser för alla sinnen. Kulturcentralerna bjuder in stadsbor i alla åldrar att uppleva teater, dans, cirkus, konserter, filmer, publikevenemang, utställningar och verkstäder i hela Helsingfors. På grund av coronasituationen har man effektiviserat hygienrutinerna och deltagarmängderna begränsas för att verkställa skyddsavstånden under evenemangen.

På Emma Klingenbergs och tre musikers konsertföreställning Tove Jansson – visdiktaren får vi höra Tove Janssons lyriker i helt nya kompositioner och arrangemang. Foto: Karl Vilhjálmsson.
På Emma Klingenbergs och tre musikers konsertföreställning Tove Jansson – visdiktaren får vi höra Tove Janssons lyriker i helt nya kompositioner och arrangemang. Foto: Karl Vilhjálmsson.

Höstsäsongens program i Helsingfors kulturcentraler med över tusen evenemang har nu publicerats. Med finns program också på svenska.

– På våren upplevde vi på grund av corona hur det var när en viktig del av Helsingfors själ – konst och kultur – slocknade. Nu när kulturcentralerna igen startar med sitt fina program känns det säkert för många som om man skulle få tillbaka sina kära vänner från olika håll av Helsingfors. Låt oss glädjas över återseendet med konstens och kulturens yrkesmänniskor och vänner – och låt oss samtidigt ta bra hand om säkerheten, kommenterar Mari Männistö, Helsingfors kulturdirektör.

Här presenteras de intressantaste höjdpunkterna från kulturcentralernas höstsäsong. Säsongens hela evenemangsutbud finns att läsa på webben och i säsongsbroschyrerna, som delas ut i kulturcentralerna och i biblioteken.

Tove Janssons liv och arbete framställs mångsidigt på Nordhuset

Emma Klingenberg och tre musiker framför Tove Jansson − visdiktaren i Nordhuset den 13 september. Visdiktaren är en färgsprakande konsertföreställning som innehåller rejält med humor, och man får höra Janssons lyriker i helt nya kompositioner och arrangemang men också bekanta sångskatter. Konserten har producerats i samarbete med Svenska Teatern.

Utställningen Tove ja meri (Tove och havet) den 24 september till den 31 oktober presenterar väggtextiler som Tusby museiamanuens Päivi Ahdeoja-Määttä sammanställt samt fotografier med skärgårdsmotiv tagna av Per Olov Jansson, Tove Janssons bror. Väggtextilerna skildrar bland annat Tove Janssons liv och konst samt illustratörens, författarens och konstnärens karriär. Utställningen genomförs i samarbete med Tusby museum och Moomin Characters Oy och hedrar konstnärens kommande jubileumsår.

Den 6 oktober förevisas även premiärfilmen TOVE i Nordhuset. TOVE är ett fängslande drama om den världskända konstnärens skapande energi samt sökande efter en identitet och frihet. Under höstlovsveckan visas animationsfilmen Muminfamiljen på Rivieran den 16 oktober. Konserterna Käy Muumilaaksoon (I Mumindalen) på finska och svenska för hela familjen den 11 oktober hör vi de bekanta muminsångerna och de framförs under ledning av Benny Törnroos. Teater Kojans föreställningen Vem ska trösta Knyttet? den 19 oktober baserar sig på Tove Janssons kända saga och är en spännande, fartfylld och tankeväckande föreställning om utanförskap, svårigheten i att möta sig själv och om den kraft som ligger i vänskap och samvaro.

På Nordhusets klubbkvällar firas till exempel Strandberg Project’s nya album och bandets 25 års jubileum den 18 september och vi får höra swingpärlor från 40-talet framförda av Annika Brushane Big Band den 17 november. På Nordhusets matinéföreställningarna under tisdagar hör vi bland annat Grand Legrand med Finnilä & Kortehisto Group den 15 september, visor ur Lasse Mårtensons sångbok med Pentti Hildén & Annika Gummérus-Putkinen blir det den 24 november. Den populära Maestro & Bettina presenterar Pirkko Mannola som intervjuas av Bettina Sågbom den 6 november. På Malms kulturhus hör vi monolog- och sångföreställning Bellman 280 år med skådespelaren Matteus Blad den 21 augusti.

Nordhuset bjuder också på ett brett urval av filmer, både för barn och vuxna, som alla har fritt inträde. Bland annat visas finlandssvenska kortfilmer den 12 oktober, som del av Finlandssvenskt filmcentrums 30-års jubileumsprogram.

Mer plock ur kulturcentralernas svenskspråkiga program finns bifogat.

Aino Vennas och Ilona Jänttis intima föreställning Keinu för alla sinnen förtrollar på Caisa

Musikern Aino Venna och cirkuskonstnären Ilona Jäntti skapar en meditativ och intim föreställning i Caisas teatersal, där åskådaren kommer väldigt nära artisterna. Åskådarna placeras i en cirkel, inom vilken repgungor som hängts från taket fungerar som inspiration för Ilona Jänttis luftakrobatik. Musiken som Aino Venna skapat för föreställningen är meditativ och ibland drömlik.

Ilona Jänttis utrustning är för alla från barndomen bekanta gungor som gjorts av rep och plankor. Efter uppträdandet är publiken fri att använda dem, och åskådarna kan bli kvar i lokalen för att gunga och ta det lugnt. Föreställningen har premiär 19 november och den har gjorts i samarbete med Näkövammaisten Kulttuuripalvelu Ry.

Dansteater Tsuumis äventyrsresa Suo, guacamole ja Jussi på Gamlasgården fördjupar sig i samhällets tudelning. Suo, guacamole ja Jussi som är regisserad av Reetta-Kaisa Ilesi är ett karnevalistiskt uppträdande och evenemang under vilket åskådaren utforskar Gamlas och Hagalunds lokala miljö med buss. Bakom verket står en fri, mångkonstnärlig arbetsgrupp av frilansare som anser att något måste göras och sägas då hatpropagandan ökar och extremistiska grupper gör sig hörda. Verket baserar sig på Jani Nieminens poesiverk Bigini och fördjupar sig i den åtstramande atmosfären och tudelningen i vårt samhälle genom konstnärliga och vetenskapliga metoder. Det tar sig an temat på ett energiskt djärvt sätt genom att framför oss teckna enkelspåriga personporträtt, varav åskådaren kan välja sitt läger. Med Karin Creutz, forskare vid Helsingfors universitet, som moderator förs en faktabaserad, produktiv dialog med publiken i stället för spekulativa åsikter.

Föreställningarna 9–11.10 har Gamlasgården och Dansteatern Tsuumi producerat i samarbete med Esbo stadsteater.

Musikklubbsserien A la Malmi i Malms kulturhus erbjuder framtidens namn redan idag

Klubbserien A la Malmi i Malms kulturhus presenterar den färskaste och intressantaste musiken av de bästa självständiga musikmakarna. Klubbseriens höstdukning, som är en budbärare för mångsidig musik, består av allt från indiepop till skränig rock, men känsligare uttryckt och med inslag av urban folkmusik.

På grund av vårens coronasituation hamnade mindre artister och aktörer inom musikbranschen i ett väldigt svårt läge, och därför vill A la Malmi dra sitt eget strå till stacken genom att nu erbjuda publiken kvällar med två artister. Under höstens fem klubbkvällar kan man se åtminstone sju olika artister/ensemblen. Ett särskilt omnämnande förtjänar Tammerforstemat i november, då scenen intas av Amuri som spelar vemodig popmusik och släpper sitt debutalbum på hösten, samt Joni Ekman som framför lugnare toner ur sin punkrock-historia i sin soloproduktion.

17.9 Maustetytöt, 9.10 Litku Klemetti, 30.10 Puuluup (EST), Tuuletar, 27.11 Amuri, Joni Ekman & Siivet, 5.12 Räjäyttäjät

Race Horse Companys nya musikaliska cirkusklubb och cirkuskurser för seniorer på Stoa

Den prisbelönta Race Horse Company förenar sina krafter med gruppen Drapes 247 och skapar Club Carousel som kombinerar unik livemusik med talangfull nycirkus den 22 till 24 oktober. Det utlovas en avslappnad stämning kryddad med humor och vilda överraskningar. Musik spelas, karusellen snurrar och baren är öppen hela kvällen.

Stoas höst erbjuder dessutom cirkus i flera former. På familjedagen den 13 september framförs Atlas som är fascinerande nycirkus, animation och arkitektur i ett verk för hela familjen, och där Ilona Jänttis luftakrobatik kombineras med Tuula Jekeris projektioner. The Veil Project som har premiär den 23 september är en akrobatisk resa in i det mänskliga sinnet. Akrobaten Salla Hakanpää uppträder med katten Edison, Ainu Palmu svarar för ljus- och videoplaneringen och Joonas Pehrsson för ljudplaneringen. Race Horse Companys trampolinvirtuos Rauli Dahlbergs ambitiösa soloverk O´DD 27 den 28 november tar deltagarna till den futuristiska, moderna cirkusens drömverklighet. Circo Aereos Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show den 2 till 3 december kombinerar clowneri, häpnadsväckande magi och mimisk djurtämjning.

På Stoa får man också själv pröva på cirkus. Utöver kurser riktade till bebisar, småbarn och familjer erbjuds även cirkuskurser för seniorer som en nyhet: Cirkus för modiga!

Vetenskap för alla sinnen erbjuder Månsasgårdens konstnärliga vetenskapsevenemang

Undersökande, testande och lek är en rättighet och styrka för människor i alla åldrar. Månsasgården ordnar den 12 till 14 november ett tredagars vetenskapsevenemang, där vetenskapen kommer nära åskådaren även genom konst.

Evenemanget besöks av författar- och vetenskapsbesökare den 12 till 13 november, bland andra Kirsi Lehto, vars bok Astrobiologia belönades som årets faktabok 2019. Konstdekorgruppen Flowers of life skapar stämning med sin rumsliga konst som lyser i mörkret och Lovi ambientklubis liveföreställning fyller huset. Lördagen den 14 november går turen till Pop-up Heurekas vetenskapsshow Sähköä ilmassa som går in på elektriska fenomen ur överraskande vinklar. I framförandet undersöks bland annat människans elektriska ledningsförmåga och vi får se världens minsta elgitarr. Huset fylls även av workshoppar.

Evenemanget Vetenskapsfostran för barn och unga genomförs i samarbete med kollektivet The Science Basement (TSB) och Kide Science.

Annegårdens utställning Kors och tvärs om ekologin leder till frågor om ekosystemet

I Annegårdens galleri öppnas i augusti utställningen Kors och tvärs om ekologin för internationellt kända konstnärer. Utställningen presenterar verk som förenar konstnärliga observationer om olika fenomen och letar efter poesin i fakta genom konst, vetenskap och formgivning. Konstnärerna kommunicerar dessa observationer och fakta på olika sätt och lyfter fram det osynliga.

Brandon Ballengée synliggör den försvagade miljön genom muterade grodor, Cecilia Jonssons verk klargör havets surhet med en enorm mätutrustning, Julia Lohmann fokuserar på sjögräs som material i sitt arbete, i Soichiro Miharas verk kan man höra radioaktiv strålning, Leena Saarinen skapar alfabet för fågelsång, och Antti Tenetz undersöker den artificiella intelligensens och biologins möjligheter ur rymdens synvinkel. 

Utställningen som visas den 20 augusti 2020 till den 31 januari 2021 har förverkligats i samarbete med Annegårdens konstcenter och Föreningen för biokonst. Utställning riktar sig till barn och unga. Den ger möjligheter att bemöta såväl komplicerade som även svåra saker inom ansvarsfull tvärkonstnärlig och -vetenskaplig kulturfostran.

Plock ur det svenskspråkiga programmet finns i den bifogade bilagan. Mer information finns också på kulturhusens nätsidor.

www.annantalo.fi

www.caisa.fi

www.kanneltalo.fi

www.malmitalo.fi

www.stoa.fi

www.vuotalo.fi

Helsingfors kulturcentraler Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Månsasgården, Stoa och Nordhuset erbjuder kulturevenemang, föreställningar, utställningar, kurser och konstfostran till stadsborna.

Biljetter till alla föreställningar: www.kulttuurihelsinki.fi, Lippu.fi

Nyckelord

Kontakter

Kommunikationsexpert
Minna Roine
tfn 040 192 4579, minna.roine@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
kommunikations- och marknadsföringstjänster

Kommunikationsplanerare
Johanna Kumpulainen
tfn 050 461 8209, johanna.kumpulainen@hel.fi
Helsingfors stad, kultur och fritid
kommunikations- och marknadsföringstjänster

Bilder

På Emma Klingenbergs och tre musikers konsertföreställning Tove Jansson – visdiktaren får vi höra Tove Janssons lyriker i helt nya kompositioner och arrangemang. Foto: Karl Vilhjálmsson.
På Emma Klingenbergs och tre musikers konsertföreställning Tove Jansson – visdiktaren får vi höra Tove Janssons lyriker i helt nya kompositioner och arrangemang. Foto: Karl Vilhjálmsson.
Ladda ned bild
Aino Vennas och Ilona Jänttis intima cirkusföreställning Keinu för alla sinnen förtrollar på kulturcentret Caisa. Foto: Ulla Kokki.
Aino Vennas och Ilona Jänttis intima cirkusföreställning Keinu för alla sinnen förtrollar på kulturcentret Caisa. Foto: Ulla Kokki.
Ladda ned bild
Amuri uppträder 27.11 på musikklubben A la Malmi i Malms kulturhus. Foto: Sami Sanpakkila.
Amuri uppträder 27.11 på musikklubben A la Malmi i Malms kulturhus. Foto: Sami Sanpakkila.
Ladda ned bild
The Veil Project som har premiär i höst på kulturcentret Stoa är en akrobatisk resa in i det mänskliga sinnet. Foto: Mitro Härkönen.
The Veil Project som har premiär i höst på kulturcentret Stoa är en akrobatisk resa in i det mänskliga sinnet. Foto: Mitro Härkönen.
Ladda ned bild
Dansteater Tsuumis äventyrsresa Suo, guacamole ja Jussi fördjupar sig i samhällets tudelning i Gamlasgården. Foto: Maritta Laesmaa.
Dansteater Tsuumis äventyrsresa Suo, guacamole ja Jussi fördjupar sig i samhällets tudelning i Gamlasgården. Foto: Maritta Laesmaa.
Ladda ned bild
Månsasgårdens konstnärliga vetenskapsevenemang ordnas 12–14.11. Bland annat konstdekorgruppen Flowers of life skapar stämning. Bild: Juho Parikka.
Månsasgårdens konstnärliga vetenskapsevenemang ordnas 12–14.11. Bland annat konstdekorgruppen Flowers of life skapar stämning. Bild: Juho Parikka.
Ladda ned bild
Cecilia Jonsson: Tides, 2017. Video. Nationalpark Vadehavet i Danmark. Annegårdens biokonstutställning Kors och tvärs om ekologin.
Cecilia Jonsson: Tides, 2017. Video. Nationalpark Vadehavet i Danmark. Annegårdens biokonstutställning Kors och tvärs om ekologin.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Digimedian palvelukonseptihanke vie kohti saumatonta ja tasa-arvoista pääsyä yleisten kirjastojen e-aineistoihin 18.9.2020 08:00:00 EESTTiedote

Suomalaisilla on tällä hetkellä asuinkunnasta riippuen eriarvoiset lähtökohdat saada yleisten kirjastojen kautta käyttöönsä digimediaa, kuten e-kirjoja, e-äänikirjoja ja e-lehtiä. Tätä yleisten kirjastojen merkittävää kansallista kysymystä ryhtyy nyt ratkomaan digitaalisen median palvelukonseptihanke. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Helsingin kaupunginkirjaston vetämässä hankekokonaisuudessa selvitetään lähtökohtia digitaaliselle palvelukonseptille ja tehdään käyttäjälähtöisiä kokeiluja. Hanke kestää toukokuuhun 2021 asti.

Projektet om servicekoncept för digitala medier leder mot en smidig och jämlik åtkomst till de allmänna bibliotekens e-material 18.9.2020 07:59:00 EESTTiedote

För tillfället har finländare ojämlika utgångspunkter beroende på hemkommun vad gäller åtkomsten till digitala medier, till exempel e-böcker, digitala ljudböcker och digitala tidningar och tidskrifter, via de allmänna biblioteken. Nu tar projektet om servicekoncept för digitala medier itu med denna stora fråga som berör de allmänna biblioteken i hela landet. Inom projekthelheten, som finansieras av Undervisnings- och kulturministeriet och leds av Helsingfors stadsbibliotek, utreds utgångspunkterna för ett digitalt servicekoncept och genomförs användarorienterade försök. Projektet pågår fram till maj 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum