Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hovioikeus arvioi uuden työaikalain rikosoikeudellisesti aiempaa lievemmäksi

Jaa

Turun hovioikeudessa käsiteltiin törkeää kavallusta koskevan rikosasian yhteydessä syytettä työaikasuojelurikoksesta ja työaikarikkomuksesta. Hovioikeus hylkäsi nämä syytteet käräjäoikeuden tavoin. Kun asiaa arvioitiin hovioikeudessa, muuttunut työaikalaki tuli ottaa huomioon tuomitsemishetkellä lievempänä lakina.

Työsuojeluviranomainen on jo aiemmin katsonut, että uuden työaikalain viikkolepoa ja työajan enimmäismäärää koskevat säännökset ovat aiempaa lievemmät. Esimerkiksi tilanne, jossa työnantaja on teettänyt vuodessa ylityötä 350 tuntia, ei enää nykylain mukaan ole rangaistava. Edellisen työaikalain aikaan teko täytti työaikarikkomuksen määritelmän.

Asiaa arvioitiin nyt ensimmäistä kertaa hovioikeustasolla. Tässä tapauksessa jäi näyttämättä, että työnantaja olisi teettänyt työntekijällä työtunteja enemmän kuin uuden työaikalain laskennallisen 384 tunnin maksimimäärän.

Työsuojelulakimies Aki Eriksson Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta muistuttaa kuitenkin, että on edelleen rangaistavaa teettää työntekijällä liian paljon työtunteja tai liian pitkiä työviikkoja. Työaikalaissa ei enää aseteta ylityön enimmäistuntimäärää, vaan nyt työnantajan on varmistettava, että työaika ei ylitä keskimäärin 48 tuntia viikkotasolla.

Uudet työsuojelusäännökset korostavat työnantajan velvollisuutta puuttua kuormittaviin työolosuhteisiin. Eriksson huomauttaa, että myös työaika on kuormituskysymys: ”Työnantajan on tarkkailtava ja arvioitava työaikojen kuormittavuutta jo työturvallisuuttakin silmällä pitäen. Tässä arvioinnissa ei ole kyse lailla määrätyn tuntirajan noudattamisesta, vaan siinä tarkastellaan työntekijän yksilöllistä jaksamista.”

Turun hovioikeuden tuomio asianumero R 20/853, 31.8.2021

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Videotallenne: Työajan enimmäismäärä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Aki Eriksson, 0295 018 175, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Poikkeusoloissa luotettavan ja selkeän mediaviestinnän merkitys on keskeinen – rokotuskattavuuden nousua edesautettava kaikin keinoin20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 16.9.2021. Kokouksessa päivitettiin alueen tilannekuva koronan ja muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Yleisradion turvallisuuspäällikkö Jyrki Guttorm kertoi valmiustoimikunnalle Ylen roolista poikkeusolojen viestinnän varmistajana.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: Tillförlitlig och tydlig mediekommunikation är av central betydelse under undantagsförhållanden – en ökning av vaccinationernas omfattning ska främjas på alla sätt20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 16.9.2021. Under mötet uppdaterades den regionala lägesbilden beträffande coronan och andra aktuella observationer. Rundradions säkerhetschef Jyrki Guttorm berättade för beredskapskommittén om Yles roll som kommunikatör under undantagsförhållandena.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Tampereen kaupungin turvaamaan Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon asiakasturvallisuuden ja laadun välittömästi20.9.2021 15:18:09 EEST | Tiedote

Määräyksen lisäksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 17.9.2021 kotihoidon epäkohdista huomautuksen Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä kotihoidon toiminnasta vastaaville johtaville viranhaltijoille vastaisen toiminnan varalle. Aluehallintovirasto jatkaa alueiden kotihoidon valvontaa ja tekee asiasta myöhemmin lisäselvityspyynnön Tampereen kaupungille.

Yhteistyökokous lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen hoitoon pääsyn varmistamiseksi Kuopiossa - aluehallintovirasto jatkaa valvontaa20.9.2021 13:20:12 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti yhteistyökokouksen Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saattamiseksi lain edellyttämälle tasolle. Yhteistyössä palvelujen järjestämiseksi Kuopion kaupungin ja sairaanhoitopiirin välillä on ollut merkittäviä ongelmia, ja hoitoon pääsyssä on ollut pitkiä viiveitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme