Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Hovioikeus piti Pohjois-Savon sairaanhoitopiirille annetun tuomion työturvallisuusrikoksesta

Jaa

Itä-Suomen hovioikeus antoi 9.9.2021 ratkaisunsa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä koskevassa työturvallisuusrikosasiassa. Käräjäoikeus oli tuominnut sairaanhoitopiirin työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon, koska Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrian osastolla oli laiminlyöty tehdä tarvittavat järjestelyt työntekijöihin kohdistuvan väkivallan uhan ehkäisemiseksi.

Itä-Suomen hovioikeus antoi 9.9.2021 ratkaisunsa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä koskevassa työturvallisuusrikosasiassa. Käräjäoikeus oli tuominnut sairaanhoitopiirin työturvallisuusrikoksesta yhteisösakkoon, koska Kuopion yliopistollisen sairaalan psykiatrian osastolla oli laiminlyöty tehdä tarvittavat järjestelyt työntekijöihin kohdistuvan väkivallan uhan ehkäisemiseksi.

Syyttäjä oli valittanut tuomiosta hovioikeuteen ja vaatinut yhteisösakon korottamista ja syytteistä vapautetun ylilääkärin tuomitsemista.

Sairaalan psykiatrian osastolla sattui maaliskuussa 2017 työtapaturma, kun osastolla hoidettavana ollut potilas oli hyökännyt osastolla siivoamassa olleen laitoshuoltajan kimppuun ja lyönyt tätä päähän. Siivooja oli ulkopuolisen työnantajan Servican työntekijä.

Hovioikeus katsoi kuten käräjäoikeuskin, että sairaanhoitopiirin psykiatrian osastolla ei ollut toteutettu riittäviä järjestelyjä sen ehkäisemiseksi, että potilaat eivät pääse aiheuttamaan väkivaltaa sairaalan omille työntekijöille eikä siellä työssä käyneille ulkopuolisten firmojen työtekijöille.

Sairaanhoitopiirin velvollisuutena olisi ollut huolehtia, että siellä käyville sairaalan ulkopuolisille työntekijöille annetaan riittävät tiedot ja ohjeet osaston potilaiden aiheuttaman väkivallan uhan välttämisestä. Sairaalan esimiesten olisi pitänyt myös järjestää ulkopuolisten työntekijöiden kulunvalvonta niin, etteivät osastolla väkivaltaisesti käyttäytyvät potilaat liiku vapaasti työntekijöiden lähettyvillä. Sairaalan edustajien velvollisuutena olisi myös ollut huolehtia, että osastolla työskentelevät hoitajat saavat jatkuvasti ja riittävän usein toistuvasti väkivaltaan liittyvää koulutusta sekä varmistua, että myös osastolla käyville ulkopuolisten työnantajan työntekijöille on annettu ajantasainen väkivaltakoulutus.

Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut sairaanhoitopiirin sen toiminnassa tapahtuneesta työturvallisuusrikoksesta 10 000 euron yhteisösakkoon. Hovioikeus piti tuomion voimassa ja korotti yhteisösakon 20 000 euroon. Käräjäoikeuden syytteistä vapauttaman ylilääkärin ei hovioikeuskaan katsonut syyllistyneen työturvallisuusrikokseen.

Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut sairaanhoitopiirin maksamaan tapaturmassa loukkaantuneelle Servican työntekijälle oikeudenkäyntikuluja ja tapaturmakorvauksia noin 13 500 euroa. Sairaanhoitopiiri ei ollut hakenut tähän muutosta, joten nämä korvausvelvollisuudet jäivät voimaan.

Itä-Suomen hovioikeuden tuomio R 20/534.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen, puhelin 029 501 6995, sampo.pelkonen@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue, Mikkelin toimipaikka

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Karjalan kokoontumisrajoitukset kumotaan huomisesta 16.9. alkaen15.9.2021 12:30:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueen kokoontumisrajoitukset huomisesta 16.9.2021 alkaen alueellisen koronakoordinaatioryhmän suosituksen mukaisesti. Ryhmän arvion mukaan kokoontumisrajoitukset eivät ole enää nykyisessä epidemiatilanteessa välttämättömiä. Lain yleisiä terveysturvallisuutta parantavia velvoitteita täytyy edelleen noudattaa asiakas- ja yleisötilojen käytössä.

Insatsberedskap vid strålrisksituationer - LSS21-beredskapsövning15.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Målet med den regionala beredskapsövningen vid Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland 2021 är att förtydliga behörigheterna och olika samhällsaktörers roller vid strålrisksituationer. Dessutom är målet att vid behov uppdatera olika samhällsaktörers planer, anvisningar och färdigheter i anslutning till strålrisksituationer samt att granska behovet av att uppdatera lagstiftningen. LSS21-beredskapsövningen ordnas i Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finlands område i landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Österbotten, Mellersta Finland och Birkaland. I varje landskap ordnas en övningsdag som engagerar kommunerna och andra aktörer i september–oktober.

Toimintavalmius iskuun säteilyvaaratilanteen varalle - LSS21-valmiusharjoitus15.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston vuoden 2021 alueellisen valmiusharjoituksen tavoitteena on selventää toimivaltuuksia ja eri yhteiskunnan toimijoiden rooleja säteilyvaaratilanteessa. Lisäksi tavoitteena on saada tarvittaessa päivitettyä säteilyvaaratilanteeseen liittyvien eri yhteiskunnan toimijoiden suunnitelmia, ohjeita ja valmiuksia sekä myös tarkastella lainsäädännön päivitystarpeita. LSS21-valmiusharjoitus järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan maakunnissa. Jokaisessa maakunnassa järjestetään kuntia ja muita toimijoita osallistava harjoituspäivä syys-lokakuussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme