Aluehallintovirasto

Hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion putoamistapaturmassa

Jaa

Helsingin hovioikeus pysytti käräjäoikeuden tuomion Pasilan putoamistapaturmassa. Pääurakoitsijan vastaavan työmaamestarin ja tämän alaisuudessa toimineen työnjohtajan saamat tuomiot pysyivät ennallaan. Myös aliurakoitsijan työnjohtajan tuomio pysyi ennallaan. Pääurakoitsijalle ja aliurakoitsijalle tuomitut yhteisösakot pysyivät ennallaan. Hovioikeus antoi tuomionsa 2.7.2021.

Kyseessä oleva tapaus liittyi rakennustyömaalla Helsingin Pasilassa vuonna 2016 sattuneeseen työtapaturmaan. Kyseessä oli yhteinen työmaa, jolla itsenäisesti toimi useampi työnantaja: pääurakoitsija, tämän aliurakoitsija (elementtien asennusyritys) ja kuljetusyritys.

Kuljetusliikkeen työntekijä oli yhdessä aliurakoitsijan työntekijöiden kanssa purkamassa täysperävaunun lavalta betonisia ontelolaattaelementtejä. Kesken kuorman purun turvaketju oli jäänyt jumiin ontelolaattaelementin ja saksen väliin. Työntekijän yrittäessä irrottaa turvaketjua hän horjahti ja putosi lavan päältä vajaan kahden metrin matkan maahan vammaseurauksin. Tapauksesta kerrotaan tarkemmin käräjäoikeuden tuomiossa, josta julkaistiin tiedote Tyosuojelu.fissä 30.1.2019.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden perustelut myös yhteisösakkojen tuomitsemisen osalta. Perusteena yhteisösakon tuomitsemiselle oli se, että pääurakoitsijan ja sen aliurakoitsijana toimineen yrityksen toiminnassa ei ollut noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta (ns. organisaatiohuolimattomuus). Organisaatiohuolimattomuuden aiheutti yritysten palveluksessa olleiden henkilöiden huolimaton ja työturvallisuusmääräyksiä rikkova menettely, kun työskentelyn annettiin tapahtua ilman putoamissuojauksia.

Työsuojelun lakimies Anna-Maija Heino muistuttaa, että rakennustyömaalla myös alle kahdessa metrissä tehty työ voi sen luonteen ja käytetyn työmenetelmän osalta olla erityisen tapaturman vaaraa aiheuttavaa: ”Tässä tapauksessa alle kahdessa metrissä tehty työ oli erityisen tapaturman vaaran aiheuttavaa, koska tuhansia kiloja painavia ja nosturilla nostettavia, liikkuvia ontelolaattoja käsiteltiin rekan lavalla laattojen päällä seisten sekä turvaketjuja ja nostosaksia käsitellen.”

Helsingin hovioikeuden tuomio, asia numero R 19/443, 2.7.2021
Helsingin käräjäoikeuden asia numero R 18/2246, 28.12.2018

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Anna-Maija Heino, 0295 16657, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi kokoontumisrajoitukset koko Kainuuseen29.7.2021 14:43:43 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tartuntatautilain 58§ mukaiset koronarajoitukset koskemaan koko Kainuun maakuntaa. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla ja seurueilla on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Rajoitus koskee yli 10 hengen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 6.8.2021-27.8.2021.

Asbestipurkutöiden valvonta on valtakunnallisesti yhdenmukaista29.7.2021 08:48:43 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastojen (avi) työsuojelun vastuualueet suorittavat asbestipurkutyön valvontaa valtakunnallisilla hankkeilla. Hankkeilla yhdenmukaistetaan asbestipurkutöiden valvontaa. Valvontaa tehdään asbestipurkutyölupien ja työpaikalla suoritettavien asbestipurkutöihin liittyen. ”Vuoden 2021 suoritetussa asbestityön valvonnassa havaitut puutteet kohdentuvat tasaisesti työn eri osa-alueille”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto avin työsuojelun vastuualueelta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme