HSL Helsingin seudun liikenne

HSL-alue pesi muut Pohjoismaat kansainvälisessä BEST-joukkoliikennekyselyssä

Jaa

HSL-alue säilytti kakkossijansa Euroopan kaupunkeja vertailevassa BEST-joukkoliikennetutkimuksessa (Benchmarking in European Service of Public Transport) vuonna 2017. Ykkösenä oli Geneve. Tutkimukseen osallistuivat lisäksi Tukholma, Kööpenhamina, Oslo, Rotterdam ja Bergen. Tyytyväisyys joukkoliikenteeseen oli HSL-alueella noussut vuodessa kaksi prosenttiyksikköä.

HSL-alueen joukkoliikenne pärjäsi jälleen eurooppalaisessa BEST-vertailussa. Kuva: Lauri Eriksson/HSL.
HSL-alueen joukkoliikenne pärjäsi jälleen eurooppalaisessa BEST-vertailussa. Kuva: Lauri Eriksson/HSL.

HSL:n vahvuuksia BEST-kaupunkien keskiarvoon verrattuna olivat erityisesti joukkoliikenneuskollisuus (HSL 76 %, BEST 61 %) ja rahalle saatu vastine (HSL 50 %, BEST 40 %). Myös tyytyväisyys joukkoliikenteen luotettavuuteen (HSL 78 %, BEST 69 %) sekä yksittäisenä kysymyksenä istumapaikan saaminen kulkuneuvossa (HSL 85 %, BEST 66 %) erottuivat vertailussa edukseen.

HSL:n tulokset kehittyivät monilta osin positiiviseen suuntaan edelliseen vuoteen verrattuna. Tutkimukseen vastanneet olivat neljä prosenttiyksikköä tyytyväisempiä siihen, miten joukkoliikenne antoi heidän rahoilleen vastinetta. Tyytyväisyys kasvoi edellisvuodesta hieman myös joukkoliikenteen luotettavuuteen, matkustusmukavuuteen, näkemykseen yhteiskunnallisesta merkityksestä ja joukkoliikenneuskollisuuteen.

”Uskomme, että viime vuonna HSL-alueella toteutetut uudistukset, kuten suositun mobiililipun kehittäminen sekä raitioliikenteen linjastouudistus ovat vaikuttaneet joukkoliikenteen käyttökokemuksiin ja mielikuviin positiivisesti”, ryhmäpäällikkö Marko Vihervuori sanoo.

BEST-keskiarvoa vähemmän tyytyväisiä HSL-alueen asukkaat olivat henkilökunnan käyttäytymiseen ja tiedonantokykyyn (HSL 64 %, BEST 69 %). Tiedonsaantiin oltiin aiempaa tyytymättömämpiä ja erityisesti bussimatkustajien tyytyväisyys viestintään liikenteen häiriötilanteissa notkahti. Näihin vaikuttivat todennäköisesti pidempiaikaiset häiriöt LIJ-asennusten siirtymävaiheessa sekä lipunmyynnin lopettaminen lähijunissa.

Taustatietoa Best-tutkimuksesta (Benchmarking in European Service of Public Transport)

BEST-kyselytutkimus tehtiin kaikissa HSL:n jäsenkunnissa, joissa kyselyyn vastasi yhteensä 2 014 asukasta. Vastanneista 30 % käyttää HSL-alueen joukkoliikennettä päivittäin tai lähes päivittäin, 26 % muutaman kerran viikossa, 26 % muutaman kerran kuussa ja 17 % harvemmin kuin kuukausittain tai ei koskaan. Vastaukset on tilastollisesti laajennettu kuvaamaan HSL

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ryhmäpäällikkö Marko Vihervuori, 040 767 2208
Liikennetutkija Erika Rintamäenpää, 040 681 3025

Kuvat

HSL-alueen joukkoliikenne pärjäsi jälleen eurooppalaisessa BEST-vertailussa. Kuva: Lauri Eriksson/HSL.
HSL-alueen joukkoliikenne pärjäsi jälleen eurooppalaisessa BEST-vertailussa. Kuva: Lauri Eriksson/HSL.
Lataa
Asiakkaiden tyytyväisyys joukkoliikenteeseen eurooppalaisissa kaupungeissa 2016 ja 2017
Asiakkaiden tyytyväisyys joukkoliikenteeseen eurooppalaisissa kaupungeissa 2016 ja 2017
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Joukkoliikenteeseen kannattaa varata viikonloppuna riittävästi aikaa, sillä metron Helsingin osuutta korvataan busseilla 11.-13.1.9.1.2019 09:37Tiedote

HSL järjestää ensi viikonloppuna korvaavaa bussi- ja raitioliikennettä metron tilalle, sillä metrojunat eivät kulje perjantai-iltana 11.1. Itäkeskuksesta Mellunmäkeen ja Vuosaareen. Lauantaina ja sunnuntaina 12.-13.1. metro ei liikennöi Lauttasaaresta itään. HSL kehottaa varaamaan matkustamiseen riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä korvaavat bussit saattavat tulla ruuhkatunteina täyteen. Autoilua Helsingin ydinkeskustassa kannattaa välttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme