HSL Helsingin seudun liikenne

HSL alueen lähijunaliikenteessä kulkee ainostaan FLIRT-junia 19.6. alkaen

Jaa

Kaikki HSL:n tilaamat lähijunaliikenteen vuorot ajetaan Sm5- eli FLIRT-junilla maanantaista 19.6. alkaen, mikä kohottaa merkittävästi kaluston palvelutasoa ja junaliikenteen ilmettä. Vanhimmat toistaiseksi liikenteessä olevat junat ovat Sm2-sarjaa 1970-luvulta.

Samana päivänä, kun junaliikenteessä siirrytään kokonaan FLIRT-kantaan, lipunmyynti lähijunissa loppuu. Lipunmyyntiuudistus on ajoitettu juuri siihen päivään, jolloin vanha kalusto jää pois käytöstä. Samana päivänä lähijunissa käynnistyy vuoden mittainen kokeilu, jossa pyöriä saa kuljettaa junissa myös ruuhka-aikoina.

Helsingin seudun lähijunaliikenteen ensimmäiset FLIRTIT lähtivät matkaan marraskuussa 2009. Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy on vähitellen tilannut lisää junia ja syksyllä 2017 FLIRTEJÄ kulkee kaiken kaikkiaan 81.

Matkustajat ovat mieltyneet FLIRT-juniin. Kyytiin nousu ja poistuminen käyvät vaivattomasti, koska junat ovat koko pituudeltaan matalalattiaisia. Helsingin seudulla kulkevat FLIRTIT ovat nelivaunuisia yksiköitä, joissa on koko junan läpikäveltävä matkustamo. 160 kilometrin huippunopeus ja hyvä kiihtyvyys auttavat junien aikataulussa pysymistä. Kyyti on kuitenkin tasaista, sillä FLIRT-junat ovat ilmajousitettuja.

Junien energiatehokkuus on omaa luokkaansa jarrutus- ja lämmitysenergian talteenoton ansiosta. FLIRT ottaa HSL:n liikenteessä jarrutusenergiasta talteen keskimäärin yli 40 prosenttia ja parhaimpina kuukausina jopa 45 prosenttia. Energiaa juna kuluttaa noin 6 kWh/km.

FLIRT on lyhenne sanoista Fast Light Innovative Regional Train. Junat on valmistanut sveitsiläisen Stadler Railin tytäryhtiö Stadler Bussnang AG. FLIRT-junia on käytössä jo yli 1000 junayksikköä 14 maassa.

FLIRT (nelivaunuinen yksikkö)
• Huippunopeus 160 km/h
• Istumapaikkoja 204 + 34 junayksiköissä 42-81, istumapaikkoja 232+28 yksiköissä 1-41
• Pituus 75 metriä
• Leveys 3,2 metriä
• Korkeus 4,4 metriä
• Suurin akselipaino 16 t

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektijohtaja Kimmo Sinisalo, HSL, puh. 040 838 0219

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 360 työntekijää ja liikevaihto noin 600 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain noin 360 miljoonaa matkaa, mikä on 63 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Oletko hän, joka liikkuu kuin soreakoipinen kirahvi? HSL julkaisee maailmankuulun luontokuvaajan kuvat Helsingin seudun kävelijöistä14.5.2018 11:05Tiedote

Brittiläinen luontokuvaaja Will Burrard-Lucas kuvasi huhtikuussa kahden päivän ajan ihmisiä luonnollisessa ympäristössään – kävelemässä kotikaupungissaan. Nyt kuvat ovat toukokuun ajan nähtävillä pysäkkijulisteissa, Rautatientorin metroasemalla, Helsingin ydinkeskustan digitauluilla, ratikan ja metron sähköisillä näytöillä sekä HSL:n sosiaalisen median kanavissa.

HSL:n hallituksen päätöksiä 8.5.20188.5.2018 12:00Tiedote

Kokouksen esityslistan voi lukea täältä: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2018525 Etelä-Espoon bussiliikenteen muutokset Hallitus hyväksyi useita reittimuutoksia ja päätti perustaa neljä suoraa ruuhka-ajan bussilinjaa Espoonlahden alueen ja Kampin välille. Hallitus päätti myös käynnistää kilpailutuksen perustettujen linjojen osalta niiltä osin kuin linjojen perustamisessa ei voida hyödyntää voimassa olevia liikennöintisopimuksia. Suorat bussilinjat Etelä-Espoon ja Kampin välille saadaan liikenteeseen vuoden 2018 aikana. Tavoitteena on metron kuormituksen keventäminen Matinkylän ja Tapiolan välisellä osuudella. HSL seuraa muutosten vaikutuksia kokonaismatka-aikoihin sekä palvelutarjonnan riittävyyttä. HSL selvittää Länsiväylän pohjoispuolen alueiden palvelutasoa sekä varmistaa koululaisliikenteen sujuvuuden näillä alueilla. Asiasta tiedotetaan erillisellä tiedotteella. Linkki esityslistaan: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme