HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n osavuosikatsaus 2/2017 näyttää ennakoitua parempaa tulosta

Jaa

HSL:n matkustajamäärät ja lipputulot kasvoivat tammi-elokuussa enemmän kuin budjetissa oli arvioitu. Kustannukset kehittyivät maltillisesti, joten HSL arvioi vuoden 2017 tuloksen olevan ennakoitua parempi.

HSL:n osavuosikatsaus tammi-elokuulta kertoo, että kuntayhtymän talous on kehittynyt suotuisammin kuin mitä budjettiin oli arvioitu. HSL arvioi, että lipputuloja kertyy tänä vuonna vajaat 358 miljoonaa euroa, noin neljä prosenttia talousarviota enemmän.

Myönteistä kehitystä selittää muun muassa se, että joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat kasvaneet nopeammin kuin mitä HSL budjetissaan arvioi. Lipputuloja on matkustajamäärien kehityksen ohella kasvattanut erityisesti se, että mobiililippujen ja kausilippujen myynti on kasvanut. 

Toimintakulut alittavat näillä näkymin talousarvion lähes 23 miljoonalla eurolla. Joukkoliikenteen operointikustannukset ovat nousseet maltillisesti. HSL arvioi budjetissa, että kustannukset kasvaisivat yli prosentin, mutta viimeisin osavuosikatsaus ennustaa vain puolen prosentin nousua.

Investointimenot jäänevät oletettua pienemmiksi

HSL:n menoihin vaikuttaa ennen kaikkea se, milloin metroliikenne Ruoholahdesta Matinkylään käynnistyy ja milloin uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä lopullisesti valmistuu. Länsimetron viivästyminen tuo tälle vuodelle säästöä metroliikenteen operointi- ja infrakustannuksiin. Toisaalta HSL on varautunut siihen, että se joutuu maksamaan metroa korvaavasta bussiliikenteestä odotettua kauemmin.

Koska LIJ-hankkeen viimeiset maksut siirtyvät seuraavalle vuodelle, HSL:n investointimenot jäänevät lähes viisi miljoonaa euroa pienemmiksi kuin mitä budjetissa oli arvioitu.

HSL arvioi vuoden 2017 tuloksen olevan 0,03 miljoonaa euroa alijäämäinen, kun talousarviossa oli varauduttu lähes 23 miljoonan euron alijäämään. Ennusteessa on kuitenkin vielä epävarmuutta. Länsimetro ja LIJ-hanke vaikeuttavat HSL:n menojen tarkkaa arviointia. Tuloihin vaikuttaa muun muassa se, miten matkustajamäärät ja matkalippujen myynti loppuvuoden aikana kehittyvät.

.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi, HSL, puh. 050 565 8884

Osastonjohtaja Ilmari Mäkinen, HSL, puh. 050 364 8772

Talouspäällikkö Maarit Hauskamaa, HSL, puh. 040 721 7546

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 360 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain noin 360 miljoonaa matkaa, mikä on 63 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Pysäkkikuulutuksia testataan neljässä raitiovaunussa keskiviikkona – järjestelmän laajentaminen tavoitteena vielä kesän aikana12.6.2018 12:37Tiedote

HSL testaa raitiovaunujen pysäkkikuulutuksia ensimmäistä kertaa matkustajakäytössä keskiviikosta 13. kesäkuuta alkaen. Kuulutukset ovat käytössä kahdessa nivelvaunussa (vaunujen kylkinumerot 72 ja 99) ja kahdessa uudessa Artic-vaunussa (424 ja 434). Keskiviikkona kuulutuksia on mahdollista kuulla muun muassa linjoilla 2, 3 ja 7.

Märkbara ändringar gällande I, P, K och N-tågen fr.o.m. 25.6. - vissa tåg trafikerar inte dagtid mellan Helsingfors och Böle12.6.2018 12:37Tiedote

Den första etappen av förbättringsarbetet på Helsingfors bangård påverkar HRT:s närtågstrafik 25.6 – 16.7. Arbetet orsakar ändringar gällande K, N, I och P-tågen. Vissa tåg trafikerar inte dagtid mellan Helsingfors och Böle. Avgångsspåren i Böle kan också ändras, så det lönar sig att alltid kontrollera plattformen då man väljer tåg. Nattågen, övriga närtåg och fjärrtågen trafikerar normalt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme