HSL Helsingin seudun liikenne

HSL:n osavuosikatsaus 2/2017 näyttää ennakoitua parempaa tulosta

Jaa

HSL:n matkustajamäärät ja lipputulot kasvoivat tammi-elokuussa enemmän kuin budjetissa oli arvioitu. Kustannukset kehittyivät maltillisesti, joten HSL arvioi vuoden 2017 tuloksen olevan ennakoitua parempi.

HSL:n osavuosikatsaus tammi-elokuulta kertoo, että kuntayhtymän talous on kehittynyt suotuisammin kuin mitä budjettiin oli arvioitu. HSL arvioi, että lipputuloja kertyy tänä vuonna vajaat 358 miljoonaa euroa, noin neljä prosenttia talousarviota enemmän.

Myönteistä kehitystä selittää muun muassa se, että joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat kasvaneet nopeammin kuin mitä HSL budjetissaan arvioi. Lipputuloja on matkustajamäärien kehityksen ohella kasvattanut erityisesti se, että mobiililippujen ja kausilippujen myynti on kasvanut. 

Toimintakulut alittavat näillä näkymin talousarvion lähes 23 miljoonalla eurolla. Joukkoliikenteen operointikustannukset ovat nousseet maltillisesti. HSL arvioi budjetissa, että kustannukset kasvaisivat yli prosentin, mutta viimeisin osavuosikatsaus ennustaa vain puolen prosentin nousua.

Investointimenot jäänevät oletettua pienemmiksi

HSL:n menoihin vaikuttaa ennen kaikkea se, milloin metroliikenne Ruoholahdesta Matinkylään käynnistyy ja milloin uusi lippu- ja informaatiojärjestelmä lopullisesti valmistuu. Länsimetron viivästyminen tuo tälle vuodelle säästöä metroliikenteen operointi- ja infrakustannuksiin. Toisaalta HSL on varautunut siihen, että se joutuu maksamaan metroa korvaavasta bussiliikenteestä odotettua kauemmin.

Koska LIJ-hankkeen viimeiset maksut siirtyvät seuraavalle vuodelle, HSL:n investointimenot jäänevät lähes viisi miljoonaa euroa pienemmiksi kuin mitä budjetissa oli arvioitu.

HSL arvioi vuoden 2017 tuloksen olevan 0,03 miljoonaa euroa alijäämäinen, kun talousarviossa oli varauduttu lähes 23 miljoonan euron alijäämään. Ennusteessa on kuitenkin vielä epävarmuutta. Länsimetro ja LIJ-hanke vaikeuttavat HSL:n menojen tarkkaa arviointia. Tuloihin vaikuttaa muun muassa se, miten matkustajamäärät ja matkalippujen myynti loppuvuoden aikana kehittyvät.

.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi, HSL, puh. 050 565 8884

Osastonjohtaja Ilmari Mäkinen, HSL, puh. 050 364 8772

Talouspäällikkö Maarit Hauskamaa, HSL, puh. 040 721 7546

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 360 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain noin 360 miljoonaa matkaa, mikä on 63 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Joukkoliikenteen kulkutapaosuus on noussut pääkaupunkiseudulla hieman - liikkumistavat muuttuvat liian hitaasti8.3.2018 12:10Tiedote

Pääkaupunkiseudulla viidennes matkoista tehdään joukkoliikenteellä. Joukkoliikenteen kulkutapaosuus on kasvanut pääkaupunkiseudulla prosenttiyksiköllä kuudessa vuodessa, kertoo tänään julkistettu valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus. Jotta liikenteen päästöjä saadaan leikattua riittävästi, kestävien kulkutapojen käyttöä pitää vauhdittaa tehokkailla keinoilla.

HSL:n hallituksen päätöksiä 6.3.20186.3.2018 12:33Tiedote

Kokouksen esityslistan voi lukea täältä: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2018504 Pohjois-Espoon ja Leppävaaran linjastouudistus Asia jätettiin pöydälle ja sen käsittelyä jatketaan seuraavassa hallituksen kokouksessa 27.3.2018. Pöydälle panon aikana selvitetään kokouksessa esille nousseita asioita. Linkki esitykseen: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2018504-2 Joukkoliikenteen pienkohteiden rakentaminen vuonna 2019 HSL kehittää yhteistyössä jäsenkuntiensa kanssa joukkoliikenteen infrastruktuuria. Hallitus päätti esittää, että HSL:n jäsenkunnat varaavat määrärahat vuodelle 2019 ehdotetuille toimenpiteille, joilla turvataan joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä. Linkki esitykseen: http://hsl01.hosting.documenta.fi/cgi/DREQUEST.PHP?page=meetingitem&id=2018504-3 Helsingin staattisen pysäkki-informaation asennussopimus HSL vastaa alueellaan pysäkkijulisteiden, pysäkkiliuskojen ja muun pysäkki-informaation asennuttamisest

Viime syksynä matkustajat olivat tyytyväisiä HSL:n liikenteeseen - tyytyväisyys täsmällisyyteen laski metrossa ja raitiovaunuissa6.3.2018 11:52Tiedote

Metro- ja raitiovaunuliikenteen matkustajien tyytyväisyys liikennevälineiden täsmällisyyteen laski viime syksynä. Syksyn 2017 tutkimus ehti päättyä ennen länsimetron liikennöinnin aloitusta, joten tutkimuksessa ei ole tuloksia länsimetron osalta. Tietoa länsimetron vaikutuksista asiakastyytyväisyyteen saadaan myöhemmin keväällä. HSL tekee keväällä myös Länsimetron jälkeen –tutkimuksen. Sen haastattelut tehdään metrossa, länsimetron vaikutusalueen busseissa ja rantaradan lähijunissa 9.4.–8.5. Syksyllä 2017 myös matkustajien tyytyväisyys aikataulu- ja reittitietojen saatavuuteen laski. Matkustajien tyytyväisyydessä HSL:n bussiliikenteeseen ei tapahtunut voimakkaita muutoksia. HSL mittaa matkustajien tyytyväisyyttä joukkoliikennepalveluihin lähes ympärivuotisella kyselytutkimuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme