HSY

HSY aloittaa biojäteastioiden jakelun

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY jakaa noin 11 000 biojäteastiaa 1–4 asunnon kiinteistöihin Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Biojätteen keräys alkaa 1.7.2023.

HSY lähetti loppuvuodesta 2022 lähes 30 000 kirjettä Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen asiakkailleen ja kysyi, miten he haluavat järjestää biojätteen lajittelun ja käsittelyn kiinteistöillä 1.7.2023 alkaen. Vaihtoehtoja on kolme:

  • HSY:n biojäteastia, tyhjennys yhden, kahden tai neljän viikon välein riippuen asukasmäärästä
  • Oma kompostori, omatoiminen kompostointi kiinteistöllä
  • Biojäteastian tai kompostorin yhteiskäyttö läheisten naapureiden kanssa

Kyselyyn vastanneiden valinnat jakautuivat seuraavasti:

  • 36 prosenttia valitsi HSY:n tyhjennettävän biojäteastian omaan käyttöön
  • 52 prosenttia valitsi kompostoinnin
  • 12 prosenttia valitsi yhteiskäyttöisen biojäteastian

Kyselyyn jätti vastaamatta noin 4 300 asiakasta vielä muistutuskirjeen jälkeen. Heille HSY toimittaa biojäteastian syksyn aikana.

Biojäteastian voi ottaa käyttöön saman tien

HSY on tilannut noin 11 000 biojäteastiaa. Ennen jakelua astiat on varastointipaikalla koottu ja tarroitettu. Jakelu alkaa viikolla 21.

Biojäteastian voi ottaa käyttöön saman tien, kun se on tuotu kiinteistölle.

- Tiedämme, että moni haluaisi tarkan tiedon, milloin biojäteastia saapuu omaan pihaan. Emme kuitenkaan julkaise erillistä alueellista jakeluaikataulua, koska liikkuvia tekijöitä on monta, ja aikataulu melko varmasti muuttuu, jätehuollon käyttöpäällikkö Juho Nuutinen perustelee.

Useimmat asiakkaat ovat ottaneet uudistuksen myönteisesti vastaan.

- Biojätteen keräys helpottaa lajittelua kotona. Koska sekajäteastian tyhjennystä on mahdollista samalla harventaa, uudesta lisäastiasta ei välttämättä synny edes lisäkustannuksia kiinteistöille, Nuutinen kertoo.

Joitain uusia biojätteen lajittelijoita on huolettanut, että jäteastia haisee kesällä. Tähän Nuutinen neuvoo:

- Biojätteen hyvä pakkaaminen niin, ettei se leviä jäteastiaan, vähentää hajuja ja ehkäisee jäteastian likaantumista. Pakkaamiseen voi käyttää paperipussia, sanomalehteä, muovitonta kartonkipakkausta tai biohajoavasta muovista valmistettua pussia, joko ostettua tai esimerkiksi kaupan vihreää hedelmäpussia. Ruokajätteen nesteet tulee valuttaa viemäriin, öljyjä ja rasvoja lukuun ottamatta.

Lajitteluun ja kompostointiin saa oppia infotilaisuuksista ja koulutuksista

Kompostointi on vaihtoehto maksulliselle biojätteen keräykselle. HSY on järjestänyt ja järjestää kevään aikana erilaisia infotilaisuuksia, koulutuksia ja luentoja kompostoinnista ja biojätteen lajittelusta. Verkkosivulta www.hsy.fi/kompostointi löytyy myös ilmaiseksi ladattava kompostointiopas ja taloyhtiön jätetilaan HSY:ltä voi tilata biojätteen lajitteluohjejulisteen.

- Lisäksi tarjoamme maksuttomia neuvontatilaisuuksia esimerkiksi taloyhtiöille sekä omakoti- ja muille yhdistyksille. Ryhmän tulee olla vähintään 10 henkeä ja tila valmiiksi järjestettynä. Neuvontatilaisuus tai -kurssi voidaan järjestää myös ulkona tai etäyhteyksin, ympäristöasiantuntija Minna Partti mainostaa.

Biojätteen erilliskeräys laajenee seuraavaksi Vantaalle

Uudistetun jätelain mukaan HSY:n tulee järjestää 1–4 asunnon kiinteistöille elintarvikejätteen biojätekeräys sekajätteen lisäksi. Elintarvikejätteellä tarkoitetaan ruuan laitossa tai tarjoilussa syntyvää ruokajätettä sekä syömäkelvottomia puutarhan hedelmiä, marjoja sekä viljeltyjä ruokakasveja.

Keräys laajenee vaiheittain:

  • Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi 1.7.2023
  • Vantaa 1.1.2024
  • Helsinki 1.7.2024. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Biojätteen keräyksestä ja kuljetuksesta: Käyttöpäällikkö Juho Nuutinen, puh. 0456579310, juho.nuutinen(at)hsy.fi


Kompostoinnista ja biojätteen lajittelusta: Ympäristöasiantuntija Minna Partti, puh. 0405936348, minna.partti(at)hsy.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Meluaita lieventää liikenteen ilmanlaatuhaittoja Turunväylän varrella29.5.2023 10:05:14 EEST | Tiedote

Turunväylän varrella on tutkittu, miten liikenteen päästöt vaikuttavat ilmanlaatuun avoimessa paikassa ja meluaidan lähistöllä. Alustavien tulosten mukaan korkea meluaita vähentää liikenteen aiheuttamia katupöly- ja pakokaasupitoisuuksia meluaidan takana suojan puolella, mutta lisää pitoisuuksia tien puolella. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY), Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Tampereen yliopiston tekemässä tutkimuskampanjassa hyödynnettiin poikkeuksellisen laajasti uusia mittausteknologioita ja ilmanlaatusensoreita sekä myös liikkuvia mittauksia.

HSY:n hallituksen ja yhtymäkokouksen päätökset 26.5.202326.5.2023 11:42:55 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa antaa lausunnon MAL 2023 -suunnitelmaluonnoksesta ja sen vaikutusten arvioinnista. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon hankesuunnitelma - Aleksis Kiven kadun tunnelin rakennusurakoitsijaksi valittiin YIT Suomi Oy - vesihuoltoverkkojen rakentamisessa tarvittavat valurautaiset vesijohtoputket ja putkiyhteet viiteen eri hakkeeseen tilataan Saint-Gobain Finland Oy:ltä. Lisäksi hallitus sai tiedoksi pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022 ja osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2023. HSY:n yhtymäkokous päätti muun muassa myöntää Kari Kuusistolle eron hallituksen jäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Ville Laakson uudeksi hallituksen jäseneksi hallituksen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Kokouksissa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon

HSY aloittaa vesihuoltourakan Helsingin kantakaupungissa26.5.2023 11:12:26 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY rakentaa Helsingissä Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun risteyksen seudulle uutta vesihuoltoa. Urakassa rakennetaan uusi viemäritunneli sekä korvataan vanhoja sekaviemäreitä uusilla jätevesi- ja hulevesiviemäreillä. HSY:n urakka mahdollistaa sekaviemäröinnin eriyttämisen lisäksi myös vesihuollon saneerausta sisältävien kaupungin katu-urakoiden käynnistämisen alueella myöhemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme