HSY

HSY etsii ilmanlaadun mittauspaikkoja – Onko kenties sinun asuinalueesi sopiva?

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY etsii pääkaupunkiseudulta mittauspaikkoja uusille, pienikokoisille ilmanlaadun mittalaitteille noin vuodeksi. Sopiva paikka on joko piha tai parveke tiiviisti rakennetulla pientaloalueella tai vilkkaan kadun varrella.

Kaikkiin mittauspaikkoihin tulee Vaisalan mittalaite. Se on noin maitopurkin kokoinen ja painaa 2 kg.
Kaikkiin mittauspaikkoihin tulee Vaisalan mittalaite. Se on noin maitopurkin kokoinen ja painaa 2 kg.

- Seuraamme pääkaupunkiseudun ilmanlaatua 11 mittausasemalla. Täydennämme tätä nykyistä ilmanlaadun mittausverkostoa uudenlaisilla, pienikokoisilla mittalaitteilla. Sitä varten pyydämme nyt asukkailta ehdotuksia, minne näitä mittalaitteita voisi sijoittaa. Asukas saa samalla täsmätietoa juuri oman asuinalueensa ilmanlaadusta, kertoo projektitutkija Nelli Kaski HSY:stä.

Sopiva paikka sijaitsee pientaloalueella tai vilkkaan kadun varressa

Mittaukseen halutaan paikkoja, jotka sijaitsevat joko tiiviisti rakennetulla pientaloalueella tai vilkkaassa liikenneympäristössä. Sopiva paikka näille ilmanlaadun mittalaitteille on piha tai lasittamaton parveke 1. tai 2. kerroksessa. Mittalaitteita on kahta erilaista. Pientaloalueelle tulevat molemmat mittalaitteet ja vilkasliikenteiselle alueelle vain pienempi laite (ks. kuvat).

- Pientaloalueella mittauspaikan tulee olla mielellään keskellä pientaloaluetta, jossa poltetaan puuta. Liikenneympäristöistä haemme paikkaa aivan vilkkaan kadun varrelta. Näin saamme tietoa juuri ilmanlaadun kannalta kiinnostavista kohteista, Kaski kuvailee.

Ehdotuksen mittauspaikasta voi toimittaa 13.11. asti

Oman ehdotuksensa mittauspaikasta voi toimittaa HSY:lle 13.11.2017 asti osoitteeseen ilmanlaatu@hsy.fi. Tämän jälkeen HSY:stä otetaan yhteyttä niihin henkilöihin, joiden ehdotukset vaikuttavat sopivilta mittauspaikoilta.

Mittausverkko toteutetaan osana Helsinki Metropolitan Air Quality Testbed (HAQT) -hanketta. Hankkeessa pääkaupunkiseudulle rakennetaan ensimmäisenä maailmassa uudenlainen, nykyistä verkkoa täydentävä, tiheä ilmanlaadun mittausjärjestelmä. Alueellisesti aiempaa kattavampien tietojen avulla on mahdollista kehittää entisestään ilmanlaatua parantavia toimia. Kerätty data tulee avoimesti kaikkien saataville ja sen avulla tietoa ilmanlaadusta voidaan esimerkiksi jakaa helposti kaupunkilaisille. HAQT-hanketta ovat toteuttamassa vuosina 2017–2019 Ilmatieteen laitos, Helsingin yliopisto, HSY, Vaisala Oyj, Pegasor Oy ja Pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiö. Hanke saa Uudenmaan liiton myöntämää AIKO-rahoitusta alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen käynnistämiseen.

Lisätietoa:
- projektitutkija Nelli Kaski, nelli.kaski@hsy.fi, puh. 050 363 0220
- HAQT-hanke: haqt.fmi.fi
- Mittauspaikan vaatimukset: www.hsy.fi/ilmanlaatu

Mittauspaikan vaatimukset:

HSY on kiinnostunut erityisesti seuraavista alueista, mutta muitakin mittauspaikan vaatimukset täyttäviä paikkoja voi ehdottaa:

Pientaloalueet:

  • Laaksolahti
  • Pakila

Vilkasliikenteisten katujen lähialueet:

  • Mannerheimintie (väliltä Korppaanmäentie - Hakamäentie)
  • Malmi: Kirkonkyläntie (väliltä Tapaninvainiontie - Malmin kauppatie)
  • Kivenlahti (Espoonlahdentie, Espoonlahdenranta, Kivenlahdenkatu) ja muut kerrostalovaltaiset Etelä-Espoon kaupunginosat
  • Myyrmäki: Vaskivuorentie (väliltä Raappavuorentie - Jönsaksentie), Raappavuorentie, Rajatorpantie, Myyrmäentie

Mittauspaikan muut vaatimukset:
1. Mittalaitteet tarvitsevat sähkön, mutta sähkönkulutus on vähäistä.
2. Katua voi pitää vilkkaasti liikennöitynä, jos sen liikennemäärä on noin 10 000 ajoneuvoa vuorokaudessa tai enemmän. Vilkkaan kadun varrella mittauspisteen on oltava ajoradasta enintään 10 metrin etäisyydellä ja 2–4 metrin korkeudella sekä ilkivallalta suojassa.
3. Mittalaitteen välittömässä läheisyydessä ei saa grillata tai tupakoida, koska se vaikuttaa mittaustulokseen.
4. Mittalaitteen pitää olla ulkotilassa eikä esimerkiksi lasitetun parvekkeen sisäpuolella.

Jos olet kiinnostunut, ilmoita osoitteeseen ilmanlaatu@hsy.fi:

  • mahdollisen mittauspaikan osoite
  • yhteystietosi
  • kuvaile mittalaitteen sijoituspaikka ja liitä kuva, jos se on mahdollista. Vilkasliikenteisillä alueilla kerro talosi etäisyys lähimpään vilkasliikenteiseen katuun sekä mittauspaikan etäisyys maanpintaan. Pientaloalueella kerro, onko alueella havaittavissa puunpolttoa. Kerro myös, mistä mittalaite saa sähkön ja onko mittauspaikka ilkivallalta suojassa.
  • Huomioi mittauspaikan vaatimukset 3. ja 4.

Tietoja käytetään vain tähän tarkoitukseen eikä niitä luovuteta eteenpäin.

Kuvat

Kaikkiin mittauspaikkoihin tulee Vaisalan mittalaite. Se on noin maitopurkin kokoinen ja painaa 2 kg.
Kaikkiin mittauspaikkoihin tulee Vaisalan mittalaite. Se on noin maitopurkin kokoinen ja painaa 2 kg.
Lataa
Pientaloalueille tulee myös Pegasorin mittalaite. Koko on 32 x 25 x 100 cm ja paino 20 kg.
Pientaloalueille tulee myös Pegasorin mittalaite. Koko on 32 x 25 x 100 cm ja paino 20 kg.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. HSY auttaa asukkaita toimimaan paremman ympäristön puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

KORJAUS: Vesihuoltomaksujen ja kiinteistöjen jätehuoltomaksujen muutokset vuonna 2019 ‒ maksut edelleen Suomen halvimpia12.10.2018 11:31Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden, HSY:n jäsenkunnissa vesihuollon käyttö-, perus- ja liittymismaksut nousevat keskimäärin 2 prosenttia. Liittymismaksuja korotetaan 4 prosenttia. Nostolla rahoitetaan toimintavarmuutta turvaavia investointeja kuten uutta jätevedenpuhdistamoa. Vesihuollon palvelumaksuhintoihin ei tule yleiskorotusta, mutta hinnastoa uudistetaan asiakasystävällisemmäksi. Kiinteistöjen hyötyjätteiden maksut eivät nouse, ainoastaan sekajätemaksut nousevat 1,5 prosenttia. Sortti-asemien asiakasmaksut pysyvät ennallaan. Uudet maksut tulevat voimaan 1.1.2019.

HSY:n hallituksen kokous 12.10.201812.10.2018 11:22Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen päätökset 12.10.2018 Hallitus päätti muun muassa esittää seuraavat asiat yhtymäkokoukselle: - HSY:n toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2019–2021 - HSY:n strategia vuoteen 2025 - vesihuollon ja jätehuollon investointistrategiat - vesihuollon ja jätehuollon investointiohjelmat vuosille 2019–2028. Hallitus hyväksyi vesihuollon ja jätehuollon hinnat vuodelle 2019 sekä hyväksyi aiesopimuksen koskien Puotisten Vesi Oy:n liittymistä osaksi HSY:n vesihuoltoa. Hallitus päätti pääkaupunkiseudun ilmanlaadun seurantaohjelman hyväksymisestä vuosille 2019–2023. Hallitus sai tiedoksi muun muassa HSY:n osavuosikatsauksen tammi–elokuulta 2018 ja Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilannekatsauksen syyskuulta 2018. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella vesihuollon ja jätehuollon hinnoista sekä pääkaupunkiseudun ilmanlaadun seurantaohjelmasta. Kokouksen pöytäkirja, jossa on lisää edellisistä sekä muut päätetyt asiat: http://dsjulkaisu

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 12.10.20189.10.2018 16:02Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 12.10.2018 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa http://dsjulkaisu.tjhosting.com/~hsy01/kokous/TELIMET.HTM Hallitus päättää muun muassa seuraavien asioiden esittämisestä yhtymäkokoukselle: - HSY:n toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2019–2021 - HSY:n strategia vuoteen 2025 - vesihuollon ja jätehuollon investointistrategiat - vesihuollon ja jätehuollon investointiohjelmat vuosille 2019–2028. Hallitus päättää myös vesihuollon ja jätehuollon hinnoista vuodelle 2019 sekä aiesopimuksen hyväksymisestä koskien Puotisten Vesi Oy:n liittymistä osaksi HSY:n vesihuoltoa. Hallitus päättää pääkaupunkiseudun ilmanlaadun seurantaohjelman hyväksymisestä vuosille 2019–2023. Hallitus saa tiedoksi muun muassa HSY:n osavuosikatsauksen tammi–elokuulta 2018 ja Blominmäen jätevedenpuhdistamohankkeen tilannekatsauksen syyskuulta 2018. HSY tiedottaa kokouksen jälkeen vesihuollon ja jätehuollon hinnoista sekä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme