HSY

HSY jatkaa Konalan Sortti-aseman aukioloa viikonloppuisin, 2.4. alkaen asiointiaika pitenee tunnilla

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on pitänyt Konalan Sortti-asemaa nyt vuoden auki myös viikonloppuisin. Kokeilu on sujunut hyvin ja HSY on päättänyt jatkaa palvelua pidennetyllä aukiololla. Pääsiäisenä suurin osa Sortti-asemista kuitenkin on kiinni.

Sortti-asemilla on keräyslavat eri jätelajeille. Kaasugrillit lajitellaan metallikeräykseen, sähkögrillit sähkölaitekeräykseen.
Sortti-asemilla on keräyslavat eri jätelajeille. Kaasugrillit lajitellaan metallikeräykseen, sähkögrillit sähkölaitekeräykseen.

Huhtikuun 2. päivästä 2022 alkaen Konalan Sortti-asema on auki lauantaisin ja sunnuntaisin kello 10–18. Arkipäivien palveluajat pysyvät ennallaan kello 7–21.

- Teemme loppuvuoden aikana päätöksen, avaammeko myös toisen Sortti-aseman viikonlopuiksi. Sortti-pienasema Vantaan Koivukylässä palvelee joka tapauksessa myös lauantaisin ja sunnuntaisin, mutta siellä ei oteta vastaan remontti- tai puutarhajätettä, jätehuollon toimintovastaava Eetu Keinänen muistuttaa.

HSY:llä on pääkaupunkiseudulla viisi Sortti-asemaa: Helsingissä Konalassa ja Kivikossa, Vantaalla Ruskeasannassa, Espoossa Ämmässuolla ja Kirkkonummella Jorvaksessa. Lisäksi Vantaan Koivukylässä palvelee Sortti-pienasema Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen yhteydessä.

- Pääsiäisenä 15.–18.4. kaikki muut asemamme ovat suljettuina paitsi Koivukylän Sortti-pienasema, joka palvelee perjantaina klo 9–18 ja lauantaina klo 10–18. Sunnuntaina ja maanantaina pienasemammekin on suljettu, Keinänen ilmoittaa.

Sortti-asemilla voi kierrättää yli 20 eri jätelajia

Kiertotalous kehittyy koko ajan, ja jätteille keksitään uusia hyödyntämistapoja uusien materiaalien tai energiantuotannon raaka-aineena. Tämä näkyy Sortti-asemilla siten, että vastaanotettavien jätelajien määrä kasvaa.

- Meillä uusimmat jätelajit ovat poistotekstiili ja eristevilla. Poistotekstiilille on rakennettu Paimioon kiertotalouslaitos ja purkuvillasta saatava materiaali soveltuu muun muassa betonirakentamisessa käytettäväksi sekä tiilien ja tasoitteiden valmistukseen. Jätteistä jalostetut uusiotuotteet lisääntyvät koko ajan, Keinänen toteaa tyytyväisenä.

Yleisimpiä Sortti-asemille tuotuja jätteitä ovat käyttöikänsä päähän tulleet kodin kalusteet, rakennusjätteet sekä keväällä erityisesti haravointijätteet ja risut.

- Asukkaat lajittelevat koko ajan enemmän ja paremmin, mikä on hienoa. Jätteiden lajittelu on edellytys sille, että materiaalin voi hyödyntää uusiotuotannossa, Keinänen toteaa.

eSortti.fi ja itsepalvelujärjestelmän käyttö nopeuttavat asiointia asemalla

Sortti-asemat ottavat monet jätteet vastaan maksutta. Miksi jotkut jätteet maksavat ja toiset eivät?

- Pakkausjätteiden, paperituotteiden, sähkö- ja elektroniikkajätteen sekä akkujen ja paristojen kierrätys on maksutonta, koska ne kuuluvat niin sanotun tuottajavastuun piiriin. Tällöin tuotteen tuottaja vastaa jätehuoltoon liittyvistä kustannuksista. Metallijätteestä ei peritä kierrätysmaksua, koska sen uusiokäyttäminen kattaa käsittelykustannukset. Muista jätteistä kerätään maksu, koska niiden hyödyntäminen materiaalina ei kata jätteen käsittelystä syntyviä kuluja, Keinänen selvittää.

- Myös kodin vaarallinen jäte otetaan asukkailta vastaan maksutta, sillä sen oikeaoppinen käsittely on erityisen tärkeää, hän jatkaa.

Omaa asiointia Sortti-asemalla voi sujuvoittaa. Kaikilla asemilla on käytössä itsepalvelulaitteet, joilla jätekuorman voi maksaa maksukortilla. Jätteet voi myös ilmoittaa ja tarvittaessa maksaa ennakkoon eSortti.fi-verkkopalvelussa. Verkkopalvelua voi käyttää myös, jos haluaa vain arvion, mitä omien jätteiden kierrättäminen maksaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

HSY:n jätehuollon toimintovastaava Eetu Keinänen, puh. 050 383 2646, eetu.keinanen(at)hsy.fi

Kuvat

Sortti-asemilla on keräyslavat eri jätelajeille. Kaasugrillit lajitellaan metallikeräykseen, sähkögrillit sähkölaitekeräykseen.
Sortti-asemilla on keräyslavat eri jätelajeille. Kaasugrillit lajitellaan metallikeräykseen, sähkögrillit sähkölaitekeräykseen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Kurtturuusut hävitettävä kesäkuun alkuun mennessä19.5.2022 08:45:00 EEST | Tiedote

Vieraslajikasvit kuten kurtturuusut, jättiputket, lupiinit sekä muut vieraslajikasvit on hyvä hävittää keväällä ennen kasvien siementen kehittymistä. Kansallisen vieraslajilainsäädännön mukaan kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022, mikä velvoittaa kaikkia kiinteistön omistajia hävittämään niiden esiintymät tai vähintään rajoittamaan leviämistä. Vieraslajikasvit voi lajitella huolellisesti kiinteistöillä, toimittaa HSY:n Sortti-asemille tai suurempina kuormina suoraan Ämmässuon ekoteollisuuskeskukseen.

Täyssähköinen jäteauto aloittaa työt kesällä kantakaupungissa18.5.2022 08:31:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloittaa sähköisen jäteauton kokeilun kesäkuussa Helsingin kantakaupungissa. Kokeilun tavoitteena on tyhjentää jäteastiat mahdollisimman vähä-äänisesti ja panostaa ympäristöystävällisyyteen. Täysin sähkövoimalla kulkeva jäteauto ei tuota tyhjennystoiminnassa lainkaan pakokaasu- ja pienhiukkaspäästöjä. Jos kokeilu onnistuu, sähkökäyttöisten jäteautojen käyttö voi hyvinkin yleistyä.

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 20.5.202217.5.2022 15:03:12 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 20.5.2022 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa vesihuollon ja jätehuollon investointiohjelmien hyväksymisestä vuosille 2023 - 2032 ja lähettämisestä lausuntokierrokselle omistajakaupungeille. Hallitus päättää seuraavista hankesuunnitelmista: - Espoon Finssinmäen vesihuollon hankesuunnitelma - Espoon kaupunkiradan ja Rantaradanbaanan vesihuollon hankesuunnitelma - Espoon Haukilahden ja Särjenportin vesihuollon hankesuunnitelma - Vantaan Kiilan alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Helsingin Kruunuvuorenrannan keskuskorttelin ja Stansvikinkallion vesihuollon hankesuunnitelma - vesijohtojen sujutukset hankesuunnitelma vuosille 2022–2023. Hallitus saa tiedoksi osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2022, ennakkotiedon pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2021 ja ilmanlaadun pääkaupunkise

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme