HSY

HSY mittaa ilmanlaatua uusissa kohteissa pääkaupunkiseudulla vuonna 2021

Jaa

Pääkaupunkiseudulla on 11 ilmanlaadun mittausasemaa, joista neljän paikka vaihtui vuoden 2021 ajaksi Helsingissä Katajanokalle ja Töölöntulliin, Espoossa Matinkylään ja Vantaalla Ruskeasantaan.

Ilmanlaadun mittausasemat pääkaupunkiseudulla vuonna 2021.
Ilmanlaadun mittausasemat pääkaupunkiseudulla vuonna 2021.

Tavoitteena selvittää liikenteen, puunpolton ja satamien vaikutusta ilmanlaatuun

- Osa HSY:n ilmanlaadun mittausasemista on pysyviä ja osan paikkaa siirrämme vuoden tai parin välein. Pysyvät mittausasemat ovat joka vuosi samassa paikassa, joten niiden mittaustuloksista näemme ilmanlaadun kehityksen. Siirrettävien asemien avulla saamme mitattua ilmanlaatua kattavasti useilta eri alueilta, kertoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen Helsingin seudun ympäristöpalveluista. HSY huolehtii jäsenkuntiensa ilmanlaadun seurannasta.

Tänä vuonna pääkaupunkiseudun siirrettävät asemat mittaavat ilmanlaatua Helsingissä Katajanokalla ja Töölöntullissa, Espoossa Matinkylässä ja Vantaalla Ruskeasannassa. Lisäksi yksi siirrettävä asema sijaitsee vuoden 2021 ajan Hyvinkäällä. Katajanokan satama-alueella HSY selvittää, minkälainen vaikutus laivoilla ja alueen liikenteellä on ilmanlaatuun. Töölöntullin asema sijaitsee osoitteessa Mannerheimintie 55-57. Sen avulla saadaan tietoa siitä, millainen ilmanlaatu on rakennusten reunustamalla, vilkkaasti liikennöidyllä katualueella. Matinkylän mittaukset Länsiväylän läheisyydessä kertovat vilkasliikenteisen väylän vaikutuksesta. Ruskeasanta on puolestaan pientaloaluetta, jossa mittaukset antavat tietoa puunpolton päästöjen vaikutuksesta ilmanlaatuun.

- Ilmansaasteista voivat saada oireita erityisesti hengitys- ja sydänsairaat, iäkkäät ihmiset sekä pienet lapset. Heitä on noin 20 prosenttia väestöstä. Altistumista voi välttää seuraamalla ilmanlaatutilannetta osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu, Manninen sanoo.

Ilmanlaatua mitataan myös Hyvinkäällä ja Lohjalla

Muualla Uudellamaalla ilmanlaatua mitataan pysyvästi Lohjalla, Kullervonkadulla. Mittaustulokset kuvaavat Lohjan keskusta-alueen yleistä ilmanlaatua.

Toinen mittausasema Uudellamaalla vaihtaa paikkaa vuosittain. Tänä vuonna mittausasema sijaitsee Hyvinkäällä Kauppalankadulla. Hyvinkään mittaustulokset kuvaavat vilkasliikenteisen keskusta-alueen ilmanlaatua.

Tietoa ilmanlaadun mittauksista

 • HSY:llä on 11 ilmanlaadun mittausasemaa pääkaupunkiseudulla ja kaksi muualla Uudellamaalla. Ilmanlaadun mittausasemilla on useita mittalaitteita ja niillä mitataan useaa eri ilmansaastetta.

 • Pääkaupunkiseudun ilmanlaatua voi seurata reaaliaikaisesti osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu.

 • Töölöntullissa ja Matinkylässä mitataan typpidioksidin ja eri kokoisten hiukkasten pitoisuuksia. Katajanokalla mitataan edellisten lisäksi myös rikkidioksidin pitoisuuksia. Ruskeasannassa mitataan mm. pienhiukkasten, mustan hiilen ja syöpävaarallisten PAH-yhdisteiden pitoisuuksia. Hyvinkään mittausasemalla puolestaan mitataan typpidioksidin ja hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia.

 • Pysyvät ilmanlaadun mittausasemat sijaitsevat Helsingissä osoitteissa Mannerheimintie 5 ja Mäkelänkatu 50 sekä Kallion urheilukentällä ja Vartiokylässä.

 • Espoossa ilmanlaatua mitataan pysyvästi Leppävaarassa ja Luukissa.

 • Vantaalla pysyvä mittausasema sijaitsee Tikkurilassa.

 • Mittausasemien lisäksi ilmanlaatua mitataan pienemmillä yksittäisillä mittalaitteilla useissa eri paikoissa pääkaupunkiseudulla ja muualla Uudellamaalla.

Tietoa ilmansaasteista

 • Hengitysilmassa olevat typenoksidit ovat peräisin liikenteen, erityisesti dieselautojen ja raskaan liikenteen, päästöistä. Typenoksideista eniten terveyshaittoja aiheuttaa typpidioksidi. Se supistaa korkeina pitoisuuksina keuhkoputkia ja lisää hengityselinoireita erityisesti lapsilla ja astmaatikoilla.

 • Hengitettävät hiukkaset ovat suurimmaksi osaksi liikenteen nostattamaa katupölyä, joka voi aiheuttaa haittaa terveydelle. Karkeiden hiukkasten pitoisuuksien kohoaminen heikentää erityisesti hengityssairaiden hyvinvointia.

 • Pienhiukkasia syntyy pääasiassa liikenteen ja puunpolton päästöistä. Lisäksi niitä kulkeutuu pääkaupunkiseudulle maan rajojen ulkopuolelta. Pienhiukkasia pidetään erityisen haitallisina terveydelle, sillä ne pääsevät tunkeutumaan keuhkojen ääreisosiin saakka.

 • Rikkidioksidia vapautuu ulkoilmaan pääasiassa energiantuotannosta ja laivojen päästöistä. Se ärsyttää korkeina pitoisuuksina hengitysteitä. Rikkidioksidin pitoisuudet ovat pääkaupunkiseudulla matalia.

 • PAH-yhdisteille eli polyaromaattisille hiilivedyille EU:n asettama tavoitearvo voi ylittyä paikoin pientaloalueilla, joilla poltetaan paljon puuta. PAH-yhdisteitä syntyy epätäydellisessä palamisessa. Monet PAH-yhdisteet lisäävät syöpäriskiä.

 • Musta hiili on peräisin epätäydellisestä palamisesta. Päästölähteitä ovat dieselajoneuvot, puunpoltto, laivaliikenne ja kaukokulkeuma. Musta hiili sitoo tehokkaasti auringon säteilyä ja lämmittää ilmakehää. Mustaa hiiltä kulkeutuu Suomen leveyspiireiltä myös arktisille alueille, missä se nopeuttaa lumen ja jään sulamista.

Lisätietoa:

Kuvat

Ilmanlaadun mittausasemat pääkaupunkiseudulla vuonna 2021.
Ilmanlaadun mittausasemat pääkaupunkiseudulla vuonna 2021.
Lataa
Töölöntullissa mitataan liikenteen vaikutusta ilmanlaatuun vuonna 2021. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Töölöntullissa mitataan liikenteen vaikutusta ilmanlaatuun vuonna 2021. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Lataa
Katajanokan satama-alueella seurataan satamatoiminnan vaikutusta ilmanlaatuun vuonna 2021. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Katajanokan satama-alueella seurataan satamatoiminnan vaikutusta ilmanlaatuun vuonna 2021. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Lataa
Matinkylässä mitataan ilmanlaatua vilkasliikenteisten väylien läheisyydessä vuonna 2021. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Matinkylässä mitataan ilmanlaatua vilkasliikenteisten väylien läheisyydessä vuonna 2021. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Lataa
Ruskeasannassa mitataan puunpolton vaikutusta pientaloalueiden ilmanlaatuun vuonna 2021. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Ruskeasannassa mitataan puunpolton vaikutusta pientaloalueiden ilmanlaatuun vuonna 2021. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Lataa
Ilmanlaatua mitataan vuonna 2021 vilkasliikenteisellä keskusta-alueella Hyvinkäällä. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Ilmanlaatua mitataan vuonna 2021 vilkasliikenteisellä keskusta-alueella Hyvinkäällä. Kuva: HSY / Tero Pajukallio
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY:n hallituksen päätökset 22.1.202122.1.2021 11:51:31 EETTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä Kaivoksela - Myyrmäki päävesijohdon ja paineenkorotusaseman hankesuunnitelman sekä maa-alueen vuokraamisen Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueelta Stena Recycling Oy:lle metalliromun vastaanottoa, välivarastointia ja käsittelyä varten. Hallitus päätti seuraavista hankinnoista: - Laajalahti-Pohjois-Tapiola ja Riimukallio -urakan urakoitsijaksi valittiin GRK infra Oy parantamaan jätevesiviemäriverkostojen kapasiteettia sekä saneeraamaan ikääntyneet ja huonokuntoiset vesihuolto- ja hulevesiverkostot - Espoon KTK Oy valittiin tyhjentämään kotitalouksille tarkoitettujen vaarallisten jätteiden vastaanottopisteet ja kuljettamaan vaaralliset jätteet Kivikon jätepalvelukeskukseen - sekajätteiden keräys- ja kuljetustöihin Helsingin kantakaupunkiin ja Länsi-Helsinkiin valittiin kahdelle urakka-alueelle Urbaser Oy ja kahdelle urakka-alueelle Auriga Oy - vedenpuhdistuslaitoksilla saostuskemikaalina käytettävä ne

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 22.1.202119.1.2021 16:15:28 EETTiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 22.1.2021 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa Kaivoksela - Myyrmäki päävesijohdon ja paineenkorotusaseman hankesuunnitelmasta sekä maa-alueen vuokraamisesta Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen alueelta Stena Recycling Oy:lle metalliromun vastaanottoa, välivarastointia ja käsittelyä varten. Hallitus päättää seuraavista hankinnoista: - urakoitsijan valinta tyhjentämään kotitalouksille tarkoitettujen vaarallisten jätteiden vastaanottopisteet ja kuljettamaan vaaralliset jätteet Kivikon jätepalvelukeskukseen - urakoitsijan valinta sekajätteiden keräys- ja kuljetustöihin Helsingin kantakaupunkiin ja Länsi-Helsinkiin - vedenpuhdistuslaitoksilla saostuskemikaalina käytettävän nestemäisen ferrisulfaatin hankinta - Laajalahti - Pohjois-Tapiola ja Riimukallio -urakan urakoitsijan valinta parantamaan jätevesi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme