HSY

HSY suunnittelee kaasukellon rakentamista Ämmässuolle

Jaa
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY tuottaa Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa biojätteestä biokaasua sekä kerää talteen ja hyödyntää suljetun kaatopaikan jätteen synnyttämän kaasun. Uudessa hankkeessa tavoitteena on parantaa kaasujen laatua, optimoida kaasun käyttöä sekä varmistaa voimaloiden toiminta.
Ämmässuolla on jo yksi kaasukello, joka toimii biokaasulaitoksen yhteydessä. Kuva: HSY/Juuso Westerlund
Ämmässuolla on jo yksi kaasukello, joka toimii biokaasulaitoksen yhteydessä. Kuva: HSY/Juuso Westerlund

Ämmässuolla on käytössä energiantuotantoa varten kaksi kaasumoottorilla toimivaa voimalaitosta: kaatopaikkakaasua polttoaineenaan käyttävä kaasuvoimalaitos sekä biojätteestä tuotetulla kaasulla pyörivä biokaasuvoimala. Vuonna 2022 voimalat tuottivat sähköä yhteensä 37 157 MWh.

Energiantuotannon tueksi HSY suunnittelee nyt noin 10 000 m3 kaasukellon ja uuden kaasupumppaamon rakentamista. Investoinnin kustannusarvio on 2,0 milj. euroa, ja se on tarkoitus toteuttaa vuoden 2025 loppuun mennessä.

- Kaasukello lisälaitteineen on energiatehokas tapa parantaa kaasun laatua, tasata kaasuvirtoja sekä tehostaa kaatopaikkakaasun puhdistusta. Voimaloiden toimintavarmuus paranee, kun kaasumoottoreiden häiriöistä aiheutuvat sähkön- ja lämmöntuotannon seisokit vähenevät, HSY:n toimitusjohtaja Tommi Fred perustelee hankintaa.

Kaasukello mahdollistaa sähkön tuotannon optimoinnin

HSY käyttää ekoteollisuusalueella tuotetusta sähköenergiasta osan itse, ylitse jäävä sähkö myydään Pohjoismaiseen sähköpörssiin. Sähköntuotannossa muodostuva lämpöenergia hyödynnetään ekoteollisuuskeskuksessa. Kaasukello mahdollistaa kaasun hetkellisen varastoinnin ja Ämmässuon voimalaitosten suurin tuotanto voidaan ajoittaa tunneille, jolloin käyttö on suurimmillaan ja sähkön markkinahinta on erityisen korkea.

- Sähkön verkkoon syöttämisen optimointi nostaa sähkön myynnistä saamiamme tuloja, mutta myös lisää käytettävissä olevan sähkön määrää vilkkaimpana aikana. Sähkön hinta on vaihdellut syksystä 2021 lähtien Nord Pool-sähköpörssissä voimakkaasti jopa negatiivisesta hinnasta lähes tasolle 1 000 euroa/MWh. Vaikka korkeimpien sähkön hintapiikkien arvioidaan hieman tasoittuvan tulevaisuudessa, näemme tämän silti kannattavana hankkeena, jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo toteaa.

Hankkeesta saatavia taloudellisia hyötyjä on kustannuslaskelmissa arvioitu päivätasoisten pörssisähkön hintavaihteluiden avulla. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on arvioitu 2,1–18 vuotta riippuen siitä, onko käytössä molemmat vai ainoastaan toinen Ämmässuon voimalaitoksista ja onko sähkön päivätasoinen hintaero 10 vai 50 euroa/MWh.

Hankkeen toteuttaminen edellyttää kemikaaliturvallisuuslupaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta (TUKES) ja rakennuslupaa Espoon rakennusvalvonnalta. Hankkeen toteuttaminen ei edellytä muutoksia ympäristölupaan.

Lue lisää:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ämmässuolla on jo yksi kaasukello, joka toimii biokaasulaitoksen yhteydessä. Kuva: HSY/Juuso Westerlund
Ämmässuolla on jo yksi kaasukello, joka toimii biokaasulaitoksen yhteydessä. Kuva: HSY/Juuso Westerlund
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

HSY viettää maailman ympäristöpäivää maksuttomalla muovin keräystempauksella 5.6.31.5.2023 09:09:31 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut osallistuu valtakunnalliseen Ämpäristöteko-tempaukseen maanantaina 5.6.2023. Tällöin kaikki HSY:n Sortti-asemat ottavat maksutta vastaan kotitalouksien rikkinäisiä tai käytöstä poistettuja muovituotteita. Maksullinen muovinkeräys jatkuu Sortti-asemilla tempauksen jälkeenkin. Muovipakkauksia puolestaan voi lajitella kätevästi kiinteistöjen omiin keräysastioihin tai tuoda Rinki-ekopisteille. Ämpäristöteon aikaan vietetään samalla maailman ympäristöpäivää.

Meluaita lieventää liikenteen ilmanlaatuhaittoja Turunväylän varrella29.5.2023 10:05:14 EEST | Tiedote

Turunväylän varrella on tutkittu, miten liikenteen päästöt vaikuttavat ilmanlaatuun avoimessa paikassa ja meluaidan lähistöllä. Alustavien tulosten mukaan korkea meluaita vähentää liikenteen aiheuttamia katupöly- ja pakokaasupitoisuuksia meluaidan takana suojan puolella, mutta lisää pitoisuuksia tien puolella. Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY), Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja Tampereen yliopiston tekemässä tutkimuskampanjassa hyödynnettiin poikkeuksellisen laajasti uusia mittausteknologioita ja ilmanlaatusensoreita sekä myös liikkuvia mittauksia.

HSY:n hallituksen ja yhtymäkokouksen päätökset 26.5.202326.5.2023 11:42:55 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa antaa lausunnon MAL 2023 -suunnitelmaluonnoksesta ja sen vaikutusten arvioinnista. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnat: - Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon hankesuunnitelma - Aleksis Kiven kadun tunnelin rakennusurakoitsijaksi valittiin YIT Suomi Oy - vesihuoltoverkkojen rakentamisessa tarvittavat valurautaiset vesijohtoputket ja putkiyhteet viiteen eri hakkeeseen tilataan Saint-Gobain Finland Oy:ltä. Lisäksi hallitus sai tiedoksi pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2022 ja osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2023. HSY:n yhtymäkokous päätti muun muassa myöntää Kari Kuusistolle eron hallituksen jäsenen tehtävästä ja valita hänen tilalleen Ville Laakson uudeksi hallituksen jäseneksi hallituksen jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Kokouksissa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tiedotteella Ämmässuon kaasuvoimalan kaasukellon

HSY aloittaa vesihuoltourakan Helsingin kantakaupungissa26.5.2023 11:12:26 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY rakentaa Helsingissä Aleksis Kiven kadun ja Teollisuuskadun risteyksen seudulle uutta vesihuoltoa. Urakassa rakennetaan uusi viemäritunneli sekä korvataan vanhoja sekaviemäreitä uusilla jätevesi- ja hulevesiviemäreillä. HSY:n urakka mahdollistaa sekaviemäröinnin eriyttämisen lisäksi myös vesihuollon saneerausta sisältävien kaupungin katu-urakoiden käynnistämisen alueella myöhemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme