HSY

HSY:n keräysautokierros alkaa ensi viikolla

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden keväinen keräysautokierros alkaa ensi maanantaina! Kaksitoista keräysautoa liikkuu kahdessa ryhmässä, ja ne noutavat asukkailta maksutta kodin vaaralliset jätteet, metalliromun ja sähkölaitteet. Niille ei löydy paikkaa kiinteistöjen jätepisteistä, mutta niiden tuominen kodin lähelle tulevaan keräykseen on samalla oivallinen ympäristöteko. Keräysautot kiertävät yhdeksän viikon ajan ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea, jossa viimeinen keräyspäivä on 6. kesäkuuta.

Keräysautokierroksella nähdään ensi kertaa myös HSY:n uuden kuvitusilmeen saanut vaarallisen jätteen keräysauto. Kuva: Jussi Moilanen / HSY
Keräysautokierroksella nähdään ensi kertaa myös HSY:n uuden kuvitusilmeen saanut vaarallisen jätteen keräysauto. Kuva: Jussi Moilanen / HSY

HSY:n perinteinen keräysautokierros alkaa ensi maanantaina 4.4. Espoossa ja Helsingissä. Keskeisillä asuinalueilla järjestettävä kierros jatkuu Kauniaisissa 25.4., Vantaalla 5.5. ja Kirkkonummella 31.5. alkaen.

Kaikki keräysautojen 293 pysähdyspaikkaa, tarkat aikataulut sekä kartta löytyvät HSY:n verkkosivuilta osoitteesta hsy.fi/keraysautot.
Valitettavan virheen vuoksi Helsingin seudun palvelukartta on aiemmin antanut virheellisiä tietoja keräysautojen pysähdysajoista. Jos pysähdyspaikan tiedot on katsottu palvelukartasta, ne on hyvä tarkistaa uudelleen päivitetystä karttaversiosta. Verkkosivujen hakukoneessa ja aikataululistoissa tiedot ovat olleet ajan tasalla alusta asti.

Keräysautoille tuodut metallijätteet, sähkölaitteet ja kodinkoneet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Vaarallinen jäte tehdään käsittelyssä vaarattomaksi mutta myös osa siitä voidaan kierrättää.

- Vaaralliseksi jätteeksi luokitellaan muun muassa maalit, moottoriöljyt, lakat, lannoitteet ja laastit, syövyttävät kemikaalit ja liuottimet sekä akut. Arkisemmista tuotteista jätteinä vaarallisia ovat myös hius- ja kynsilakka sekä hajuvesi, kertoo HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

Vaaralliset jätteet voivat väärin käsiteltyinä aiheuttaa haittaa tai olla jopa vaaraksi ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Vaarallisia jätteitä ei saa koskaan laittaa sekajätteen joukkoon eikä päästää luontoon tai laskea viemäriin.

Ympäristöystävällinen ja maksuton keräyspalvelu

Keräysautopalvelun tavoitteena on helpottaa ympäristölle haitallisten jätteiden kierrättämistä tuomalla keräyspiste lähemmäksi koteja. Suuremmat jätemäärät täytyy viedä suoraan Sortti-asemille, jotka niin ikään ottavat maksutta vastaan näitä samoja jätteitä.

- Keräysautopalvelu on ensisijaisesti suunnattu autottomille asukkaille, joten emme ota vastaan huomattavan suuria, kuten peräkärryllä tuotuja jätekuormia, Mäntynen muistuttaa.

Kodin vaaralliset jätteet, sähkölaitteet ja metalliromu kerätään kukin omaan keräysautoonsa. Jotta keräystilanteet pysyisivät sujuvina, jätteet on hyvä lajitella erikseen jo kotona. Laitteiden pakkaukset täytyy lajitella kodin keräysastioihin, sillä autoissa ei ole niille paikkaa. Autot vastaanottavat jätteitä jokaisella pysäkillä 30–40 minuutin ajan.

- Kaikki halukkaat ehtivät varmasti tuoda jätteensä keräysautoille. Tavarat pitää luovuttaa paikan päällä eikä jättää niitä sinne etukäteen. Omalla autolla saapuessa on suotavaa pysäköidä loitommalle, sillä pysähdyspaikalle saapuu kerralla 5–6 kuorma-autoa, Mäntynen muistuttaa.

HSY:n keräysautokierros jouduttiin perumaan kahtena edellisenä keväänä koronapandemian takia. Se onnistuttiin toteuttamaan edellisen kerran syksyllä 2020. Tuolloin palvelua hyödynsi 12 300 asukasta, jotka toivat kierrätettäväksi noin 200 000 kiloa jätteitä.

Lisätietoja:
Käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen puh. 0400 609 493, marjut.mantynen (at) hsy.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Keräysautokierroksella nähdään ensi kertaa myös HSY:n uuden kuvitusilmeen saanut vaarallisen jätteen keräysauto. Kuva: Jussi Moilanen / HSY
Keräysautokierroksella nähdään ensi kertaa myös HSY:n uuden kuvitusilmeen saanut vaarallisen jätteen keräysauto. Kuva: Jussi Moilanen / HSY
Lataa
HSY:n keräysautot ottavat maksutta vastaan kodin vaarallisia jätteitä, metalliromua ja käytöstä poistettuja sähkölaitteita 293 pysäkillä ympäri pääkaupunkiseutua. Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää / HSY
HSY:n keräysautot ottavat maksutta vastaan kodin vaarallisia jätteitä, metalliromua ja käytöstä poistettuja sähkölaitteita 293 pysäkillä ympäri pääkaupunkiseutua. Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää / HSY
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 20.5.202217.5.2022 15:03:12 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 20.5.2022 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa vesihuollon ja jätehuollon investointiohjelmien hyväksymisestä vuosille 2023 - 2032 ja lähettämisestä lausuntokierrokselle omistajakaupungeille. Hallitus päättää seuraavista hankesuunnitelmista: - Espoon Finssinmäen vesihuollon hankesuunnitelma - Espoon kaupunkiradan ja Rantaradanbaanan vesihuollon hankesuunnitelma - Espoon Haukilahden ja Särjenportin vesihuollon hankesuunnitelma - Vantaan Kiilan alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Helsingin Kruunuvuorenrannan keskuskorttelin ja Stansvikinkallion vesihuollon hankesuunnitelma - vesijohtojen sujutukset hankesuunnitelma vuosille 2022–2023. Hallitus saa tiedoksi osavuosikatsauksen tammi-huhtikuulta 2022, ennakkotiedon pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2021 ja ilmanlaadun pääkaupunkise

Uudet biojäteastiat helpottavat lajittelua pienkiinteistöillä11.5.2022 08:15:00 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY testaa erilaisia biojäteastiavaihtoehtoja, jotta varsinkin 1–4 asunnon pienkiinteistöjen jätteiden lajittelu olisi tulevaisuudessa helpompaa. HSY kokeilee tällä hetkellä yhteistyössä asukkaiden kanssa tuulettuvaa biojäteastiaa sekä jäteautoon tyhjennettävää kompostoria. Molempien kokeiluun osallistuu yhteensä noin 400 pääkaupunkiseudun pienkiinteistötaloutta. Uuden jätelain myötä biojätteen lajittelu tulee jatkossa koskemaan kaikenkokoisia asuinkiinteistöjä, joten erilaiset lajitteluvaihtoehdot parantavat kierrätysastetta ja parhaimmillaan vähentävät asukkaiden kustannuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme