HSY

HSY:n Sortti-palveluissa kerättiin viime vuonna yli 84 miljoonaa kiloa jätettä hyödynnettäväksi

Jaa
Vuonna 2022 HSY:n Sortti-asemille, Sortti-kontteihin ja Sortti-keräysautoihin tuotiin kaikkiaan 84 393 tonnia jätettä. Lisäksi Sortti-nouto kuljetti noin 9 400 tavaraa.

Helsingin seudun ympäristöpalveluilla on kierrätyspalveluja eri tarpeisiin: Sortti-asema, Sortti-pienasema, Sortti-kontti vaaralliselle jätteelle, Sortti-keräysautot ja Sortti-nouto. Asukkaat voivat käyttää Sortti-palveluja suurimmalle osalle sellaisia jätteitään, joita joko ei kerätä suoraan kiinteistöiltä tai jotka eivät mahdu kiinteistön jäteastioihin. Poikkeuksia ovat muun muassa autonrenkaat, kotien lääkejäte ja räjähteet, joille on erilliset keräyspisteet.

- Kierrättäminen on yhdessä tekemistä. Meidän tehtävä HSY:ssä on huolehtia omalta osaltamme kiertotalouden edistämisestä, että kaikki mahdollinen meille tuotu materiaali saadaan kiertoon ja siitä syntyy aina jotain uutta tai hyödyllistä, käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen toteaa.

HSY toimittaa kerätyn materiaalin hyödynnettäväksi joko uusiotuotteiden tai kompostin valmistuksessa tai jätevoimalassa lämmön ja sähkön tuotannon raaka-aineena. Vaaralliset jätteet hävitetään asianmukaisella tavalla, kun niistä ensin otetaan talteen hyödynnettävät materiaalit.

HSY:n keräysautot ovat nyt Sortti-keräysautoja

HSY on nimennyt alueellisia kierrätyspalvelujaan uudelleen. Tavoitteena on, että asukkaat entistä helpommin tunnistavat ne ja saavat materiaalinsa kiertoon. Keskiössä on jo tunnetuksi tullut Sortti.

Myös asioinnin kehittämiseen on panostettu.

- Nyt kolme vuotta käytössä olleessa eSortti.fi-verkkopalvelussa asiakkaat voivat ilmoittaa ja tarvittaessa maksaa ennakkoon Sortti-asemalle tuomansa materiaalit. Verkkopalvelusta saa puhelimeen QR-koodin, joka toimii Sortti-aseman itsepalvelulaitteissa. eSorttia voi käyttää myös pelkästään apuna omien jätteiden hinnan arvioinnissa, Mäntynen valistaa.

Sortti-kortti on asiakaskortti, jonka haltija voi käyttää Sortti-asemien itsepalvelulaitteita sekä maksaa asiointinsa laskulla. Kuka tahansa asiakas voi vuokrata Sortti-peräkärryn viidellä eurolla kolmeksi tunniksi, jotta saa kuljetettua jätteensä Sortti-asemalle.

HSY:n tavoitteena on lisätä kierrätystä ja nostaa yhdyskuntajätteen kierrätysaste 60 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

Valitse tarpeisiisi sopiva kierrätyspalvelu

Sortti-asemat ovat kierrätysasemia, joihin asukkaat voivat tuoda omat käytöstä poistetut tavaransa ja romunsa. Asemalta ne päätyvät jatkokäsittelijöiden kautta kiertoon ja niistä saadaan aina jotain uutta ja hyödyllistä.

Sortti-pienasema on ”miniversio” Sortti-asemasta, eli palveluiltaan suppeampi ja kooltaan pienempi kierrätysasema. Se sijaitsee Kierrätyskeskuksen Koivukylän toimipisteen yhteydessä.

Sortti-kontit vaaralliselle jätteelle ovat kiinteitä keräyspisteitä, joihin asukkaat voivat tuoda kotiin kertyneitä vaarallisia jätteitä, kuten maalia, moottoriöljyä ja kemikaaleja. Kontit sijaitsevat eri puolilla pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea.

Sortti-nouto on isojen esineiden maksullinen noutopalvelu sekä rikkinäisille että käyttökelpoisille tavaroille.

Sortti-keräysautot kiertävät keväisin pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. Asukkaat voivat tuoda autoille kodin vaarallista jätettä, metalliromua ja sähkölaitteita.

Sortti-keräyskierros vaaralliselle jätteelle järjestetään syksyllä 2023 vasta toista kertaa ja kyseessä on vielä uuden palvelun testaus.

Vastaanotetut jätteet eri Sortti-palveluissa vuonna 2022

Sortti-palvelu  Jätemäärä tonneina 
Sortti-asemat  83 553 
Sortti-pienasema  558,6 
Sortti-keräysautokierros (kevät)  43,6
Sortti-keräysautokierros vaaralliselle jätteelle (uuden palvelun pilotti syksyllä) 9,3
Sortti-kontit 228,5 
Yhteensä

84 393

Sortti-noutoja Huom: helmi-joulukuu  8652 (tavaraa)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa: käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen, puh. 0400 609 493, marjut.mantynen@hsy.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen ilmastopäästöt vähenivät lähes 30 prosenttia – kaatopaikkakaasusta sähköä ja lämpöä31.3.2023 10:17:49 EEST | Tiedote

Vaikka pääkaupunkiseudulla syntyvä sekajäte ohjataan nykyisin jätevoimalaan poltettavaksi, Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksen kaatopaikkatoiminnasta syntyy yhä ilmastopäästöjä. Päästöt kuitenkin vähenivät huomattavasti viime vuonna. Tämä johtuu siitä, että kaatopaikkakaasua syntyy aikaisempaa vähemmän ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kerää kaasun tehokkaasti talteen ja hyödyntää energiana.

HSY:n hallituksen päätökset 31.3.202331.3.2023 09:56:57 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallitus päätti muun muassa hyväksyä osaltaan vuoden 2022 tilinpäätöksen ja lähettää sen edelleen yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi. Hallitus päätti hyväksyä seuraavat hankesuunnitelmat ja hankinnan: - Keran kaava-alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Mynttilän ja Holkenin kaava-alueiden vesihuollon hankesuunnitelma - Tattariharjuntien, Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon välppäyksen ja välppeenkäsittelyn saneerauksen hankesuunnitelma - Seutulan jätteiden keräysvälineiden säilytysalueen ja käsittelykentän hankesuunnitelma - palvelu käsitellyn rakennusjätteen mineraalirejektin ja sekalaisen rakennuskiviaineksen hyödyntämiseen hankitaan GRK Suomi Oy:ltä. Hallitus sai tiedoksi henkilöstökertomuksen vuodelta 2022 sekä HSY:n kasvihuonekaasupäästöt ja energiankulutuksen vuonna 2022. Kokouksessa käsitellyt muut asiat päätettiin ehdotusten mukaisesti. HSY tiedottaa erillisellä tie

Ennakkotiedote HSY:n hallituksen kokouksesta 31.3.202328.3.2023 16:10:10 EEST | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen kokous pidetään perjantaina 31.3.2023 Kokouksen esityslista on nähtävissä osoitteessa https://hsy10.oncloudos.com/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting_frames Hallitus päättää muun muassa osaltaan vuoden 2022 tilinpäätöksen hyväksymisestä ja lähettämisestä edelleen yhtymäkokouksen hyväksyttäväksi. Hallitus päättää lisäksi seuraavista hankesuunnitelmista ja hankinnasta: - Keran kaava-alueen vesihuollon hankesuunnitelma - Mynttilän ja Holkenin kaava-alueiden vesihuollon hankesuunnitelma - Tattariharjuntien, Nallenrinteen ja Lentoasemankortteleiden vesihuollon hankesuunnitelma - Viikinmäen jätevedenpuhdistamon välppäyksen ja välppeenkäsittelyn saneerauksen hankesuunnitelma - Seutulan jätteiden keräysvälineiden säilytysalueen ja käsittelykentän hankesuunnitelma - palvelun hankinta käsitellyn rakennusjätteen mineraalirejektin ja sekalaisen rakennuskiviaineksen hyödyntämiseen. Hallitus saa tiedoksi henkilöstökertomuksen vuodelta 2022 sekä

Leudot talvisäät pitivät puunpolton hiukkaspitoisuudet kurissa pääkaupunkiseudulla28.3.2023 09:15:09 EEST | Tiedote

Sähkönhinnan nousu sai monen pääkaupunkiseudun asukkaan kiinnostumaan puunpoltosta. HSY:n mittausten mukaan puunpoltto heikensi talvella pientaloalueiden ilmanlaatua varsinkin kylminä viikonloppuiltoina. Puunpoltosta aiheutuvat ilmansaasteiden pitoisuudet jäivät kuitenkin yleisesti odotettua alhaisemmiksi lauhan talven ja ilmansaasteiden laimenemiselle suotuisien sääolojen vuoksi.

HSY:n biojätteen keräys laajenee: Vantaalaisten vuoro ilmoittaa oma valintansa lajittelutavaksi23.3.2023 08:31:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY laajentaa biojätteen keräyksen 1–4 asunnon kiinteistöihin. Maksullisen keräyksen vaihtoehtona on omaehtoinen kompostointi kiinteistöllä. Vantaalla keräys alkaa 1.1.2024. Valinta biojätteen lajittelutavaksi pitää ilmoittaa HSY:lle viimeistään 21.5.2023. Myös Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen kiinteistöille, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet valintaansa, on annettu aikaa 23.4.2023 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme