HSY

HSY:n vaarallisen jätteen syyskeräys tavoitti asukkaat

Jaa

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY järjesti syys–lokakuussa ensimmäistä kertaa erillisen vaarallisen jätteen keräyskierroksen syksyllä Espoossa ja Helsingissä. Palvelu tavoitti asukkaat hyvin, sillä autoon tuotiin lähes 8 700 kg vaarallista jätettä. Tämä on lähes yhtä paljon kuin kevään kierroksella, kun sen suhteuttaa pysähdyspaikkojen määrään. Keräysauto kiersi alueilla, joilla ei ole pysyvää vaarallisen jätteen keräyspistettä.

HSY:n keräysauto keräsi vaarallista jätettä syys–lokakuussa. Asukkaat toivat autoon lähes 8 700 kg vaarallista jätettä. Eniten tuotiin maalia. Kuva: HSY
HSY:n keräysauto keräsi vaarallista jätettä syys–lokakuussa. Asukkaat toivat autoon lähes 8 700 kg vaarallista jätettä. Eniten tuotiin maalia. Kuva: HSY

HSY järjesti vaarallisen jätteen keräyskokeilun Espoossa ja Helsingissä 5.9.–10.10.2022. Espoossa auto pysähtyi 40 ja Helsingissä 32 paikassa. Auto kiersi Helsingin kantakaupungin alueella ja eteläisessä Espoossa, missä on harvakseltaan vaarallisen jätteen pysyviä keräyspisteitä. Asukkaita autolla kävi melkein 1 200.

Vaarallista jätettä tuotiin keräykseen lähes 8 700 kg, mikä on lähes yhtä paljon kuin kevätkierroksella, kun sen suhteuttaa pysähdyspaikkojen määrään. Asukkailla oli mukanaan keskimäärin 7,5 kg vaarallista jätettä. Erityisen paljon asukkaat toivat maalia, jota tuodaan muutenkin eniten HSY:n vastaanottopaikkoihin. Normaalisti keräysautot kiertävät keväisin pitkin pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea, ja silloin pysähdyspaikkoja on noin 300. Kevään kierroksella autoihin otetaan vastaan myös sähkölaitteita ja metalliromua.

- Yllätyimme iloisesti siitä, että keräysinfomme tavoitti asukkaat hyvin, vaikka järjestimme kokeilun tänä syksynä ensimmäistä kertaa. Asukkailla oli paljon vaarallista jätettä mukanaan, joten syksyn keräykselle näyttää olevan tarvetta, pohtii HSY:n käyttöpäällikkö Marjut Mäntynen.

HSY haluaa helpottaa vaarallisten jätteiden toimittamista keräykseen, jotta ne päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn. Ympäristölle ja terveydelle vaarallista jätettä ei missään tapauksessa saa kaataa viemäriin, laittaa roskikseen tai heittää luontoon. Keräykseen asukkaat voivat tuoda maksutta vaarallisia jätteitään kuten maalia, jäteöljyä, vanhentunutta bensiiniä, siivouskemikaaleja, loisteputkia ja energiansäästölamppuja, käyttämättä jääneitä aerosolipurkkeja ja -pulloja sekä kynsilakkaa.

Syksyinen vaarallisen jätteen keräyskierros oli kokeilu, jossa HSY selvitti keräyksen toimivuutta ja asukkaiden kokemuksia.

- Kokeilu onnistui niin hyvin, että järjestämme keräyksen myös ensi syksynä. Jonkin verran on tullut kyselyitä siitä, miksi keräysauto ei kurvaa meidän kulmillemme. Katsomme saamamme palautteen ja yritämme huomioida asukkailta tulleet toiveet ensi syksyn kierrosta suunnitellessamme. Pidämme kuitenkin painopisteen edelleen alueilla, joilla keräyskontteja ei ole, Mäntynen toteaa.

Asukkaat voivat ympäri vuoden viedä vaarallista jätettä maksutta HSY:n Sortti-asemille sekä vaarallisen jätteen keräyskontteihin. Kaikki keräyspaikat löytyvät verkkosivulta Kierratys.info, kun valitsee valikosta vaarallinen jäte. Keväällä on laajempi keräysautokierros koko pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

HSY:n keräysauto keräsi vaarallista jätettä syys–lokakuussa. Asukkaat toivat autoon lähes 8 700 kg vaarallista jätettä. Eniten tuotiin maalia. Kuva: HSY
HSY:n keräysauto keräsi vaarallista jätettä syys–lokakuussa. Asukkaat toivat autoon lähes 8 700 kg vaarallista jätettä. Eniten tuotiin maalia. Kuva: HSY
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.                         

HSY – Puhtaasti parempaa arkea

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSY

Jäteveden lämmön talteenoton mahdollisuuksia tutkittu kaupunkimittakaavassa1.12.2022 09:12:00 EET | Tiedote

Jäteveden sisältämä lämpö on merkittävä resurssi, jonka nykyistä tehokkaampaan hyödyntämiseen kohdistuu paljon kiinnostusta. Jäteveden lämpö on samalla välttämättömyys jäteveden biologiselle käsittelylle, erityisesti typenpoistolle. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n käynnistämässä yhteishankkeessa tutkittiin jätevesilämpöä yhteiskunnan lämpöenergiataloudessa.

Poistotekstiilin maksuton keräys jatkuu pääkaupunkiseudulla vuonna 202330.11.2022 08:45:22 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden järjestämä poistotekstiilin keräys saa jatkoa. Käytöstä poistettujen, puhtaiden ja jatkojalostukseen kelpaavien tekstiilien maksuton vastaanotto jatkuu eri puolilla pääkaupunkiseutua myös vuonna 2023. Sen sijaan keräys Sortti-asemilla päättyy vuodenvaihteessa, mutta samaan aikaan avataan kaksi uutta keräyspistettä. Asukkaat ovat tuoneet tammi-lokakuun aikana kauppakeskuksissa järjestettyyn keräyskokeiluun sekä Sortti-asemille yhteensä 217 800 kiloa tekstiilejä.

Sähköinen jäteauto vähentää kantakaupungin melua ja päästöjä29.11.2022 09:30:14 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden täyssähköinen jäteauto on aloittanut päivittäiset jäteastiatyhjennykset Helsingin kantakaupungissa. Auto on ollut kokeilussa loppuvuoden aikana ja sen tavoitteena on tyhjentää jäteastiat mahdollisimman vähä-äänisesti ja ympäristöystävällisesti. Sen ansiosta myös kuljetustoiminnan hiukkaspäästöt pienenevät. Jos auto saavuttaa sille asetetut tavoitteet ja pärjää Suomen haastavissa keleissä, sähkökäyttöisten jäteautojen käyttö saattaa hyvinkin yleistyä.

Uusi biojätehanke tehostaa lannoite- ja energiaomavaraisuutta 202522.11.2022 08:31:00 EET | Tiedote

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on käynnistämässä uutta hanketta, joka vauhdittaa kotimaista kiertotaloutta sekä energia- ja lannoiteomavaraisuutta. Uusien tekniikoiden myötä biokaasulaitoksesta saatavaa mädätettä voidaan ohjata tehokkaammin maatalouden lannoitetarpeisiin jo vuonna 2025. Tällä hetkellä biojätteestä tuotetaan uusiutuvaa bioenergiaa sekä kompostia mullantuotantoon. HSY käsittelee joka viidennen suomalaisen biojätteet, joissa on edelleen runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme