Helsingfors universitet

HU får stor donation och storstipendium från Sigrid Jusélius Stiftelse

Jaa

Sigrid Jusélius Stiftelse är en betydande finansiär av medicinsk forskning och donerar nu 700 000 euro till Helsingfors universitet inom ramen för statens motfinansieringskampanj. Årets storstipendium på 1,25 miljoner euro tilldelas akademiprofessor Anu Wartiovaaras forskning.

Anu Wartiovaara och Christian Elfving. Foto: Helena Hiltunen/Helsingfors universitet
Anu Wartiovaara och Christian Elfving. Foto: Helena Hiltunen/Helsingfors universitet

– Vi ville göra denna donation på grund av statens motfinansiering så att vi kan få maximal effekt för vår donation, berättar Christian Elfving, verkställande direktör vid Sigrid Jusélius Stiftelse.

Totalt donerar stiftelsen 2,2 miljoner euro till de sex universiteten i Finland som bedriver medicinsk forskning.

– Vi har varit oroliga för forskningens framtid, eftersom universitetens budgetar och forskning systematiskt och kontinuerligt skurits ner. Vi har ett mångårigt och djupt samarbete med Helsingfors universitet och ett stort förtroende för den forskning som görs här. Vi vill väldigt gärna vara med och understöda där vi kan, säger Elfving.

Stiftelsen donerade motsvarande summa till medicinska och farmaceutiska utbildningsområdet vid Helsingfors universitet för två år sedan och 400 000 euro år 2010.

Sigrid Jusélius Stiftelse understöder den medicinska forskningen vid Helsingfors universitet på ett omfattande sätt med olika stipendier och är den största privata finansiären av medicinsk forskning i Finland. Av 10 miljoner euro som stiftelsen ifjol delade ut i 1-3-åriga understöd för forskare gick 4,5 miljoner euro till den medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet.

Årets storstipendium till Anu Wartiovaaras forskningsgrupp

Sigrid Jusélius Stiftelses senaste storstipendium tilldelades i år till akademiprofessor Anu Wartiovaara och hennes forskningsgrupp som forskar i mitokondriell medicin. Storstipendiet är 250 000 euro per år i fem års tid, alltså totalt 1,25 miljoner euro.

– Det är en enorm lycka att vi fick stipendiet. Det är fråga om långsiktig finansiering som är mycket ovanligt. Det här är ett av de enda stipendier i sitt slag i Finland, gläds Wartiovaara.

Wartiovaaras forskningsgrupp forskar kring olika ärftliga svåra fortskridande sjukdomar i ämnesomsättningen som kallas mitokondriesjukdomar. Det är den vanligaste ärftliga ämnesomsättningssjukdomen och förekommer i många olika former. Cirka 500 000 personer i Europa och USA uppskattas ha någon form av mitokondriesjukdom. Den svåraste formen av mitokondriesjukdomar ger symptom snart efter födseln och kan leda till barnets död. Andra mitokondriesjukdomar ger symptom först i vuxen ålder och kan ha varierande inverkan på till exempel muskler, hjärta och hjärna.

– Jag har tidigare tänkt att det inte finns botemedel för de svåraste formerna av sjukdomen, men våra forskningsresultat tyder på att det finns hopp att hitta en lösning för en del av sjukdomarna, säger Wartiovaara.

– Vi har funnit att ett visst sorts mitokondriefel kan få cellerna att tro att de inte har tillräckligt med B-vitamin och då kan tillskott av vitaminet hjälpa patienterna. Vi lyckades förbättra modellen som utfördes på möss och kan nu tack vare storstipendiet testa samma sak på vuxna patienter.

Målet för Wartiovaaras forskning är att på molekylnivå förstå orsaken bakom mitokondriesjukdomarna och varför genfelet förorsakar sjukdomen.

– Vi vill komma fram till en behandling som kan tillämpas på patienterna. Genom stipendiet för vi vår forskning framåt. Nu har vi goda implikationer på att B3-tillägg kan hjälpa våra patienter. Jag har forskat kring detta i 25 år och är mycket optimistisk till att vi kommer fram till en lösning för en del av sjukdomarna, säger Wartiovaara.

Tilläggs­in­for­ma­tion:

Sigrid Jusélius Stiftelse
Vd Christian Elfving, tfn 0400 406 789, christian.elfving@sigridjuselius.fi
Webbplats

Helsingfors universitets samhälls- och donationsrelationer
Tfn 029 41 21650, lahjoittajasuhteet@helsinki.fi
Webbplats

Anu Wartiovaaras forskningsgrupp
Akademiprofessor Anu Wartiovaara, anu.wartiovaara@helsinki.fi
Webbplats

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Christa Liukas
Kommunikatör
christa.liukas@helsinki.fi
Tfn 050 317 5791

Kuvat

Anu Wartiovaara och Christian Elfving. Foto: Helena Hiltunen/Helsingfors universitet
Anu Wartiovaara och Christian Elfving. Foto: Helena Hiltunen/Helsingfors universitet
Lataa
Akademiprofessor Anu Wartiovaara. Foto: Helena Hiltunen/Helsingfors universitet
Akademiprofessor Anu Wartiovaara. Foto: Helena Hiltunen/Helsingfors universitet
Lataa
Verkställande direktör Christian Elfving. Foto: Helena Hiltunen/Helsingfors universitet
Verkställande direktör Christian Elfving. Foto: Helena Hiltunen/Helsingfors universitet
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingfors universitet
Helsingfors universitet
PB 3
00014 Helsingfors universitet

+358 2941 911 (växel)http://www.helsinki.fi/

Helsingfors universitet är Finlands äldsta och största universitet, en internationell akademisk gemenskap med 40 000 studerande och forskare. På de internationella rankinglistorna placerar sig Helsingfors universitet i regel bland de 100 bästa universiteten. Universitetet grundades 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingfors universitet

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme