Hämeen ELY-keskus

Huhtainnummen soranottohankkeen YVA-menettely on alkanut

Jaa

Huhtainnummen sora Oy on toimittanut Hämeen ELY-keskukseen ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaisen arviointiohjelman (YVA-ohjelman) Hausjärven kunnan alueelle sijoittuvasta soranottohankkeesta. Yhtiö suunnittelee toiminnassa olevan soranottoalueen laajentamista.

YVA-ohjelma on toiminnanharjoittajan suunnitelma siitä, mitä ympäristövaikutuksia aiotaan selvittää ja millä menetelmillä. YVA-menettelyn tavoitteena on edistää hankkeen kannalta merkittävien ympäristövaikutusten tunnistamista, arviointia ja huomioonottamista suunnittelussa ja päätöksenteossa sekä samalla lisätä kansalaisten tiedonsaantia ja osallistumismahdollisuuksia. YVA-menettelyssä ei tehdä hanketta koskevia päätöksiä, vaan tavoitteena on tuottaa monipuolista tietoa päätöksenteon perustaksi.

Huhtainnummen sora-alue sijaitsee Hausjärven Erkylän kylässä osoitteessa Hikiäntie 875. Hikiän taajama sijaitsee ottoalueen pohjoispuolella reilun 4 kilometrin päässä. Oitin taajama sijaitsee ottoalueen koillispuolella noin 10 kilometrin päässä. Riihimäen keskusta sijaitsee ottoalueen luoteispuolella noin 8 kilometrin päässä ja Hyvinkään keskusta noin 9 kilometrin päässä lounaispuolella.

Arvioitavan hankkeen toimintoja ovat maa-ainestenotto, kiviaineksen murskaus ja seulonta. Sora-alueelta otettavia kiviaineksia on suunniteltu hyödynnettäväksi Fesconin Hausjärven tehtaalla sekä Lujabetonin tehtailla Järvenpäässä, Helsingissä ja Espoossa.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan seuraavia hankkeen vaihtoehtoja:

Vaihtoehto VE0+: Ottotoimintaa jatketaan nykyisten lupien mukaisesti. Suunnittelualueen pinta-ala on yhteensä noin 47 hehtaaria. Ottoalueen pinta-ala on noin 23 hehtaaria. Kokonaisottomäärä on 2 675 000 kiintokuutiota. Vuotuinen ottomäärä vaihtelee, mutta on keskimäärin noin 178 333 kiintokuutiota vuodessa. Alimmillaan ottotaso on +120. Toiminta jatkuu arviolta vuoteen 2035.

Vaihtoehto VE1: Ottamista laajennetaan nykyistä ottoaluetta syventämällä ja laajentamalla. Suunnittelualue on laajennuksen jälkeen pinta-alaltaan noin 52 hehtaaria, josta ottoalue on noin 44 hehtaaria. Kokonaisottomäärä on 4 900 000 kiintokuutiota. Vuotuinen ottomäärä vaihtelee, mutta on keskimäärin noin 178 333 kiintokuutiota vuodessa. Alimmillaan ottotaso on +118. Toiminta jatkuisi arviolta vuoteen 2050.

YVA-ohjelma on luettavissa sähköisesti ympäristöhallinnon verkkosivuille: www.ymparisto.fi/huhtainnummensoranottoYVA. YVA-ohjelman paperiversio on toimitettu luettavaksi myös Hausjärven kirjastoon, Sykärintori, Oitti. Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä toimittamalla ne 15.1.2021 mennessä Hämeen ELY-keskukseen sähköisesti kirjaamo.hame(at) ely-keskus.fi tai osoitteeseen Hämeen ELY-keskus, PL 29, Kirkkokatu 12, 15141 Lahti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Kari Leinonen, Hämeen ELY-keskus, (yhteysviranomainen) puh. 0295 025 198

Tiedotus:
Miira Pakkala, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 176

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Hämeen ELY-keskus
Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

0295 025 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-hame

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Vedenkorkeudet ovat Hämeessä ajankohdan keskitasolla tai keskitasoa ylempänä15.1.2021 10:13:34 EETTiedote

Järvien vedenkorkeudet ovat Hämeessä pääsääntöisesti ajankohdan keskitasolla tai jonkin verran keskitasoa ylempänä. Pakkasen kiristyminen voi aiheuttaa avoimiin virtavesiin hyydön muodostusta ja vedenkorkeuden nopeaa nousua. Pohjavedenpinnat ovat monin paikoin hieman keskimääräisen tason yläpuolella. Vesistöjen jäät ovat koko maassa tavallista ohuempia ja jäällä liikkumista on syytä välttää jäiden vahvistumiseen saakka.

Hämeen ELY-keskus etsii toimijoita perinnebiotooppien, lintuvesien ja metsäisten elinympäristöjen kunnostuksiin11.1.2021 14:23:31 EETTiedote

Ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelma käynnistyi keväällä 2020. Heikentyneitä luonnonympäristöjä kunnostavan monivuotisen ohjelman kohteina ovat mm. perinnebiotoopit eli perinteisen karjatalouden pitkän ajan kuluessa muovaamat niityt, hakamaat ja metsälaitumet, sekä lintuvedet ja metsäiset elinympäristöt. Nyt Hämeen ELY-keskus etsii toimijoita toteuttamaan kohteiden kunnostustoimenpiteitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme