Espoon kaupunki - Esbo stad

Hulda & Malva-hemmet vann priset för bästa vårdhem 2017 – incitamentsmodellen för vårdhem belönar utveckling av god praxis

Jaa

Incitamentsmodellen för vårdhem uppmuntrar vårdhemmen att utveckla god praxis som ökar invånarnas trivsel, nöjdhet och livskvalitet. Kriterier för priset är bland annat verksamhetssätt som utvecklar de boendes livskvalitet och hälsa samt resultatet av en enkät bland de boende.

Anne Lönnqvist och Katja Roth från Villa Linnea, Anniina Ahllöf-Syväoja och Bettan Fallenius från Hulda & Malva och Mervi Lahtelin från Mainiokoti Uuttu.
Anne Lönnqvist och Katja Roth från Villa Linnea, Anniina Ahllöf-Syväoja och Bettan Fallenius från Hulda & Malva och Mervi Lahtelin från Mainiokoti Uuttu.

Hulda & Malva och Marthorna tillreder tillsammans traditionella rätter enligt de boendes önskemål

Hulda & Malva-hemmet vann tävlingen för vårdhem för sitt samarbete med Marthorna. Marthorna besöker varje månad Hulda & Malva-hemmet där de tillsammans med de boende tillreder traditionella rätter som de boende önskar. De boende hade vid ett möte framfört ett önskemål om att ibland få äta till exempel fläsksås. Personal vid Hulda & Malva deltog i Marthornas möte och berättade vad de boende önskade. Marthorna blev ivriga och det avtalades om att inleda ett samarbete. Efter att man lagat mat tillsammans avnjuts den också i samma sällskap. Att laga mat tillsammans och samtidigt dela med sig berättelser till exempel om de boendes egna matminnen ökar trivseln och glädjen i vardagen. Samarbetet med Marthorna är inte begränsat till att tillreda måltider. I Hulda & Malva-hemmet ordnades sommaren 2017 en strömmingsmarknad. Också de anhöriga var välkomna att njuta av marknadsstämningen tillsammans med sina närstående.

Hedersomnämnande åt Villa Linneas arbetsfördelningsmodell – salvärdinnan eller salvärden finns alltid till hands

Villa Linnea har tagit fram en arbetsuppgift för en salvärdinna eller salvärd, vilket uppmärksammades med ett hedersomnämnande. Tidigare hjälpte all vårdpersonal under morgonskiftet de boende med morgonbestyr, serverade morgonmål och skötte om medicinering. Detta innebar att medan vårdarna hjälpte andra boende med morgonbestyren fick de som redan var klara äta morgonmål för sig själva i matsalen. Enligt den nya arbetsfördelningsmodellen är en av de anställda på plats i matsalen och vardagsrummet under hela sitt morgonskift. En viktig uppgift för salvärdinnan eller salvärden är att hela tiden vara synlig och tillgänglig för de boende. I uppgiften ingår utöver att övervaka måltiden också att orda trevliga aktiviteter, såsom spel, stolgympa eller annan sysselsättning. Vårdarbete i de boendes rum ingår inte i uppgiften. Nu har samma system med en salansvarig inletts också för kvällsskiften.

Hedersomnämnande åt Mainiokoti Uuttus blomsteruppsättningar – blommor tillför skönhet och glädje i livet

Incitamentsmodellens andra hedersomnämnande gick till Mainiokoti Uuttu, där personalen gör blomsteruppsättningar tillsammans med de boende. Blomsteruppsättningarna tillför skönhet, färg och trivsel i hemmet och innebär trevlig samvaro för de boende och personalen. De boende får arbeta med händerna och njuta av slutresultatet, som har varit ståtliga blomsteruppsättningar. Verksamheten är ett samarbete med en lokal blombutik som donerar blommorna för uppsättningarna. Dessutom används det mycket material från naturen i uppsättningarna, till exempel ris och grenar.

Incitamentsmodellen

Incitamentsmodellens tävling för vårdhem genomförs som ett samarbete mellan Esbo, Grankulla, Kyrkslätt och omsorgssamkommunen Karviainen en gång per år. Målet med incitamentsmodellen är att uppmuntra vårdhemmen till att utveckla och dela god praxis som ökar de boendes trivsel och livskvalitet. Belöning för kvalitet och positiva verkningar ökar känslan av välbefinnande för de boende, personalen och hela vårdhemmet. Vinnaren i tävlingen valdes av en jury bestående av personal och representanter för äldreråden. Prisutdelningen ägde rum i Esbo 7.3.2017.

Ytterligare upplysningar
chefen för boendetjänster Mona Hägglund, tfn 050 320 9713, mona.hagglund@esbo.fi

Kuvat

Anne Lönnqvist och Katja Roth från Villa Linnea, Anniina Ahllöf-Syväoja och Bettan Fallenius från Hulda & Malva och Mervi Lahtelin från Mainiokoti Uuttu.
Anne Lönnqvist och Katja Roth från Villa Linnea, Anniina Ahllöf-Syväoja och Bettan Fallenius från Hulda & Malva och Mervi Lahtelin från Mainiokoti Uuttu.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Konsernijaoston päätöksiä 20.5.201920.5.2019 09:50:55 EESTTiedote

Konsernijaosto merkitsi tiedoksi tammi - maaliskuun 2019 konserniraportin. Merkittävimpien tytäryhtiöiden liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta kaikilla muilla paitsi Omnialla, jolla se pysyi samalla tasolla. Espoon Asuntojen tuloksen ennustetaan olevan talousarviota parempi. Länsimetrolla ja Espoon Sairaalalla tuloksen ennustetaan olevan talousarvion mukainen ja Cateringilla sekä Omnialla hieman talousarviota heikompi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme