Vaasan kaupunki - Vasa stad

Hulevesistä laskutetaan aikaisintaan keväällä 2019

Jaa

Vaasan kaupungin tekninen lautakunta päättää hulevesien laskutuksen toimeenpanosta kokouksessaan 12.12.2018. Päätösehdotuksen mukaan hulevesistä laskutetaan kiinteistöjä ensimmäisen kerran keväällä 2019. Maksuilla katetaan hulevesijärjestelmän ylläpito- ja investointikustannuksia.

Laskutuspäätöksen taustalla on vesihuoltolain ja maankäyttö- ja rakennuslain 103 § muutokset, jotka astuivat voimaan 1.9.2014. Muutoksen myötä hulevesien hallinta siirtyi kuntien järjestettäväksi ja samalla kunnille säädettiin oikeus hulevesimaksujen perimiseen kiinteistöiltä. Yle uutisten toteuttaman kyselyn mukaan, hulevesimaksu on käytössä jo yli 30 kunnassa.

Hulevesimaksu määräytyy kiinteistön koon perusteella

Vaasassa hulevesimaksu koskee kaikkia asemakaava-alueella sijaitsevia kiinteistöjä ja se peritään kiinteistön omistajalta tai haltijalta. Valtaosalla kiinteistöistä maksun suuruus vaihtelee 25€300€/vuosi. Hulevesimaksut laskutetaan kiinteistöiltä kerran vuodessa.

 Vaasan kaupungille kertyisi maksuista tuloja vuosittain arviolta 700 000 €. Tuloilla katettaisiin lähes kaikki hulevesien hallinnoinnista aiheutuvat kustannukset, kertoo kuntatekniikan johtaja Markku Litmanen.

Vuonna 2017 toimintakuluja ja poistoja kaupungille kertyi noin 870 000€.

Hulevesijärjestelmä ohjaa sade- ja sulamisvedet pois kaduilta

Hulevesijärjestelmä on koko kaupungin laajuinen ja se kattaa sadevesien lisäksi myös lumien sulamisvedet. Vaikka järjestelmä ei näkyisi konkreettisesti omalla pihalla, kiinteistö voi kuitenkin kuulua vaikutusalueeseen.

 Poikkeustilanteissa kuten myrskyissä kiinteistökohtainen hulevesien hallinta ei riitä. Järjestelmällä pyritään hallitsemaan kaupunkitulvariskejä siten, että esimerkiksi liikenne toimii normaalisti myös poikkeustilanteissa, kuntatekniikan toimistoinsinööri Antti Ruokonen kertoo.

Lisätietoa ja usein kysytyt kysymykset hulevesimaksuihin liittyen löydät Vaasan kaupungin verkkosivuilta osoitteesta: www.vaasa.fi/kaupungin-organisaatio/tekninen-toimi/kuntatekniikka/hulevesi-kysymyksia-ja-vastauksia Kysymyksiä hulevesimaksuihin liittyen voit esittää kaupungin sähköisen palautejärjestelmän kautta kohdasta Asuminen, rakentaminen ja vesihuoltoasiat, kiinteistöverotus > Tontit > Hulevesimaksu. 

Vaasan kaupungin tekninen lautakunta teki päätöksen hulevesimaksujen käyttöönotosta 14.10.2015. Päätöksestä on tehty jatkovalitus korkeimpaan hallinto-oikeuteen, eikä päätös siis vielä ole lainvoimainen. Päätöksen täytäntöönpanoon sovelletaan kuitenkin kuntalain 143§, jonka mukaan päätös voidaan panna täytäntöön ennen, kuin se on saanut lainvoiman.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimistoinsinööri Antti Ruokonen, antti.ruokonen@vaasa.fi, puh. +358 40 839 4226
Kuntatekniikan johtaja Markku Litmanen, markku.litmanen@vaasa.fi, puh. +358 400 668 645

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vaasan kaupunki

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Tekniska sektorns understöd skars ned på grund av sparkrav – djurskyddsservicen är fortfarande tryggad17.6.2019 10:00:00 EESTTiedote

På grund av sparkrav beviljar Vasa stad i år inget verksamhetsunderstöd till Katthuset i Vasa och Hundgården Kulkuri. Djurskyddsservicen är fortfarande ordnad i samarbete med Hundgården Kulkuri och för det betalas en separat ersättning till hundgården. De lokala frivilliga organisationerna gör ett värdefullt arbete och därför var beslutet om nedskärning inte lätt.

Teknisen toimialan avustuksista leikattiin säästösyistä – eläintensuojelupalvelut turvataan edelleen17.6.2019 10:00:00 EESTTiedote

Vaasan kaupunki ei tänä vuonna myönnä toiminta-avustusta Vaasan kissatalon ja Koiratarha Kulkurin toimintaan säästösyistä. Eläinsuojelupalvelut järjestetään edelleen yhteistyössä Koiratarha Kulkurin kanssa ja tästä maksetaan koiratarhalle erillistä korvausta. Paikalliset vapaaehtoisjärjestöt tekevät arvokasta työtä, eikä leikkauspäätös ollut helppo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme