Huoltovarmuuskeskus

Huoltovarmuuskeskuksen vuosikatsaus kertoo toimintaympäristön muutoksesta

Jaa
Huoltovarmuuden rooli yhteiskunnassa on entisestään kasvanut vuoden 2021 aikana. Kulunut vuosi osoittaa, että huoltovarmuuteen kohdentuvat uhkat ja riskit ovat moninaisia ja niiden toteutumisen todennäköisyys on kasvanut. Suomalainen yhteiskunta on kuitenkin perustuksiltaan vahva, todetaan Huoltovarmuuskeskuksen tänään julkaistussa vuosikatsauksessa.

− Toimintaympäristön haasteiden nopeasti muuttuessa ja keskinäisriippuvuuksien kasvaessa huoltovarmuuden toimikenttä ja yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamisen tarve jatkuvasti laajenee, toteaa Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtaja Ilona Lundström vuosikatsauksessa.

Tilannekuvaa pandemian huoltovarmuusvaikutuksista ryhdyttiin rakentamaan heti vuoden 2020 keväällä ja se jatkui koko toimintavuoden 2021. Vaikka globaalisti talous elpyi, teollisuuden tuotantokyky ei aivan pysynyt perässä, mikä synnytti huoltovarmuuskriittisten tuotteiden saatavuuteen häiriöitä ja pullonkauloja.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on myös seurannut kiristynyttä geopoliittista tilannetta, erityisesti Ukrainan tilannetta, myöhäissyksystä 2021 lähtien. Tilannekuvatyön fokuksessa ovat olleet yhteiskunnan kriittiset toiminnot.

− Seurannan tavoitteena on tunnistaa tilanteen kiristymisen mahdollisia kehityskulkuja ja huoltovarmuusvaikutuksia, tunnistaa sektoreiden välisiä keskinäisriippuvuuksia sekä mahdollisia toimenpidetarpeita, kirjoittaa Janne Känkänen toimitusjohtajan katsauksessa.

Asiantuntijoiden yhteistyö kattaa yhteiskunnan eri toiminnot

Huoltovarmuusorganisaation (HVO) piirissä tehtävän yhteistyön sujuvuudesta ja merkityksestä verkottuneessa toimintaympäristössä kertovat valmiusasiamies Katri Saukkonen ja poolisihteeri Riina Liikanen:

− Aktiivinen tiedonvaihto HVK:n ja Vesipoolin välillä on edellytys vesihuollon toimintavarmuuden tehokkaalle edistämiselle.

Sama tiivis ja tuottoisa yhteispeli pätee muissakin yli 20:ssa HVO:n poolissa ja toimikunnassa.

Valmiusasiamies Satu Hulkkonen puolestaan kertoo toimintavarman myymäläverkoston projektista. Sekin on hyvä esimerkki Huoltovarmuusorganisaatiossa tehtävästä pitkäjänteisestä kehittämistyöstä, joka johtaa konkreettisiin toimenpiteisiin ja toimintamalleihin – hyöty tästä kertyy meille kaikille.

Pandemia sävytti myös tilivuotta 2021

Vuosikatsaus kertoo luonnollisesti myös huoltovarmuuden tärkeimmät tunnusluvut. Tilivuosi 2021 jatkui poikkeuksellisena ja tilinpäätöksessä näkyvät edelleen pandemian yhteiskunnallisten haittojen lieventämiseksi tehdyt toimenpiteet sekä vaihto-omaisuuden öljytuotteista vuonna 2020 tehdyn arvonalennuksen palautus. Huoltovarmuusmaksun tuotto pysyi edellisen vuoden tasolla ja oli 40,3 miljoonaa euroa. Trendi on kuitenkin laskeva. Huoltovarmuusmaksua kerätään tuontienergiahyödykkeistä energiaverojen yhteydessä.

HVK:n taseen loppusumma kasvoi 1,9 miljardista eurosta 2,3 miljardiin euroon, mikä johtui pääosin öljytuotteiden arvonalennuksen purkamisesta. Valtioneuvosto on vahvistanut 7.4.2022 Huoltovarmuuskeskuksen tilinpäätöksen vuodelta 2021.

Lue HVK:n vuosikatsaus täältä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Huoltovarmuuskeskus
Huoltovarmuuskeskus
Aleksanterinkatu 48 A
00100 Helsinki

+358 (0)29 505 1000http://www.huoltovarmuuskeskus.fi

Huoltovarmuuskeskus (HVK) on työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu sekä operatiivinen toiminta. Yhteistyössä muiden viranomaisten ja elinkeinoelämän kanssa HVK varmistaa, että yhteiskunnan kriittisten toimintojen jatkuvuus voidaan turvata kriisi- ja häiriötilanteissa.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuuskeskus

Polttoaineet eivät Suomen varastoista lopu, jakelu turvattava myös jatkossa21.3.2024 18:08:22 EET | Tiedote

Suomessa on varastoissa moninkertainen määrä polttoaineita lakkojen aikaiseen tarpeeseen nähden. Polttoaineiden loppumisesta ei siis tarvitse olla huolissaan, eikä hamstraamiseen ole aihetta. Kun työtaistelu on nyt pitkittymässä, polttoaineiden jakelu olisi kyettävä turvaamaan jatkossakin, ennen kuin häiriöitä alkaa syntyä. Huoltovarmuuskeskus (HVK) katsoo, että polttoainejakelun lakkorajoja tulisi näin ollen tarkistaa.

Huoltovarmuus vaatii polttoainejakelun rajaamista lakon ulkopuolelle20.3.2024 18:34:20 EET | Tiedote

Työtaistelujen ilmoitettu pidentyminen heikentää todennäköisesti Suomen huoltovarmuutta ja hankaloittaa sen turvaamista. Vaikka polttoaineita Suomessa on ja niitä koko ajan valmistetaan, jakeluterminaalien kuuluminen lakon piiriin estää niiden saamista käyttöön. Työtaisteluista vastaavat liitot ovat vakuuttaneet, että huoltovarmuus turvataan. Huoltovarmuuskeskus (HVK) edellyttää, että tämä näkyy käytännössä kriittisten toimintojen rajaamisena lakon ulkopuolelle, laajemminkin kuin lentopolttoaineen osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye