Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Huoma hurmasi piha- ja asuntosuunnittelullaan – Kruunuvuorenrannan asuinkorttelikilpailulle valittiin voittaja

Jaa
Koirasaarentien varrella sijaitsevan korttelin arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi on valittu ehdotus Huoma. Ehdotuksen tekijöiksi paljastuivat Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy. Lisäksi tuomaristo päätti jakaa kunniamaininnan nimimerkille Stebu ja blomma.
Näkymä korttelipihalta. Havainnekuva: Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy.
Näkymä korttelipihalta. Havainnekuva: Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy.

Kruunuvuorenrannasta on rakentumassa monipuolinen ja kantakaupunkimainen asuinalue hyvien kulkuyhteyksien varrelle. Koirasaarentien ja Haakoninlahdenkadun risteykseen on suunnitteilla noin 130 asunnon kortteli, jonka toteuttamista tutkitaan arkkitehtuurikilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta.

Kulmatontille sijoittuvaan kortteliin numero 49338 tulee sekä Hekan vuokra-asuntoja että Helsingin Asumisoikeus Oy:n asuntoja. Kohteen rakennuttaa Helsingin asuntotuotantopalvelu (Att).

Suunnitteilla olevat asuinkerrostalot sijoittuvat näkyvälle paikalle alueen keskeisten katujen kohtaamispisteeseen. Katutiloihin rajautuvan korttelin sisään muodostuu suuri korttelipiha, jonka alle sijoittuvat yhteiset pysäköintitilat. Osa korttelipihasta jää maanvaraiseksi. Rinnetontti asetti erityisiä haasteita suunnittelulle.

”Huomassa asunto- ja pihasuunnittelu oli kilpailun kärkeä. Piha jäsentyy tilankäytöltään luontevasti ja yhteisöllisyyttä tukien. Metsäinen puistikko hulevesien viivytysaltaineen muodostaa erityisen kauniin ja elämyksellisen sisääntulon pihalle. Se toimii myös alueellista identiteettiä luovana liittymänä istutettuun Stansvikinkallionkujan katuympäristöön”, toteaa kilpailijoiden tuomaristoon nimeämä edustaja, SAFA arkkitehti Selina Anttinen.

Kilpailun voittaneessa ehdotuksessa asuntojen kerrosala on noin 10 000 k-m2. Lisäksi katutasoon on suunniteltu noin 300 k-m2 liiketiloja.

”Ehdotus on asuntosuunnittelun osalta idearikas ja pitkälle viety. Asunnot ovat kauttaaltaan hyvin suunniteltuja ja pienasunnot oivaltavia. Selkeäpiirteisen massoittelun ja positiivisella tavalla koruttoman kokonaisotteen yhdistämisen taitavasti laadittuun pihasuunnitelmaan koettiin antavan parhaat edellytykset jatkosuunnittelulle”, Anttinen sanoo.

Arkkitehtuurikilpailun kohteena ollut kortteli sijoittuu entisen öljysataman alueelle, joka on pääosin jo aiemmin louhittua maastoa. Tontti sijaitsee Stansvikinkallion asemakaava-alueen pohjoisosassa, josta on varattu tontteja rakennuttajille noin 700 asunnon rakennuttamista varten. Muilta osin Stansvikinkallion asemakaava on parhaillaan uudelleenarvioitavana kaupunkistrategian mukaisesti, ja uutta asemakaavaa koskeva päätös tehtäneen alkuvuodesta 2024.

Arkkitehtuurikilpailussa suunnitellun korttelin rakentamisen on tarkoitus alkaa syksyllä 2024. Rakentaminen kestää noin kaksi vuotta.

Kilpailun tavoitteena oli löytää korttelille kaupunkikuvallisesti, arkkitehtonisesti ja toiminnallisesti paras kokonaisratkaisu, joka täytti myös taloudellisuudelle, kestävyydelle sekä ympäristö- ja elinkaariominaisuuksille asetetut tavoitteet. Kilpailuun ilmoittautui ehdolle yhteensä 24 suunnitteluryhmää, joista neljä valittiin mukaan varsinaiseen kilpailuun. Kullekin kilpailuun kutsutulle, hyväksytyn kilpailuehdotuksen jättäneelle suunnitteluryhmälle maksettiin palkkiona 25 000 euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marja-Liisa Heikkilä, rakennuttaja-arkkitehti
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristö
Asuntotuotanto
Puh. 09 310 32396
marjaliisa.heikkila@hel.fi

Kuvat

Näkymä korttelipihalta. Havainnekuva: Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy.
Näkymä korttelipihalta. Havainnekuva: Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy.
Lataa
Näkymä Koirasaarentieltä. Havainnekuva: Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy
Näkymä Koirasaarentieltä. Havainnekuva: Arkkitehtuuritoimisto B&M Oy ja Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 30.3.202330.3.2023 18:55:11 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 30.3.2023 >> Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 13.4.2023 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://paatokset.hel.fi/fi/paattajat/kaupunkiymparistolautakunnan-ymparisto-ja-lupajaosto

Central Railway Station’s accessible entrance to the railway yard underpass closed after Easter30.3.2023 16:25:04 EEST | Press release

The entrance ramp from Kaisaniemen Puistokuja to the railway yard underpass will be closed in the week starting from 10 April due to the construction of the Kaisantunneli tunnel. Accessible passage to trains arriving from the east and leaving the trains towards the east requires going around the platform area. The underpass can be accessed using the stairs next to platform 4.

Eteläsataman itäosaan suunnitellaan uudistuksia – merellinen puistokatu vahvistaa kävelykeskustaa30.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki laatii Eteläsataman itäosan alueelle suunnitteluperiaatteet, joilla ohjataan alueen maankäytön kehittämistä tulevina vuosina. Tavoitteena on luoda Katajanokalle uutta, keskustan merellisyyttä ja elämyksellisyyttä vahvistavaa kaupunkitilaa laajentamalla kävelykeskustaa Eteläsataman itäosan ranta-alueelle. Suunnitteluun voi osallistua kommentoimalla aihetta verkkotilaisuudessa ja Kerrokantasi-verkkokyselyssä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme