Oulun yliopisto

Huomattava EU-rahoitus nivelsairauksien tutkimukseen

Jaa

Oulun yliopiston mikroelektroniikan sekä lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja teknologian tutkimusyksiköt ovat saaneet merkittävän 1,1 miljoonaan euron projektirahoituksen EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta. Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää uusi infrapunaspektroskopiaan perustuva kuituoptinen mittauslaite nivelensisäisten kudosten, erityisesti polven nivelruston, laadun mittaamiseen niveltähystyksen aikana.

Nykyinen käytäntö on, että kirurgi arvioi nivelensisäisiä kudoksia visuaalisesti ja subjektiivisesti niveltähystyksen aikana omaan kokemukseensa nojautuen.

”Tavoitteenamme on kehittää täysin uusi laite ja mittaustekniikka, jonka avulla lääkäri saa objektiivista mittaustietoa potilaan kudosten rakenteesta ja koostumuksesta. Tämä on erityisen tärkeää nivelvammojen diagnostiikassa, koska väärin diagnosoitu ja hoitamaton tai väärin hoidettu nivelvamma johtaa usein myöhemmässä vaiheessa nivelrikkoon”, täsmentää akatemiatutkija Simo Saarakkala Oulun yliopistosta.

Nivelrikko on yleisin tuki- ja liikuntaelinsairaus, joka aiheuttaa merkittävää haittaa potilaalle sekä suuria kustannuksia terveydenhuollolle. On arvioitu, että maailmaanlaajuisesti nivelrikkoa sairastaa yli 240 miljoonaa ihmistä. Euroopassa peräti 20-40 % ikääntyvistä ihmisistä kärsii nivelrikosta.

Nivelsairauksien tarkempaan diagnostiikkaan tähtäävässä EU-hankkeessa on mukana kaikkiaan 13 eurooppalaista partneria 6 eri maasta. 3,5 vuotta kestävän projektin kokonaisbudjetti on suuruudeltaan 6,2 miljoonaa euroa. Hankkeen päätutkijoita ovat Oulun yliopistossa toimivat Suomen Akatemian tutkijatohtori Gabriela Lorite mikroelektroniikan tutkimusyksiköstä sekä akatemiatutkija Simo Saarakkalalääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja teknologian tutkimusyksiköstä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

MIRACLE-hankkeen koordinaattori, tutkijatohtori Gabriela Lorite, Oulun yliopisto, puh. 0294 487973, sähköposti gabriela.lorite@oulu.fi
akatemiatutkija Simo Saarakkala, Oulun yliopisto, puh. 0294 486 002, sähköposti simo.saarakkala@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

SECREDAS-hanke kehittää varmoja ja turvallisia automaattisia järjestelmiä25.6.2018 09:37Tiedote

Uudessa laajassa eurooppalaisessa SECREDAS-hankkeessa rakennetaan referenssiarkkitehtuuria varmoille ja turvallisille automaattisille järjestelmille. Hankkeessa keskitytään autoteollisuuteen, raideliikenteeseen ja yksilölliseen terveydenhoitoon. Niissä kaikissa edellytetään korkeaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta, ja niihin kuuluvia teknologioita ovat muun muassa tutkajärjestelmät sekä ajoneuvon ja infrastruktuurin väliset ja ajoneuvojen sisäiset verkot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme