Oulun yliopisto

Huomattava EU-rahoitus nivelsairauksien tutkimukseen

Jaa

Oulun yliopiston mikroelektroniikan sekä lääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja teknologian tutkimusyksiköt ovat saaneet merkittävän 1,1 miljoonaan euron projektirahoituksen EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta. Tutkimushankkeen tavoitteena on kehittää uusi infrapunaspektroskopiaan perustuva kuituoptinen mittauslaite nivelensisäisten kudosten, erityisesti polven nivelruston, laadun mittaamiseen niveltähystyksen aikana.

Nykyinen käytäntö on, että kirurgi arvioi nivelensisäisiä kudoksia visuaalisesti ja subjektiivisesti niveltähystyksen aikana omaan kokemukseensa nojautuen.

”Tavoitteenamme on kehittää täysin uusi laite ja mittaustekniikka, jonka avulla lääkäri saa objektiivista mittaustietoa potilaan kudosten rakenteesta ja koostumuksesta. Tämä on erityisen tärkeää nivelvammojen diagnostiikassa, koska väärin diagnosoitu ja hoitamaton tai väärin hoidettu nivelvamma johtaa usein myöhemmässä vaiheessa nivelrikkoon”, täsmentää akatemiatutkija Simo Saarakkala Oulun yliopistosta.

Nivelrikko on yleisin tuki- ja liikuntaelinsairaus, joka aiheuttaa merkittävää haittaa potilaalle sekä suuria kustannuksia terveydenhuollolle. On arvioitu, että maailmaanlaajuisesti nivelrikkoa sairastaa yli 240 miljoonaa ihmistä. Euroopassa peräti 20-40 % ikääntyvistä ihmisistä kärsii nivelrikosta.

Nivelsairauksien tarkempaan diagnostiikkaan tähtäävässä EU-hankkeessa on mukana kaikkiaan 13 eurooppalaista partneria 6 eri maasta. 3,5 vuotta kestävän projektin kokonaisbudjetti on suuruudeltaan 6,2 miljoonaa euroa. Hankkeen päätutkijoita ovat Oulun yliopistossa toimivat Suomen Akatemian tutkijatohtori Gabriela Lorite mikroelektroniikan tutkimusyksiköstä sekä akatemiatutkija Simo Saarakkalalääketieteellisen kuvantamisen, fysiikan ja teknologian tutkimusyksiköstä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

MIRACLE-hankkeen koordinaattori, tutkijatohtori Gabriela Lorite, Oulun yliopisto, puh. 0294 487973, sähköposti gabriela.lorite@oulu.fi
akatemiatutkija Simo Saarakkala, Oulun yliopisto, puh. 0294 486 002, sähköposti simo.saarakkala@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Lääkärit kaipaavat lisää keinoja tupakoinnin lopettamisen tukeen – aikapula ja puutteelliset hoitoketjut esteenä19.1.2018 09:37Tiedote

Jo alle viisikymppisillä suomalaistupakoijilla nähdään varoitusmerkkejä vakavista sydän- ja verisuonitapahtumista. Lääkärin antama lopettamistuki on kustannusvaikuttava keino ehkäistä vakavien terveysriskien realisoitumista, mutta suomalaiset lääkärit kokevat, että aikapula ja puutteelliset hoitoketjut estävät heitä tarjoamasta riittävää tukea.

Väitös: Hampaiden erosiivinen kuluminen on yleistä suomalaisilla aikuisilla – perimä saattaa osin selittää eroosioalttiutta12.1.2018 11:26Tiedote

Väitöstutkimuksessa osoitetaan ensimmäistä kertaa hampaiden erosiivisen kulumisen eli liukenemisen olevan yleinen löydös suomalaisilla aikuisilla. Hampaiden kemiallista kulumista voi aiheuttaa mikä tahansa hapan aines päästessään kosketuksiin hammaskiilteen tai hammasluun kanssa. Lähes puolella tutkituista 44-46-vuotiaista suomalaisista aikuisista oli erosiivista kulumista, joka vaatisi vähintään ennaltaehkäiseviä toimia. Miehillä riski erosiiviselle kulumiselle oli yli kaksinkertainen naisiin verrattuna. Lisäksi niillä tutkituilla, joilla oli paljon korjaavan hoidon tarvetta reikiintymisen vuoksi, oli lähes kolminkertainen riski eroosiomuutosten löytymiselle hampaista.

Väitös: Väsyttävät lääkkeet ovat ikäihmisillä yhteydessä heikkoon suun terveyteen12.1.2018 10:31Tiedote

Väsymystä aiheuttavien lääkkeiden käyttö on ikääntyneillä henkilöillä yhteydessä puutteelliseen suuhygieniaan sekä huonoon suun terveyteen. Antti Tiisanojan väitöstutkimuksessa altistumista väsyttäville lääkkeille ja niiden käyttöä mitattiin sedatiivikuorman avulla. Sedatiivikuorma kuvastaa kokonaislääkityksestä aiheutuvaa väsyttävää vaikutusta ja tämän menetelmän käyttö erottaa väitöstutkimuksen aiemmista tutkimuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme