Huoneistokeskus

Huoneistokeskus: Asuntomarkkinakatsaus elokuu 2017

Jaa

Heinäkuu oli vilkas kauppakuukausi monissa suurissa kaupungeissa. Erityisesti kerrostaloasunnot kävivät hyvin kaupaksi vuoden takaiseen verrattuna: vanhojen* kerrostaloyksiöiden kauppamäärät kasvoivat heinäkuuhun 2016 verrattuna 10 % ja kaksioiden 8 %. Kuitenkin kun tarkastellaan kuluvan vuoden asuntokauppamääriä tammi–heinäkuussa, vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat vuoden 2016 tasolla (+0,4 %).

Heinäkuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin 4 % enemmän kuin heinäkuussa 2016. Työpäiväkorjaus ei vaikuta vertailuun, sillä työpäiviä oli saman verran kuin vuosi sitten.

”Kauppa kävi heinäkuussa isoissa kaupungeissa hyvin Espoota, Vantaata ja Kuopiota lukuun ottamatta. Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa vanhoja asuntoja myytiin 10 % enemmän kuin heinäkuussa 2016. Esimerkiksi Helsingissä kauppamäärät kasvoivat 15 % edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna ”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Espoossa kauppoja tehtiin kuitenkin 7 % ja Vantaalla 12 % vähemmän kuin vuosi sitten heinäkuussa. Pääkaupunkiseudun** kauppamäärät ovat kuitenkin kehittyneet kuluvana vuonna tasaisesti: kauppamäärät ovat kasvaneet 2,4 % tammi–heinäkuussa 2017 verrattuna tammi–heinäkuuhun 2016.

Kouvolassa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat heinäkuussa 2017 huimat 69 % (+34 kpl) edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna. Lisäksi prosentuaalisesti suurinta kasvua heinäkuun vanhojen asuntojen kauppamäärissä nähtiin muun muassa Tampereella (+22 %; +67 kpl) ja Oulussa (+17 %; +35 kpl).

”Kun katsoo kuluvan vuoden kehitystä Suomen kymmenen suurimman kaupungin kohdalla, maantieteellinen polarisoituminen näkyy selvästi. Vanhojen asuntojen kauppamäärät kymmenessä suurimmassa kaupungissa ovat kasvaneet tammi–heinäkuussa 2017 edellisvuoteen verrattuna 2,5 % kun koko maan tasolla vastaava luku on vain 0,4 %”, Purhonen toteaa.

”Uusien asuntojen kauppoja on välittäjiemme mukaan tehty kesällä vilkkaasti ja etenkin kerrostalokauppa on käynyt hyvin”, Purhonen sanoo.

Vaikka myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kokonaisuudessaan laski maalis–toukokuussa 2017, niin asuinrakennuksille myönnetyssä kuutiomäärät kasvoivat 12,5 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aiemmin. (Tilastokeskus)

Neliöhinnoissa nousua erityisesti pääkaupunkiseudulla

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat heinäkuussa 2017 Suomessa 5 % (105 €/m2) vuoden 2016 heinäkuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurinta vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousua oli tämän vuoden heinäkuussa Vaasassa (+16 %) ja Vantaalla (+11 %) ja Oulussa (+9 %). Helsingissä neliöhinnat nousivat heinäkuussa 3 % vuoden takaisesta ja Espoossa 8 %.

Uusia asuntolainoja nostettiin kesäkuussa lähes saman verran kuin vuosi sitten

Kotitaloudet nostivat kesäkuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,8 miljardin euron edestä, mikä on lähes saman verran kuin vuosi sitten kesäkuussa. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,07 % ja laskennallinen marginaali 1,04 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli kesäkuun 2017 lopussa 95,0 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,0 %. Kotitalouslainoista oli kesäkuun lopussa kulutusluottoja 14,9 miljardi euroa ja muita lainoja 16,5 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämän Hintaseurantapalvelun tietoihin.

**Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Yhteyshenkilöt

Ari-Matti Purhonen
toimitusjohtaja
Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus toukokuu 2018: Helsingissä asuntojen kysyntä näyttää ylittävän tarjonnan29.5.2018 08:32Tiedote

Huhtikuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat 5,5 % viime vuoden huhtikuuhun verrattuna, vaikkakin työpäiväkorjattuna muutos oli negatiivinen (-5,1 %). Helsingissä nousevat neliöhinnat ja lyhenevät myyntiajat saattavat indikoida, ettei tarjonta vastaa korkeaa kysyntää. Uudisrakentaminen ja parantuneet liikenneyhteydet ovat kuitenkin lisänneet tarjontaa ja vilkastuttaneet vanhojen asuntojen kauppaa mm. Helsingin Pasilassa, Lauttasaaressa ja Oulunkylässä.

Asuntomarkkinakatsaus helmikuu 2018: Asuntokauppa hiljeni helmikuussa23.3.2018 09:26Tiedote

Helmikuu oli koko maan tasolla tarkasteltuna hiljaisempi asuntokauppakuukausi kuin helmikuu vuosi sitten. Matalien korkojen ja ennätyksellisen korkean kuluttajaluottamuksen vuoksi Huoneistokeskus ennustaa kuitenkin kaupan jälleen piristyvän kevättä kohden. Tarkastelemme tässä katsauksessa erityisesti Turun asuntomarkkinaa, jota on viime vuosina piristänyt parantunut talousalueen kehitys, työllisyystilanne sekä vilkas uudisrakentaminen.

Asuntomarkkinakatsaus 2/2018: Omistusasuminen on monessa kaupungissa kuukausikustannuksiltaan vuokra-asumista edullisempaa28.2.2018 08:00Tiedote

Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat Suomessa tammikuussa 2018 edellisvuoden tammikuun verrattuna 4 %. Erityisen hyvin kauppa kävi Espoossa ja Tampereella, missä kauppamäärät nousivat 7 % tammikuuhun 2017 verrattuna. Kun vertaillaan omistus- ja vuokra-asumisen kustannuksia, vuokra-asunnon kuukausivuokran hinnalla maksaa Suomessa useissa kaupungeissa omistusasunnon lainanlyhennykset ja hoitovastikkeet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme