Huoneistokeskus

Huoneistokeskus: Asuntomarkkinakatsaus elokuu 2017

Jaa

Heinäkuu oli vilkas kauppakuukausi monissa suurissa kaupungeissa. Erityisesti kerrostaloasunnot kävivät hyvin kaupaksi vuoden takaiseen verrattuna: vanhojen* kerrostaloyksiöiden kauppamäärät kasvoivat heinäkuuhun 2016 verrattuna 10 % ja kaksioiden 8 %. Kuitenkin kun tarkastellaan kuluvan vuoden asuntokauppamääriä tammi–heinäkuussa, vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat vuoden 2016 tasolla (+0,4 %).

Heinäkuussa vanhojen asuntojen* kauppoja tehtiin 4 % enemmän kuin heinäkuussa 2016. Työpäiväkorjaus ei vaikuta vertailuun, sillä työpäiviä oli saman verran kuin vuosi sitten.

”Kauppa kävi heinäkuussa isoissa kaupungeissa hyvin Espoota, Vantaata ja Kuopiota lukuun ottamatta. Suomen kymmenessä suurimmassa kaupungissa vanhoja asuntoja myytiin 10 % enemmän kuin heinäkuussa 2016. Esimerkiksi Helsingissä kauppamäärät kasvoivat 15 % edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna ”, Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Espoossa kauppoja tehtiin kuitenkin 7 % ja Vantaalla 12 % vähemmän kuin vuosi sitten heinäkuussa. Pääkaupunkiseudun** kauppamäärät ovat kuitenkin kehittyneet kuluvana vuonna tasaisesti: kauppamäärät ovat kasvaneet 2,4 % tammi–heinäkuussa 2017 verrattuna tammi–heinäkuuhun 2016.

Kouvolassa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat heinäkuussa 2017 huimat 69 % (+34 kpl) edellisvuoden heinäkuuhun verrattuna. Lisäksi prosentuaalisesti suurinta kasvua heinäkuun vanhojen asuntojen kauppamäärissä nähtiin muun muassa Tampereella (+22 %; +67 kpl) ja Oulussa (+17 %; +35 kpl).

”Kun katsoo kuluvan vuoden kehitystä Suomen kymmenen suurimman kaupungin kohdalla, maantieteellinen polarisoituminen näkyy selvästi. Vanhojen asuntojen kauppamäärät kymmenessä suurimmassa kaupungissa ovat kasvaneet tammi–heinäkuussa 2017 edellisvuoteen verrattuna 2,5 % kun koko maan tasolla vastaava luku on vain 0,4 %”, Purhonen toteaa.

”Uusien asuntojen kauppoja on välittäjiemme mukaan tehty kesällä vilkkaasti ja etenkin kerrostalokauppa on käynyt hyvin”, Purhonen sanoo.

Vaikka myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kokonaisuudessaan laski maalis–toukokuussa 2017, niin asuinrakennuksille myönnetyssä kuutiomäärät kasvoivat 12,5 % verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuotta aiemmin. (Tilastokeskus)

Neliöhinnoissa nousua erityisesti pääkaupunkiseudulla

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat heinäkuussa 2017 Suomessa 5 % (105 €/m2) vuoden 2016 heinäkuusta. Kymmenen suurimman kaupungin joukossa suurinta vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhintojen nousua oli tämän vuoden heinäkuussa Vaasassa (+16 %) ja Vantaalla (+11 %) ja Oulussa (+9 %). Helsingissä neliöhinnat nousivat heinäkuussa 3 % vuoden takaisesta ja Espoossa 8 %.

Uusia asuntolainoja nostettiin kesäkuussa lähes saman verran kuin vuosi sitten

Kotitaloudet nostivat kesäkuussa 2017 uusia asuntolainoja 1,8 miljardin euron edestä, mikä on lähes saman verran kuin vuosi sitten kesäkuussa. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 1,07 % ja laskennallinen marginaali 1,04 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli kesäkuun 2017 lopussa 95,0 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,0 %. Kotitalouslainoista oli kesäkuun lopussa kulutusluottoja 14,9 miljardi euroa ja muita lainoja 16,5 mrd. euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

*Vanhat asunnot sisältävät kaikki kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämän Hintaseurantapalvelun tietoihin.

**Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa.

Yhteyshenkilöt

Ari-Matti Purhonen
toimitusjohtaja
Huoneistokeskus
ari-matti.purhonen@huoneistokeskus.fi
puh. 050 543 1305

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Asuntomarkkinakatsaus marraskuu 2017: Liikennöinnin aloittanut länsimetro on nostanut lähialueiden neliöhintoja jo vuosia22.11.2017 08:00Tiedote

Lokakuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat valtakunnallisesti 7 % (työpäiväkorjattuna +2 %) lokakuuhun 2016 verrattuna. Erityisen hyvin kauppa kävi edellisvuoteen verrattuna lokakuussa vanhoissa asunnoissa Espoossa (+17 %) ja Helsingissä (+10 %). Marraskuun 18. päivänä liikennöinnin aloittanut länsimetro on nostanut useiden Espoon asuinalueiden neliöhintoja jo vuosia. Voimakkaimmin vaikutukset näkyvät metroreitin varrella Tapiolassa ja Matinkylässä.

Asuntomarkkinakatsaus: Helsingissä asuntokauppa on keskittynyt kuluvana vuonna isompiin asuntoihin23.10.2017 08:00Tiedote

Syyskuussa vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat valtakunnallisesti 2 % edellisvuoden syyskuuhun verrattuna, mutta työpäiväkorjattuna muutos oli kuitenkin 2,4 % nousua. Koko vuotta tarkasteltaessa vuoden 2017 kauppamäärät olivat tammi–syyskuussa 2 % korkeammat kuin vastaavana ajanjaksona edellisvuonna. Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa on tammi–syyskuussa kehittynyt maan keskiarvoa paremmin, ja Helsingissä asuntokauppa on keskittynyt kuluvana vuonna isompiin asuntoihin kuten kolmioihin ja neliöihin.

Asuntomarkkinakatsaus syyskuu 2017: Elokuu erittäin vilkas kuukausi vanhojen asuntojen kaupoilla21.9.2017 12:21Tiedote

Elokuu oli erittäin vilkas kauppakuukausi asuntokaupoilla. Vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat valtakunnallisesti 7 % viime vuoden elokuuhun verrattuna. Vilkkaan elokuun myötä kuluvan vuoden asuntokauppamäärät tammi–elokuussa olivat 2 % korkeammalla kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Erityisesti Turku ja Vaasa ovat kehittyneet kuluvana vuonna suotuisasti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme