Maanmittauslaitos

Huoneiston omistuksen rekisteröinti onnistuu myös kesällä – nyt päätöksen voi saada reilussa viikossa

Jaa

Huoneistojen omistusten rekisteröintien käsittelyaika Maanmittauslaitoksessa on lyhentynyt roimasti. Ratkaisun voi tällä hetkellä saada keskimäärin kahdeksassa vuorokaudessa hakemuksen saapumisesta. Käsittelyä voi tarvittaessa myös kiirehtiä, jos päätöstä tarvitaan pikaisesti esimerkiksi asuntokaupan vuoksi.

Kuva: Riku Nikkilä
Kuva: Riku Nikkilä

Vielä vuoden vaihteessa hakemukset odottivat käsittelyyn ottamista nelisen kuukautta, mutta nyt enää kolme viikkoa. Käsittelyajan mediaani on kuitenkin vielä selvästi lyhyempi, tällä hetkellä noin kahdeksan vuorokautta.

Lisäksi lunastusmenettelyn piirissä olevien omistusten rekisteröintihakemusten käsittely priorisoidaan automaattisesti. Näin kaupan osapuolet voivat varmistua lunastusmenettelyn oikeanlaisesta etenemisestä.

Huoneistoasioissa auttaa kesällä Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelu.

Oikea hetki osakeluettelon siirrolle on nyt

Maanmittauslaitos kannustaa osakehuoneiston omistajia tutustumaan kesäpuuhienkin lomassa huoneistotietojärjestelmään: taloyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelonsa järjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Kun siirto on tehty, jokaisen osakkaan tulee itsenäisesti rekisteröidä kymmenen vuoden kuluessa omistuksensa sähköiseksi.

Kiinteistöasiat etenemään asiointipalvelussa tai Kiinteistövaihdannan palvelussa

Kiinteistöjen ja vuokraoikeuksien osalta omistusten rekisteröintien käsittelyaika on tällä hetkellä noin neljä kuukautta. Sähköiseen kiinnityshakemukseen voi kuitenkin saada automaattipäätöksen peräti heti. Jos kiinnitysasia käsitellään manuaalisesti, päätöksen saa keskimäärin kuukaudessa.

Kuten huoneistojen kohdalla, myös kiinteistöasioissa oman hakemuksen käsittelyä voi perustellusti jouduttaa. Kiirehdityt hakemukset otetaan käsittelyyn kahden vuorokauden kuluessa kesäaikanakin. Asia hoituu ottamalla yhteyttä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun.

Kiinteistöasioissa Maanmittauslaitoksen asiointipalvelu ja Kiinteistövaihdannan palvelu ovat käytettävissä mistä päin Suomea tahansa. Hakemusta voi myös täydentää sähköisesti asiointipalvelun kautta. Sähköisen kiinnityshakemuksen voi puolestaan tehdä Kiinteistövaihdannan palvelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Riku Nikkilä
Kuva: Riku Nikkilä
Lataa
Kuva: Julia Hautojärvi
Kuva: Julia Hautojärvi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Fastighetsköp under semestersolen eller hemma på soffan – e-handeln ökar29.6.2022 07:24:00 EEST | Tiedote

I fjol gjordes hälften mer fastighetsköp än året innan elektroniskt. Ökningen är inte överraskande, eftersom man med Lantmäteriverkets Fastighetsöverlåtelsetjänst kan köpa och sälja fastigheter snabbt, enkelt, ansvarsfullt och förmånligt: Parterna kan skriva under köpebrevet vid olika tillfällen och på olika platser, så man behöver inte resa för köpslutet. På det här sättet slipper man både resa och belasta miljön.

Kiinteistökaupat voi tehdä etelän auringosta tai kotisohvalta – sähköisten kauppojen määrä kasvussa29.6.2022 07:21:00 EEST | Tiedote

Kiinteistökauppoja tehtiin sähköisessä muodossa viime vuonna puolet enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suosion kasvu ei yllätä, sillä Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa kaupanteko on nopeaa, helppoa, vastuullista ja edullista: Osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjan eri aikaan ja eri paikoissa, eikä kaupan takia tarvitse matkustaa. Näin säästytään sekä matkustamiselta että ympäristön kuormittamiselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme