Maanmittauslaitos

Huoneistotietojärjestelmään siirtyminen on jo ovella – apua tarjolla taloyhtiöille

Jaa

Kaikki maamme asunto-osakeyhtiöt siirtyvät sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Taloyhtiöissä siirto saattaa herättää monia kysymyksiä: kuka siirron tekee, miten se tehdään ja kuinka siirtoon pitää valmistautua. Rovaniemellä neuvoja tarjotaan erityisesti pienten taloyhtiöiden edustajille 10.6.

Kuva: Riku Nikkilä
Kuva: Riku Nikkilä

Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään kerätään tiedot osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Kun taloyhtiö on siirtänyt osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään, osakeluettelon ylläpito ja moni muu vastuu sekä työvaihe siirtyy Maanmittauslaitokselle. Taloyhtiöt ovat voineet tehdä siirron Maanmittauslaitoksen siirtopalvelussa maksutta jo vuodesta 2020.

Hyödyistä huolimatta vasta viitisen prosenttia taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelonsa järjestelmään. Yhtiöitä halutaan kannustaa siirtoon hyvissä ajoin ennen määräajan päättymistä, sillä siirto koskee peräti 90 000 taloyhtiötä ja voi edellyttää myös erilaisia pohjatöitä. 1.1.2019 jälkeen perustettujen taloyhtiöiden ei siirtoa tarvitse tehdä, sillä ne ovat automaattisesti huoneistotietojärjestelmässä.

Kysymisen paikka ja henkilökohtaista opastusta

Maanmittauslaitoksen asiantuntijat tarjoavat henkilökohtaista apua ja neuvontaa huoneistotietojärjestelmään siirtymisessä Rovaniemellä perjantaina 10.6.2022 kello 9–12.

Tilaisuus on varattu kokonaan siirtoon liittyville kysymyksille, eikä valmiita tietoiskuja tai esityksiä ole. Matalan kynnyksen kohtaamisesta hyötyvät erityisesti pienet taloyhtiöt, ja esimerkiksi hallitusten puheenjohtajille tai isännöitsijöille tapaaminen asiantuntijoiden kanssa saattaa selventää huoneistotietojärjestelmän käytäntöjä.

Maanmittauslaitoksen Rovaniemen palvelupiste sijaitsee osoitteessa Koskikatu 25, kauppakeskus Rinteenkulman 2. kerroksessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Riku Nikkilä
Kuva: Riku Nikkilä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Fastighetsköp under semestersolen eller hemma på soffan – e-handeln ökar29.6.2022 07:24:00 EEST | Tiedote

I fjol gjordes hälften mer fastighetsköp än året innan elektroniskt. Ökningen är inte överraskande, eftersom man med Lantmäteriverkets Fastighetsöverlåtelsetjänst kan köpa och sälja fastigheter snabbt, enkelt, ansvarsfullt och förmånligt: Parterna kan skriva under köpebrevet vid olika tillfällen och på olika platser, så man behöver inte resa för köpslutet. På det här sättet slipper man både resa och belasta miljön.

Kiinteistökaupat voi tehdä etelän auringosta tai kotisohvalta – sähköisten kauppojen määrä kasvussa29.6.2022 07:21:00 EEST | Tiedote

Kiinteistökauppoja tehtiin sähköisessä muodossa viime vuonna puolet enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suosion kasvu ei yllätä, sillä Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa kaupanteko on nopeaa, helppoa, vastuullista ja edullista: Osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjan eri aikaan ja eri paikoissa, eikä kaupan takia tarvitse matkustaa. Näin säästytään sekä matkustamiselta että ympäristön kuormittamiselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme