Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu sijoittui jaetulle toiselle sijalle Datamenestyjät-kilpailussa

Jaa

Diakissa kehitetty karttapalvelu sijoittui jaetulle toiselle sijalle Tilastokeskuksen Datamenestyjät-kilpailun finaalissa. Huono-osaisuus Suomessa -palvelu yhdistää tilastotietoa yleistajuisiksi huono-osaisuuden mittareiksi ja mahdollistaa maakuntien, seutukuntien ja kuntien vertailun.

Tutkijat Sakari Kainulainen, Joakim Zitting ja Varpu Wiens Diakista
Tutkijat Sakari Kainulainen, Joakim Zitting ja Varpu Wiens Diakista

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu sijoittui jaetulle toiselle sijalle Tilastokeskuksen Datamenestyjät -kilpailussa. Voittaja julkistettiin Tilastoareena-tapahtumassa, jossa oli mukana etäyhteyksin noin 200 osallistujaa.

Karttapalvelun eduksi Tilastokeskus nimesi muun muassa sen, että palvelu tuo näkyviin syy-seuraus-suhteita käyttäjäystävällisesti ja yhdistää monenlaista tietoa havainnollistaviksi kartoiksi. Lisäksi palvelun sisältämien tietojen jatkokäyttö on helppoa.

– Kyllä tämä voitolta tuntuu, sillä kilpailussa oli mukana todella hienosti toteutettuja ehdokkaita. Hienoa että yhteistyömme tulos huomioitiin tällä tavalla, sanoo tutkija Joakim Zitting Diakista.

Huono-osaisuus Suomessa -palvelu on kehitetty monivuotisen kehitystyön tuloksena Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke Sokran Diakin osahankkeessa. Palkintodiplomia paikan päällä vastaanottamassa olivat Joakim Zittingin lisäksi tutkijat Sakari Kainulainen ja Varpu Wiens Diakista. He ovat kaikki ovat olleet mukana kehittämässä karttapalvelua. 

Datamenestyjät-kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja sen tarkoituksena oli kannustaa avoimen tiedon hyödyntämistä.

Karttapalvelu tukee paikallista päätöksentekoa

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu kertoo alueiden välisestä eriarvoisuudesta yhdistämällä tilastotietoja useista eri huono-osaisuuden mittareista. Palvelussa on mahdollista vertailla esimerkiksi maakuntien, seutukuntien ja kuntien pitkäaikais- tai nuorisotyöttömien osuutta, väkivaltarikoksien määrää tai pienituloisuusastetta.

Karttapalvelua on hyödynnetty paikallisen päätöksenteon tukena eri puolilla Suomea. Palvelu on kerännyt laajasti kiitosta helposta käytettävyydestä.

– Palkitsemisen myötä saimme lisää tsemppiä sivuston kehittämiseen. Annetun palautteen perusteella saimme hyviä jatkokehittämisajatuksia, sanoo Zitting.

Hyödyllinen apuväline median edustajille

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu on ollut arvokas apuväline myös monille paikallislehtien toimittajille, sillä palvelussa on helppoa verrata oman kotikunnan tai -seudun asioita koko maan keskiarvoon. 

Kokeile karttapalvelua osoitteessa diak.fi/eriarvoisuus.

Lue lisää karttapalvelusta DiakHubin sivuilla.

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu on kehitetty Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke – Sokran Diakin osahankkeessa. Sokra-koordinaatiota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Karttasivustoon valitut huono-osaisuusindikaattorit perustuvat Sotkanet.fi -palvelusta  löytyviin tilastotietoihin. Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu on osa tutkitun tiedon teemavuotta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tutkijat Sakari Kainulainen, Joakim Zitting ja Varpu Wiens Diakista
Tutkijat Sakari Kainulainen, Joakim Zitting ja Varpu Wiens Diakista
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Puhevammaisten ihmisten osallisuutta lisätään tuella ja aidolla kohtaamisella6.10.2021 14:30:00 EEST | Tiedote

Puhevammaisten ihmisten osallisuutta helpottavat monet tekniset apuvälineet ja tulkkipalvelut. Osallisuuden parantamisessa riittää silti edelleen myös tehtävää. Kansainvälisenä puhevammaisten päivänä julkaistava Dialogin uusi teemanumero ”Osallisuuden asialla” antaa puheenvuoron puhevammaisille ihmisille itselleen ja juhlistaa Diakin puhevammaisten tulkkauksen ja asioimistulkkauksen koulutusten 10-vuotista taivalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme