ELY-keskukset

Huonokuntoisten maanteiden päällysteiden määrä kääntyi laskuun Itä-Suomessa (Itä-Suomi)

Jaa

Pohjois-Savon ELY-keskuksen tienpitoalueella Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa huonokuntoisten päällysteiden määrä väheni viime vuodesta yhteensä noin 200 km.

Huonokuntoisten päällysteiden määrä Itä-Suomessa vuodesta 2014 vuoteen 2020.
Huonokuntoisten päällysteiden määrä Itä-Suomessa vuodesta 2014 vuoteen 2020.

Itä-Suomessa maantiet saivat uutta päällystettä tänä vuonna tavanomaista enemmän. Maakunnissa päällystettiin maanteitä yhteensä noin 600 km:n matkalla ja kevyen liikenteen väyliä 23 km. Sorateiksi kunnostettiin 8 km vähäliikenteisiä teitä. Lisäksi päällysteiden paikkauksia pystyttiin tekemään lähes kolminkertainen määrä aikaisempiin vuosiin nähden. Vastaavasti edellisenä vuonna maanteitä päällystettiin uudelleen ainoastaan 230 km.

Pohjois-Savon ELY-keskus käytti päällysteiden ja tiemerkintöjen ylläpitoon 38 M€, kun vuonna 2019 rahoitus oli vain 17 M€. Merkittävästi suurempi käytettävissä oleva rahoitus ja päällysteissä raaka-aineena käytettävän bitumin alhainen hintataso mahdollistivat tämän vuoden isommat työmäärät.   

Teiden kunto paranee hitaasti, tarvitaan pitkäjänteisyyttä tienpitoon

Tämän vuoden lopussa Itä-Suomen alueella on huonokuntoiseksi luokiteltuja päällystettyjä teitä noin 1 200 km.

Huolimatta huonokuntoisten päällysteiden määrän vähenemisestä alemman tieverkon päällysteistä liki 20% on huonokuntoisia ja tulevaisuuden näkymät ovat edelleen huolestuttavat. Jotta vähäliikenteisimmänkin tieverkon kuntoa pystyttäisiin kehittämään, tarvitaan edelleen pitkäjänteistä panostusta tieverkon ylläpitoon. Itä-Suomen alueella tämä tarkoittaisi yli 500 kilometrin pituista vuosittaista päällystysohjelmaa tälle vuosikymmenelle.

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus

Johtaja Tommi Huttunen
puh 0295 026 655, tommi.huttunen(at)ely-keskus.fi

Ylläpitovastaava Kimmo Tiikkainen
puh. 0295 026 766, kimmo.tiikkainen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Huonokuntoisten päällysteiden määrä Itä-Suomessa vuodesta 2014 vuoteen 2020.
Huonokuntoisten päällysteiden määrä Itä-Suomessa vuodesta 2014 vuoteen 2020.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kräftfiskesäsongen är snart här, är du redo?14.7.2021 09:14:49 EEST | Tiedote

För många finländare hör kräftfiske och kräftskivor till sommarens höjdpunkter och snart är den långa väntan över. Kräftfiskesäsongen inleds den 21 juli klockan 12 och pågår fram till den sista oktober. I synnerhet kvällar och nätter är bästa tiden för kräftfiske, men kräftorna traskar in i mjärdarna även dagtid. Kräftfiske är en kul upplevelse att dela tillsammans med vänner eller familjen. För familjens minsta är det ett oförglömligt äventyr att bege sig ut på en kräftfisketur i den mörknande sommarkvällen.

Ravustuskausi tulee, oletko valmis?14.7.2021 09:14:48 EEST | Tiedote

Monelle suomalaiselle ravustus ja ravuilla herkuttelu on kesän kohokohta. Nyt odotus palkitaan, sillä ravustuskausi käynnistyy heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään. Etenkin ilta ja yö ovat parasta ravustusaikaa, mutta saksiniekka kävelee mertaan päivisinkin. Parhaimmillaan ravustus on hauskaa yhdessä tekemistä kavereiden tai perheen kanssa. Perheen pikkuväelle hämärän ajan ravustus on unohtumaton kokemus.

Vedenalaisen luonnon monimuotoisuutta kartoitetaan pohjoisen Perämeren alueella8.7.2021 10:37:15 EEST | Tiedote

Heinä- ja elokuun aikana voi nähdä tavallista tarkkaavaisempia suppailijoita ja kahlaajia Perämeren rantavesissä. Kyse ei kuitenkaan ole hellettä karussa olevista lomailijoista, vaan pohjoisen meriluonnon kartoittajista. Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueilla toteutetaan vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden inventointeja osana VELMU2 -ohjelmaa, jossa tavoitteena on lisätä tietoa pohjoisen Perämeren huonommin tunnettujen rannikkoalueiden lajistosta, luontotyypeistä ja lajien muodostamista yhteisöistä. Alueella liikkuvat myös SeaCOMBO-hankkeen kartoittajat.

Tarjolla tietoa vesikasvien ja rantojen hoidosta sekä vinkkejä niittoihin (Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo)7.7.2021 13:51:16 EEST | Tiedote

Vesikasvit ja rantojen hoito Järvi-Suomessa -webinaarin tallenteet ovat nyt tarjolla. Vesikasvit ovat merkittävä osa järviluontoa, joten ennen mökkirannan niittoa tulee poiston tarpeellisuus punnita. Vesistöstä poistetun kasvimassan hyötykäyttö on kasvussa, ja kasvimassa voidaan hyödyntää esimerkiksi maanparannusaineena peltoviljelyssä.

Peltojen kipsikäsittelyn hakuaika jatkuu 31.7. saakka – kevään tukihaku toi käsittelyyn yli 7000 hehtaaria (Varsinais-Suomi, Satakunta)2.7.2021 09:54:23 EEST | Tiedote

Noin 270 varsinaisuomalaista viljelijää haki kipsinlevitystä yhteensä 7000 peltohehtaarille 25.6. päättyneessä kipsihaussa. Hakuun vaikuttivat poikkeuksellisen runsaat kevätsateet, jotka viivästyttivät kylvöjä. Hakuaikaa jatketaankin viljelijöiden toiveesta 31.7.2021 saakka. Eniten kipsikäsiteltäviä hehtaareja tuli Salosta (1178 ha) ja huomattavasti pienemmästä Pöytyän kunnasta (1134 ha). Suhteessa kipsinlevitykseen soveltuvaan peltoalaan nähden eniten kipsikäsiteltäviä hehtaareja tuli Oripäästä 10,2 % (184 ha). Kuntakohtaiset tiedot löytyvät liitteenä olevista kuvista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme