Hur kan data hjälpa att spara energi? – Sitra öppnar en ansökan för lösningar
Sitra bjuder in företag och andra aktörer att utveckla produkter och tjänster som använder olika datakällor för att spara energi och jämna ut förbrukningstoppar. Sitra finansierar idéernas vidareutveckling.

Den akuta energikrisen förutsätter inte endast att medborgare och företag utför mångsidiga besparingsåtgärder, utan också nya lösningar. Det finns många öppna datakällor i Finland, och den data som erhålls från dem kan bidra till att lösa krisen. Sitra vill hitta och prova nya databaserade lösningar och öppnar en ansökan för lösningar med titeln ”Datadrivna lösningar för energihantering”. Ansökanriktar sig till företag och andra aktörer.
Sitras finansiering ska uppmuntra företag och andra aktörer att utveckla produkter och tjänster med hjälp av olika datakällor. Lösningarna ska möjliggöra att särskilt mindre energianvändare, som hushåll, småföretag och husbolag, ska kunna spara el eller värme. Ansökan syftar också till att utveckla lösningar för att jämna ut toppar i energiförbrukningen. Förhoppningen är att lösningarna ska hjälpa energianvändare att göra smartare val.
"I kristider är det värt att utforska alla energibesparingsåtgärder, men vi kommer också att behöva lösningar efter den akuta krisen. Övergången till förnybara energikällor kommer till exempel att kräva effektiva sätt att jämna ut förbrukningstoppar även i framtiden", säger Laura Halenius, projektledare för Sitras projekt Vägkarta för dataekonomi.
Internationella energiorganet (IEA) har till exempel uppskattat att Europas svåra energisituation kan pågå i flera år.
"De tjänster som lösningssökandet ger upphov till kan i bästa fall bidra till att hjälpa i en svår energisituation under den här vintern eller följande år. Det finns verkligen ett behov av lösningar nu", fortsätter Halenius.
Ansökan är öppen för många typer av aktörer – ansökningstiden går ut den 21 november
Sitra har som mål att hitta upp till 15 pilotprojekt som följer principerna för rättvis dataekonomi. Genom den aktuella ansökningsomgången samlas lärdomar och erfarenheter som ska delas och publiceras när pilotprojekten är avslutade, så att andra kan dra nytta av resultaten.
Ansökan sker i två omgångar. Ansökningsperioden för den första omgången slutar 21.11.2022 och cirka 5 000–15 000 euro beviljas varje utvalt pilotprojekt. De tre bästa projekten kommer att väljas till den andra omgången. Projekten i den andra omgången kan ansöka om cirka 20 000–50 000 euro från Sitra under våren 2023 för att vidareutveckla respektive lösningar. Ansökan för lösningar är öppen för en mängd olika typer av aktörer. Till exempel företag, föreningar, studentgrupper samt samarbetsgrupper bildade av olika aktörer kan ansöka.
De datakällor som används i lösningarna kan vara offentliga och öppna, såsom elprisdata, förbrukningsstatistik och väderdata, eller människors och organisationers egna data, såsom användarnas egen förbrukningshistorik.
"Målet är också att genom ansökan kunna identifiera typer av data som inte ännu är öppet tillgängliga men som kan främja energibesparingar. Vi vill uppmuntra att dessa datakällor öppnas", fortsätter Halenius.
Mer detaljerade anvisningar och villkor för ansökan finns i ansökningsannonsen.
Sitra betonade vikten av att förbereda sig för energikris strax efter att anfallskriget i Ryssland inleddes. Sitra är också en av initiativtagarna och genomförarna av den nationella energisparkampanjen ”Snäppet svalare". Kampanjen uppmuntrar medborgare och organisationer att minska sin energiförbrukning med en grad genom vardagliga åtgärder. Mer än 500 organisationer är redan involverade.
Datadrivna lösningar för energihantering-lösningssökandet är en del av Sitras Vägkarta för dataekonomi-projekt, som sammanför olika parter för att identifiera möjligheter i framtidens databaserade ekonomi.
Sitra leder arbetet med den nationella vägkartan för dataekonomin, som ger insikter om hur man bygger datadrivna affärsmodeller och använder data för att utveckla samhället och ekonomin.
Ytterligare information
Laura Halenius, projektledare, Vägkarta för dataekonomi-projektet, laura.halenius@sitra.fi, p. 040 716 7885
Johanna Kippo, kommunikationsspecialist, johanna.kippo@sitra.fi, p. 050 436 1898
Mer information om ansökningsförfarandet
Tarmo Toikkanen, ledande sakkunnig, Vägkarta för dataekonomi-projektet,tarmo.toikkanen@sitra.fi, p. 050 603 874
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbart välbefinnande.
Följ Sitra
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sitra
New working paper: negative emissions are the next step in climate action26.1.2023 02:00:00 EET | Press release
Solving the climate crisis requires reducing emissions but also carbon dioxide removal, or negative emissions. A new working paper by Sitra describes the technologies available for producing negative emissions and their role in solving the climate crisis.
Nytt arbetspapper: Minusutsläppen är nästa skede i klimatarbetet26.1.2023 02:00:00 EET | Tiedote
För att lösa klimatkrisen krävs det förutom att vi minskar utsläppen också att vi vidtar åtgärder för att binda kol, det vill säga minusutsläpp. Sitras nya arbetspapper beskriver vilka tekniker som står till buds för att producera minusutsläpp och vilken roll tekniker kan ha för att lösa klimatkrisen.
Uusi työpaperi: miinuspäästöt ovat ilmastotyön seuraava vaihe26.1.2023 02:00:00 EET | Tiedote
Ilmastokriisin ratkaiseminen edellyttää päästöjen vähentämisen lisäksi hiilen sitomista eli miinuspäästöjä. Sitran uusi työpaperi kuvaa, millaisia tekniikoita miinuspäästöjen tuottamiseen on tarjolla ja mikä niiden rooli voi olla ilmastokriisin ratkaisemisessa.
Sitran yliasiamies vaihtuu – Jyrki Katainen siirtyy kesällä yksityiseen yritykseen19.1.2023 14:17:36 EET | Tiedote
Jyrki Katainen on johtanut Sitraa vuoden 2020 alusta.
Megatrender 2023: Vi kan inte förbise dessa utvecklingsprocesser2.1.2023 00:01:00 EET | Tiedote
Sitra ger ut genast i början av året utredningen Megatrender 2023 som ger en helhetsbild av de mest betydande förändringarna i vår tid och skänker förståelse i en tid av överraskningar. Förutom megatrender lyfter utredningen även fram hinder för förändring och framtida möjligheter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum