Sitra

Hur kan data hjälpa att spara energi? – Sitra öppnar en ansökan för lösningar

Dela

Sitra bjuder in företag och andra aktörer att utveckla produkter och tjänster som använder olika datakällor för att spara energi och jämna ut förbrukningstoppar. Sitra finansierar idéernas vidareutveckling.

Bild: Sitra, Topias Dean
Bild: Sitra, Topias Dean

Den akuta energikrisen förutsätter inte endast att medborgare och företag utför mångsidiga besparingsåtgärder, utan också nya lösningar. Det finns många öppna datakällor i Finland, och den data som erhålls från dem kan bidra till att lösa krisen. Sitra vill hitta och prova nya databaserade lösningar och öppnar en ansökan för lösningar med titeln ”Datadrivna lösningar för energihantering”. Ansökanriktar sig till företag och andra aktörer.

Sitras finansiering ska uppmuntra företag och andra aktörer att utveckla produkter och tjänster med hjälp av olika datakällor. Lösningarna ska möjliggöra att särskilt mindre energianvändare, som hushåll, småföretag och husbolag, ska kunna spara el eller värme. Ansökan syftar också till att utveckla lösningar för att jämna ut toppar i energiförbrukningen. Förhoppningen är att lösningarna ska hjälpa energianvändare att göra smartare val.

"I kristider är det värt att utforska alla energibesparingsåtgärder, men vi kommer också att behöva lösningar efter den akuta krisen. Övergången till förnybara energikällor kommer till exempel att kräva effektiva sätt att jämna ut förbrukningstoppar även i framtiden", säger Laura Halenius, projektledare för Sitras projekt Vägkarta för dataekonomi.

Internationella energiorganet (IEA) har till exempel uppskattat att Europas svåra energisituation kan pågå i flera år.

"De tjänster som lösningssökandet ger upphov till kan i bästa fall bidra till att hjälpa i en svår energisituation under den här vintern eller följande år. Det finns verkligen ett behov av lösningar nu", fortsätter Halenius.

Ansökan är öppen för många typer av aktörer – ansökningstiden går ut den 21 november

Sitra har som mål att hitta upp till 15 pilotprojekt som följer principerna för rättvis dataekonomi. Genom den aktuella ansökningsomgången samlas lärdomar och erfarenheter som ska delas och publiceras när pilotprojekten är avslutade, så att andra kan dra nytta av resultaten.

Ansökan sker i två omgångar. Ansökningsperioden för den första omgången slutar 21.11.2022 och cirka 5 000–15 000 euro beviljas varje utvalt pilotprojekt. De tre bästa projekten kommer att väljas till den andra omgången. Projekten i den andra omgången kan ansöka om cirka 20 000–50 000 euro från Sitra under våren 2023 för att vidareutveckla respektive lösningar. Ansökan för lösningar är öppen för en mängd olika typer av aktörer. Till exempel företag, föreningar, studentgrupper samt samarbetsgrupper bildade av olika aktörer kan ansöka.

De datakällor som används i lösningarna kan vara offentliga och öppna, såsom elprisdata, förbrukningsstatistik och väderdata, eller människors och organisationers egna data, såsom användarnas egen förbrukningshistorik.

"Målet är också att genom ansökan kunna identifiera typer av data som inte ännu är öppet tillgängliga men som kan främja energibesparingar. Vi vill uppmuntra att dessa datakällor öppnas", fortsätter Halenius.

Mer detaljerade anvisningar och villkor för ansökan finns i ansökningsannonsen.

Sitra betonade vikten av att förbereda sig för energikris strax efter att anfallskriget i Ryssland inleddes. Sitra är också en av initiativtagarna och genomförarna av den nationella energisparkampanjen ”Snäppet svalare". Kampanjen uppmuntrar medborgare och organisationer att minska sin energiförbrukning med en grad genom vardagliga åtgärder. Mer än 500 organisationer är redan involverade.

Datadrivna lösningar för energihantering-lösningssökandet är en del av Sitras Vägkarta för dataekonomi-projekt, som sammanför olika parter för att identifiera möjligheter i framtidens databaserade ekonomi.

Sitra leder arbetet med den nationella vägkartan för dataekonomin, som ger insikter om hur man bygger datadrivna affärsmodeller och använder data för att utveckla samhället och ekonomin.

Ytterligare information

Laura Halenius, projektledare, Vägkarta för dataekonomi-projektet, laura.halenius@sitra.fi, p. 040 716 7885

Johanna Kippo, kommunikationsspecialist, johanna.kippo@sitra.fi, p. 050 436 1898

Mer information om ansökningsförfarandet

Tarmo Toikkanen, ledande sakkunnig, Vägkarta för dataekonomi-projektet,tarmo.toikkanen@sitra.fi, p. 050 603 874

Nyckelord

Bilder

Bild: Sitra, Topias Dean
Bild: Sitra, Topias Dean
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbart välbefinnande.

Följ Sitra

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sitra

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum