HUS

HUS går in för att publicera coronavaccinstatus för patienter i sjukhusvård

Dela

Antalet coronaviruspatienter som får sjukhusvård vid HUS har igen ökat. Största delen av patienterna är ovaccinerade, men antalet patienter som fått två vaccindoser ökar också. På HUS webbplats kommer i fortsättningen att publiceras vaccinationsstatus för coronaviruspatienter som vårdats på sjukhus under föregående vecka.

Antalet coronaviruspatienter vid HUS sjukhus under den senaste månaden.
Antalet coronaviruspatienter vid HUS sjukhus under den senaste månaden.

Antalet coronaviruspatienter ökar. I dag den 5.10 fick 41 patienter sjukhusvård på grund av coronaviruset och 11 av dessa fick intensivvård. ”Ett så stort antal coronaviruspatienter börjar redan påverka vården av övriga patienter. Vi strävar efter att flytta coronaviruspatienter som kräver intensivvård till andra sjukvårdsdistrikt, men om detta inte lyckas är vi snart tvungna att flytta operationer av andra patienter inom HUS område, om dessa patienter behöver intensivvård efter ingreppet”, säger tf chefsöverläkare Jari Petäjä.
 

Risken ökar för ovaccinerade

En full serie coronavirusvaccin ger ett bra skydd mot svår coronavirussjukdom. Detta syns tydligt vid HUS sjukhus: största delen av de coronaviruspatienter som får sjukhusvård är antingen helt ovaccinerade eller har endast fått en dos vaccin. Också personer som fått två doser vaccin har fått intensivvård, men största delen av dem har en sjukdom eller behandlas för en sjukdom som har försvagat vaccinets effekt eller ökat risken för allvarlig coronavirussjukdom. Hos äldre personer och personer som på grund av en sjukdom eller läkemedelsbehandling hör till en riskgrupp är vaccinationsskyddet svagare än hos personer med god grundhälsa i arbetsför ålder.

”Nu sprids coronavirusepidemin bland personer som inte vaccinerats. I takt med att begränsningarna avvecklas löper ovaccinerade ännu större risk att smittas och en del av dem kommer att behöva sjukhusvård”, säger överläkare Asko Järvinen.

HUS kommer i fortsättningen att publicera information om vaccinationsstatusen för patienter som vårdats på en avdelning under föregående vecka. Informationen publiceras varje tisdag på HUS webbplats. ”De ovaccinerade coronaviruspatienterna har en kritisk betydelse för sjukvårdens bärkraft. Under hela epidemin har vi samlat på oss en avsevärd vårdskuld. Den specialiserade sjukvårdens resurser behövs för att vårda patienter som köat länge i stället för att vårda patienter vars sjukdom hade kunnat förhindras med ett fungerande och tryggt vaccin”, säger Petäjä.

Information om vaccinationsstatusen för nya coronaviruspatienter som fått vård uppdateras på tisdagar för föregående vecka på webbsidan hus.fi/sv/coronavirus-i-siffror.

Det finns cirka 455 000 helt ovaccinerade personer på HUS område. I vaccinationsstatistiken på webbplatsen Coronavaccinbokning.fi har det lagts till information om antalet ovaccinerade per åldersgrupp och kommun. Se statistiken här.

Nyckelord

Bilder

Antalet coronaviruspatienter vid HUS sjukhus under den senaste månaden.
Antalet coronaviruspatienter vid HUS sjukhus under den senaste månaden.
Ladda ned bild

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum