HUS

HUS kehittää laatua ja potilasturvallisuutta järjestelmällisesti

Jaa

HUSin hallitus käsitteli kokouksessaan 15.4.2019 laadunhallintaa ja potilasturvallisuutta, vuoden kahden ensimmäisen kuukauden toimintaa ja taloutta sekä valitsi HUSin viestintäjohtajaksi Paula Isopahkalan.

Hallitus merkitsi tiedoksi vuoden 2018 potilasturvallisuus- ja laaturaportit sekä hyväksyi laatu- ja potilas-turvallisuussuunnitelman vuosille 2019–2020.

Potilasturvallisuusraportissa todetaan, että HaiPro-vaaratilanneilmoitusten määrä nousi edelleen ollen noin 23 000 ilmoitusta. Raportin mukaan HaiPro-ilmoitusten määrän tasainen kasvu on todennäköisesti merkki siitä, että nimetön ja vapaaehtoinen vaaratapahtumien ilmoittaminen on otettu vakiintuneeksi käytänteeksi, jonka avulla voidaan tuoda esille potilasturvallisuusriskejä ja vaaratapahtumia koskevia kehittämistoimia. Eniten vaaratilanneilmoituksia liittyi lääkehoitoon, tiedonhallintaan sekä diagnostisiin tutkimuksiin. Vakavia vaaratilanteita raportoitiin 327 kappaletta.

Vuonna 2018 korvattujen potilasvahinkojen määrä väheni edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden 2018 aikana ei ollut merkittäviä uusia ongelmia vastustuskykyisten bakteerien leviämisen osalta. Henkilöstön influenssarokotekattavuudessa saavutettiin taas kansainvälisesti arvioiden erittäin korkea taso. Yli 95 prosenttia HUSin henkilökunnasta otti influenssarokotuksen.

Laaturaportissa listataan keskeiset aikaansaannokset laadunhallinnan saralla. Näitä ovat laatuorganisaation rakentaminen, HUS-tasoisten laatumittarien määrittäminen, laatujärjestelmähankkeen toimeenpanon aloitus, ohjepankkihankkeen määrittelyvaiheen valmistuminen, laadunparannukseen liittyvä havainnointikiertojen käynnistyminen sekä laatuviestintä ja -koulutus.

Laadunhallinnan ja potilasturvallisuuden edistämistä HUSissa jatketaan laatu- ja potilasturvallisuussuunnitelmassa määriteltyjen painopistealueiden mukaisesti. Laadun kehittämisessä keskeinen hanke on kokonaisvaltaisen, kaikkia ammattiryhmiä koskevan laatujärjestelmän hankkiminen. Joint Commission International (JCI) -laatuakkreditaatio on kansainvälisesti laajalle levinnyt sairaalatasoinen laatuakkreditaatiojärjestelmä. HUSissa tavoitellaan ensimmäisessä vaiheessa JCI-akkreditoinnin saamista kuudelle HYKS-sairaanhoitoalueen tulosyksikölle.

Vilkas alkuvuosi

Tammi-helmikuussa elektiivisten lähetteiden määrä kasvoi 2,8 % edellisestä vuodesta. Päivystyskäyntien määrä kasvoi 17,2 % edelliseen vuoteen verrattuna. Päivystyskäyntien merkittävän kasvun selittää Haartmanin ja Malmin päivystystoimintojen siirtyminen Helsingin kaupungilta HUSille vuoden 2019 alussa. Hoitoonpääsy lain edellyttämässä ajassa heikentyi vuoden 2018 helmikuun lopun tilanteeseen verrattuna sekä vuodeosastolle että poliklinikalle jonottaneiden osalta.

Alkuvuoden palvelutuotanto- ja laskutustiedot ovat osittain vielä puutteelliset johtuen päivystystoimintojen siirrosta Helsingin kaupungilta ja Apotin ensimmäisen käyttöönotosta. Tammi-helmikuussa palvelutuotannon volyymi ylitti talousarvion 2,8 % ja kasvoi 4,5 % edellisestä vuodesta. Suurinta kasvu on ollut muun muassa neurokirurgian, sisätautien sekä syöpätautien ja sädehoidon erikoisaloilla.

Tammi-helmikuun ylijäämä oli 5,9 miljoonaa euroa. Kiinteiden kustannusten osuus HUSin kustannuksista on huomattava (arviolta noin 60 %) ja tuotantovolyymien kasvaessa suunniteltua enemmän kokonaiskustannukset eivät kuitenkaan kasva samassa suhteessa volyymin kanssa, jolloin HUSille muodostuu ylijäämää.

Paula Isopahkala viestintäjohtajaksi

HUSin hallitus valitsi valtiotieteiden maisteri Paula Isopahkalan HUSin viestintäjohtajan virkaan. Virkaa haki 54 henkilöä. Viestintäjohtajan tehtävänä on uudistaa, kehittää ja johtaa HUSin brändiä, viestintää ja markkinointia, vastata HUSin maineen ja mielikuvan rakentumisesta, tukea HUSin strategisten hankkeiden toteutumista viestintäosaamisellaan, vastata HUSin päätös- ja virkaviestinnän kehittämisestä sekä toimia viestintätiimin esimiehenä.

Linkki kokoustiedotteeseen.

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Päivitystyö aiheutti hidastumista ja toimintakatkoja HUSin potilastietojärjestelmään15.4.2019 17:18:23 EESTTiedote

HUSin potilastietojärjestelmä Uranukseen tehtiin kuluneena viikonloppuna suunniteltu päivitys. Päivitys sujui suunnitelmien mukaan, mutta maanantaiaamuna ennen kello yhdeksää käyttäjämäärien kasvettua alkoi ilmetä kirjautumisongelmia ja järjestelmän hitautta. Ongelmaa ryhdyttiin selvittämään korkealla prioriteetilla. Käyttäjiä ohjeistettiin siirtymään jatkuvuussuunnitelman mukaiseen toimintaan, joka käytännössä tarkoittaa käsin kirjaamista. Puoleen päivään mennessä ongelman syy oli saatu selville ja järjestelmän toiminta saatiin palautettua väliaikaisratkaisulla. Valitettavasti ongelmat alkoivat uudelleen iltapäivällä. Kello 16 mennessä potilastietojärjestelmän toiminta on taas saatu palautettua, mutta lopullinen korjaus on vielä tekemättä. - Potilastietojärjestelmän ongelmat ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet potilaiden hoitoa. Yksittäisiä vastaanottoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan päivän aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo. Siihen saakka kunnes ongelmaan saadaan

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys muuttaa Haartmanin sairaalaan 15.4.2019 / Kvälls- och veckoslutsjouren inom mun- och tandvård flyttar till Haartmanska sjukhuset 15.4.201912.4.2019 15:40:32 EESTTiedote

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys päättyy Kirurgisessa sairaalassa 14.4.2019. Päivystystoiminta jatkuu Haartmanin sairaalassa 15.4.2019. Haartmanin sairaalan osoite on Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Suusairauksien terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys palvelee pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo) asukkaita arki-iltaisin sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä. Suusairauksien virka-ajan ulkopuolinen päivystys on tarkoitettu kaikille kiireellistä ensiapuhoitoa tarvitseville potilaille. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla ajanvarauksen puhelinnumeroon 09 471 71110. Arki-iltana ajanvaraus toimii klo 14.00 – 21.00. Lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä ajanvaraus toimii klo 8.00 – 21.00. Yöpäivystys Suu- ja hammassairauksien yöpäivystys toimii klo 21.00-7.00, Töölön sairaalan tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteyd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme